AUTORI

 

Srdjan StojanovicSrdjan D. Stojanović (1960) je novinar i aktivista iz Beograda. Član je NUNS. Završio je Pravni fakultet u Beogradu, a magistrirao je na London School of Economics and Political Science iz oblasti političkih komunikacija. Usavršavao se iz oblasti međunarodnih odnosa na Western Illinois University. Pored velikog niza domaćih medija pojavljivao se kao gostujući politički komentator na BBC World TV (1999-2005). Radio je kao politički savetnik pri Misiji OSCE u Srbiji i kao analitičar Međunarodne krizne grupe. Objavio je knjigu (na engleskom) „Nerealna obećanja – defektni rezultati“ (Istorijat reforme medija u Srbiji 2000-2006). Osnivač i urednik internet magazina VREME JE.


milos-zdravkovic

Miloš Zdravković (1976) završio doktorske studije iz oblasti Nuklearne, medicinske i ekološke tehnike (ETF Beograd), a master studije iz oblasti Biomedicinskog i ekološkog inženjerstva. Diplomirani inženjer elektrotehnike (ETF Beograd). Član je inženjerske komore.

Govori engleski i italijanski. Radi u JP Putevi Srbije. Član je NUNS-a.

Oženjen, otac jedne devojčice.


Vladimir_Djurdjic

Vladimir Đurđić (1970) je novinar iz Beograda, član NUNS-a. Arheolog po obrazovanju, dugo godina je radio u redakcijama Politike i TV Novosti, kao i nedeljniku Singidunum weekly, čiji je kasnije bio i glavni urednik. Pisao je tekstove i za magazine Camp, In Touch, Ala Carte, Yelow Cab, Story Cafe. Trenutno obavlja dužnost glavnog i odgovornog urednika elektronskog GLE magazina kao i istoimenog sajta.

 


Ksenija Stojanović

Ksenija Stojanović (1973) građevinski inženjer. Profesionalni angažman: Uprava za planiranje i izgradnju grada Niša, Multimedia Concerts, Drugačije lice Srbije, Fond socijalne i demokratske inicijative (FoSDI), Institut za savremenu muziku. Konsultant za internet marketing i dizajn. Majka sedmogodišnje devojčice. Tehnički urednik internet magazina VREME JE. 

 


Dragan Banjac (1955) dugogodišnji novinar Borbe i kasnije Naše Borbe. Jedan od osnivača NUNS-a. Posle gašenja Naše Borbe radio je kao beogradski dopisnik sarajevske agencije ONASA, dopisnik podgoričkih listova Publika i Vijesti. Pisao za Monitor, radio u Blicu (urednik u Regionima), bio zamenik glavnog urednika Glasa javnosti, dopisnik Tages cajtunga iz Ciriha. Beogradski dopisnik sarajevske Federalne televizije. Saradnik Republike u kojoj piše poslednju stranu – rubriku „Odozdo gledano“. 


VREME JE - Milan DinićMilan Dinić (1986) je zamenik glavnog urednika nedeljnika „Svedok“. 2014. je započeo, a 2015. godine završio magistarske studije iz medija i komunikacija na London School of Economics and Political Science, gde je bio nosilac prestižne stipendije Roger Silverstone. Od 2015. godine zaposlen je u poznatoj britanskoj marketing agenciji You Gov kao asistent generalnog direktora i istraživač.

 

 


Paul-Craig-Roberts

Dr Paul Craig Roberts (1939) je američki ekonomista, novinar, bloger i bivši visoki državni službenik. Najpoznatiji je kao novinar specijalizovan za ekonomska i politička pitanja, sa anti-establišment i liberalno-konzervativnom perspektivom.

Dostigao je vrhunac karijere u vladi kada je 1981. godine postao pomoćnik sekretara Trezora, zadužen za ekonomsku politiku za vreme mandata Ronalda Regana. On i njegov tim u kabinetu su se uspešno borili protiv stagflacije (inflacija cena i stagnacija), a time i oporavak američke ekonomije. Zalagao se za strožu monetarnu politiku i korišćenje nižih poreskih stopa za povećanje nagrada za rad i investiranje.

Spada u glasne kritičare neoliberalizma, Federalnih rezervi i finansiranja ekonomije. Njegovi napisi kritikuju “outsourcing”, ekonomsku deregulaciju, privatizaciju socijalnih usluga, finansiranje prevara na Wall Street i slabu primenu regulative o zaštiti životne sredine.

Podržava ljudska prava stanovništva Zapadne obale. Kritikovao je politiku Izraela i oštre akcije protiv Palestinaca, kao i ono što naziva malignim uticajem izraelskog lobija na američku politiku i akademske institucije.

 


Saša Dimitrijević Saša Dimitrijević (1964) je srpski karikaturista, novinar i dizajner. U vode karikature ušao je slučajno i njima danas suvereno vlada. Živi i radi u Nišu u “Narodnim novinama”, u kojima svakodnevno objavljuje svoje karikature. Nosilac je nagrade „Pjer” i još šezdesetak drugih nagrada. Bio je član niza međunarodnih žirija. Kreirao je vizuelni identitet Nišvil džez festivala. Ilustrovao je dvadesetak knjiga, a imao i više izložbi u zemlji i inostranstvu.

Karikatura nije samo politička – to je sve ono što nas okružuje, tu oko nas je i izazov”, kaže Dimitrijević. “Jer prednost karikature je u tome, posebno kada se radi o pisanom novinarstvu, što možeš svaku temu da obradiš na način koji želiš. Novinari to ili ne mogu ili ne smeju. Karikatura je tu u prednosti. Na primer, novinar nikada nebi mogao da kaže za nekog političara da je magarac, ali karikaturista ima dovoljno i načina i prostora da to kaže ali na jedan suptilniji ne toliko prepoznatljiv ali sasvim jasan način.


Ivan JovanovićIvan B. Jovanović (1962) je doktorirao na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde radi kao profesor. Usavršavao se na Iowa State University u SAD. Rođen je u akademsko-istraživačkoj porodici, čija je treća generacija. Osim pedagoškog rada, bavi se i istraživanjima iz oblasti fiziologije mikro-elemenata. Na svom matičnom fakultetu je vodio evropske TEMPUS projekte za unapređenje nastave na univerzitetu.

 


Nebojsa_Bugarinovic

Nebojša Bugarinović (1963) karijeru je započeo 1988. godine kao novinar, a kasnije urednik i voditelj emisije “Niko kao ja”, na Drugom programu Radio Beograda. Dopisnik zagrebačkog magazina “Start” iz Beograda od 1989. do 1991. Uređivao i vodio Dnevnik na Radiju B92, kasnije bio i spoljnopolitički urednik. Od 1999. godine radio kao dopisnik Radija Slobodna Evropa. Bio je glavni i odgovorni urednik Radio Beta RFI, a zatim urednik na TV Avala i u nedeljniku “Prosvetni pregled”. Koautor je knjige “Potraži nemoguće” o problemima darovitih mladih ljudi u Srbiji. Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) bio je u periodu od 2004. do 2006. godine.


Vreme_je-Dusan_NelkiDušan Nelki (1955) diplomirani je inženjer mašinstva, član inženjerske komore. Posebno je zainteresovan za razvoj energetske efikasnosti, čime se bavi poslednjih godina. Oženjen, otac dva sina.

 

 

 


Ranka_ŠarenacRanka Šarenac (1974) diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala socijalnu psihologiju na London School of Economics and Political Science (LSE) 1999. godine. Radila je na projektima demokratizacije u misiji OEBS i Ujedinjenim Nacijama. Koautor je priručnika za rešavanje konflikata i pregovaranje. Drugu magistriraturu iz oblasti komparativnog lokalnog razvoja za Balkan i ostale zemlje u tranziciji završila je na Univerzitetu u Trentu u Italiji 2006. godine, a treću magistraturu stekla je na Univerzitetu u Torinu 2007. godine iz upravljanja mirovnim misijama. Od 2009. živela je u Švedskoj, a od nedavno je stanovnica Luksemburga. Majka je sedmogodišnje Lare i petogodišnjeg Marka koji su njena inspiracija i najbolji savetnici za izazove roditeljstva. Od 2015. godine osniva i vodi fondaciju Centar za uzajamno vaspitanje “Vidi Me” (www.vidime.org)


Saša Tričković

Saša Tričković (1983) je diplomirani inženjer informatike, zaposlen u JP Putevi Srbije. Radi na dizajniranju, implementaciji i održavanju računarskih i komunikacionih mreža. Primarno interesovanje mu je zaštita računarskih sistema i mreža. Govori engleski jezik.

 

 

 


Tanja Vrečko – učiteljica razredne nastave u beogradskoj OŠ Mladost, diplomirala je i specijalizirala na Učiteljskom fakultetu u Beogradu iz oblasti Metodike nastave matematike. Član je komisije za pripremu predloga programa stalnog stručnog usavršavanja nastavnika i stručnih saradnika za školsku 2016/2017 i 2017/2018. Jedan je od dobitnika nagrade “Živojin Mišić” za najbolje edukatore u Srbiji u 2016. godini.

Njen rad karakteriše savremeni pristup nastavi što podrazumeva interdisciplinarni način rada, rad u timovima, organizaciju projekata, povezivanje situacija iz svakodnevnog života sa onim što je naučeno.

Ličnim primerom uči decu da budu vredna, radna, posvećena, poštena, i da uvek daju sve od sebe. Ono što ona smatra jako važnim jeste da pomogne da svako dete bude bolje svaki dan od samog sebe juče, da pokaže u čemu je dobro i da do maksimuma razvije sve svoje potencijale. Uči ih tome da je na kraju dana važno kakav si čovek.

Sajt Tanje Vrečko je Baš je lepo biti dete


Nataša_Lipovac Nataša Lipovac  završila Pedagošku akademiju u Beogradu, a diplomirala na metodici srpskog jezika i književnosti. Izvela je četiri generacije u OŠ “Vuk Karadžić”, gde i danas radi kao učiteljica. Sa 22 godine radnog staža, trenutno sa velikim zadovoljstvom obrazuje petu generaciju đaka. Njen moto je: “Najbitinije je da deca postanu dobri ljudi, a kada to postignu – sve ostalo je lako”.

Posle jednogodišnje obuke u Institutu za mentalno zdravlje, 2015. godine je postala sertifikovani opšti re-edukator psihomotorike i relaksacije, kao i specifični re-edukator psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom.

Svoju ljubav prema pozorištu i filmu prenosi kroz rad u dramskoj sekciji, koji za rezultat ima različite tematske priredbe. Svoje đake podstiče da budu svestrani i posećuju Noć istraživača, Festival nauke i Noć muzeja. Saradnica je časopisa za razvoj dečijeg stvaralaštva “Tabla” i majka jedanaestogodišnjeg Božidara.


Vreme_je-Darko_KacigaDarko Kaciga (1956) je dubrovački advokat, građanski aktivista i spisatelj. Tekstove, polemike i rasprave redovno objavljuje u „Glasu grada“ i drugim publikacijama. Autorsku kolumnu nazvanu „Zapisi pučkog gospara“ piše za internet magazin VREME JE!

 

 

 


Aida_Corovic_za-Vreme_je

Aida Ćorović je novinarka i politička analitičarka, a od juna 2016. godine je direktorka Fondacije ARKA.

Od maja 2014. do juna 2016. godine bila je poslanica u Skupštini Srbije, gde je kao nestranačka ličnost i borac za ljudska prava bila izabrana na listi Demokratske stranke. Rad u civilnom sektoru Srbije Aida Ćorović je započela 1992. godine kao antiratna aktivistkinja u tada retkim ali značajnim nevladinim organizacijama – Žene u crnom, Beogradski krug i Centar za antiratnu akciju. Osnivač je i dugogodišnja direktorka nevladine organizacije Urban-In iz Novog Pazara, koji ubrzo postaje paradigma za civilno društvo u Sandžaku. Za svoj rad je 2008. godine dobila svetsko priznanje „MDG3 Global Call to Action“, koju dodeljuje Kraljevina Danska. Godine 2011. dobija nagradu „Osvajanje slobode“ od Fonda Maja Maršićević-Tasić. Povelju za građansku hrabrost „Dragoljub Stošić“, koju dodeljuje Kuća pravde iz Strazbura dobija 2014. godine. Piše za veliki broj medija u Srbiji i regionu.


Svetlana-UroševićSvetlana Urošević (1971) je filantrop iz Beograda, član NUNS-a. Završila srednju mašinsku školu. Radila kao savetnica u RC SIST za humanitarna pitanja. Osnivač i predsednik humanitarne organizacije “Čarolija – Pepeljuga 21. veka i Prijatelji”. Osnivač nezavisnog medija Naša Grocka Info. Osnivač i član DIT Grocka, kao i DITOK-a.

 

 


Milorad Džmerković

Milorad Džmerković (1962) je po obrazovanju inženjer elektrotehnike a po sopstvenim rečima je mladi pisac u najboljim godinama. Nekadašnji klavijaturista rock grupa Cacadu, Pedja D’Boy, Slomljena stakla, Kerber i Valentino. Od 1992. radio za UNICEF, WFP, JEN i izraelsku amabasadu kao oficir za logistiku, a zatim za FIAT i CHEVROLET kao After Sales Manager. Piše eseje, kratke priče i romane.

 


Željko PavićevićZeljko_Pavicevic, (1975) završio je master studije na Mašinskom fakultetu u Beogradu i magistrirao ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Bavi se strategijskim upravljanjem, tranzicionizmom i integracijom Srbije u globalne političko-ekonomske tokove. Bio je osnivač i prvi predsednik Centra za moderno delovanje i integraciju – CeMDI. Stalni je kolumnista na web portalima Tacno.net. Kao analitičar pisao je za dnevne novine Borba, Vijesti, Politika i Danas. Objavio je nekoliko radova u zemlji i inostranstvu iz oblasti strategije i strategijskog delovanja.


Olivera Jović je master inženjer tehnologije i majka troje dece. Njen građanski i društveni aktivizam se ogleda kroz razne angažmane: član je „Ženske vlade Republike Srbije“; predsednica Udruženja preduzetnika grada Leskovca; podpredsednica Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije. 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.