LEKCIJA IZ EKONOMIJE ZA KINU I RUSIJU

LEKCIJA IZ EKONOMIJE ZA KINU I RUSIJU

Da li ima nekog u Trampovoj vladi ko nije imbecil? Pretnje silom i sankcijama u vokabularu američkih zvaničnika samo su pokazatelji njihove nestručnosti i nemoći.

 

Paul-Craig-Roberts

 

Autor: Dr Paul Craig Roberts, 15.septembar 2017.

Priredio: Srdjan D. Stojanović

 

 

 

Novi napis eminentnog američkog naučnika, ekonomsko-političkog analitičara i bivšeg funkcionera Ministarstva finansija iz vremena Regana još jednom razotkriva krizu identiteta i institucija sa kojom se Amerika danas suočava.

Posle višegodišnjih neprestanih vojnih pretnji uperenih protiv Rusije – setimo se samo reči zamenika direktora CIA Majka Morela (Mike Morell) da Amerika treba da počne da ubija Ruse kako bi im se poslala poruka, izgovorenih na televiziji (Charlie Rose Show) – i načelnik generalštaba Mark Mili (Mark Milley) je počeo da preti: „Pobedićemo Vas tako strašno kako to nikada niste do sada osetili”.

Sada Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) Sekretar ministarstva finansija preti Kini. Ako se Kina ne bude pridržavala novih sankcija protiv Severne Koreje, Mnučin kaže da će Sjedinjene Države „njima (Kini) uvesti dodatne sankcije koje će ih sprečiti da pristupe američkom i međunarodnom dolarskom platnom sistemu”. (Videti link: https://www.rt.com/usa/403118-usa-china-sanctions-north-korea/)

Ovo je primer kako bankrotirana vlada Amerike (20 triliona dolara javnog duga – koja štampa novac kako bi otkupila sopstvene hartije od vrednosti) preti drugoj najvećoj ekonomiji na svetu – ekonomiji koja je po paritetu kupovne moći veća od američke ekonomije.

Hajmo za trenutak da razmislimo o Mnučinovoj pretnji Kini. Koliko se američkih kompanija nalaze u Kini? To nisu samo Apple i Nike. Da li bi sankcije Kini značilo da američke firme ne bi mogle da svoje proizvode proizvedene u Kini prodaju u SAD, ili bilo gde izvan Kine? Mislite li da bi globalne američke korporacije trpele ovo?

Šta ako Kina reaguje na takve mere nacionalizacijom svih američkih fabrika i svih banaka u vlasništvu zapadnih zemalja u Kini i Hong Kongu? Mnučin je ista vrsta imbecila kao ambasadorka SAD u UN Niki Hejli (Nikki Haley). On stvarno ne zna kome je pretio!

Razmislite o Mnučinovoj pretnji kako bi isključio Kinu iz međunarodnog dolarskog sistema. Ništa ne bi nanelo tako veliku štetu Sjedinjenim Državama kao takav sumanuti potez, a učinilo bi više dobrog za Kinu. Ogroman broj ekonomskih transakcija bi jednostavno napustio dolarski sistem, trajno smanjujući uticaj dolara i njegov značaj. Najvažnije – konačno bi postalo jasno kineskoj i ruskoj vladi da biti u dolarskom platnom sistemu predstavlja ogroman rizik, bez povlastica. Rusija i Kina su trebali davno da stvore svoj platni sistem. Jednostavno – biti deo dolarskog sistema omogućava da Vašington stalno preti nekome i uvodi sankcije.

Razlog zašto su Rusija i Kina slepi za ove činjenice što su naivno/budalasto slali svoje studente u SAD da studiraju ekonomiju. Ovi studenti su se vratili potpuno ispranog mozga sa neoliberalnom ekonomijom, ili „ekonomijom đubreta” po terminologiji Majkla Hadsona (Michael Hudson). Teorije ovog američkog ekonomiste uzimaju ovakve ruske i kineske ekonomiste de facto za američke lakeje. Oni podržavaju politiku koja služi Vašingtonu, umesto svojim zemljama.

Ako Kina i Rusija žele da budu suverene države, treba da se mole da ih imbecil Mnučin izbaci iz dolarskog sistema koji ih eksploatiše. Onda će Rusija i Kina morati da postave sopstveni sistem plaćanja i da nauče šta je prava ekonomija, umesto propagande koja im se predstavlja kao ekonomija koja služi isključivo interesima Vašingtona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.