Svetlana Đurđević Lukić

SVETLANA ĐURĐEVIĆ – LUKIĆ (1963 – 2016)

Naša bliska prijateljica i izuzetno draga koleginica, direktorka i suosnivač Centra za istraživanje javnih politika, Svetlana Đurđević – Lukić tragično je preminula u 53. godini života od posledica saobraćajne nesreće. Svetlana je bila uvaženi analitičar i ekspert za američku spoljnu politiku, ljudsku bezbednost i bezbednosne politike. Ime je napravila kao novinar tokom devedesetih godina, da bi se kasnije preorijentisala na naučno-istraživački rad i aktivizam u civilnom sektoru. 

 

Svetlana je svojom predanošću vodila brojne projekte, sa posebnim interesovanjem za one koji osvetljavaju bezbednosne probleme kako svih građana, tako i različitih društvenih grupa u Srbiji – mladih, Roma, LGBT i žena.

Svoju profesionalnu radoznalost i talenat za pisanje, ona je iskazivala kroz brojne objavljene radove kao što su monografije i prilozi u raznim zbornicima i časopisima. Kao neumorna aktivistkinja, Svetlana je bila angažovana u različitim ekspertskim timovima i grupama u Srbiji. Neke od njih su Radna grupa vlade Srbije za izradu Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN 2016-2020, Savet Centra za spoljnu politiku, Forum za međunarodne odnose pri Evropskom pokretu u Srbiji, i tako dalje. Redovno je sarađivala i sa Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ženevskim Centrom za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF).   

Pre osnivanja Centra za istraživanje javnih politika, Svetlana je radila kao istraživač i savetnik na Odeljenju za međunarodni razvoj London School of Economics (LSE) u Londonu; Institutu za spoljnu politiku u Filadelfiji, SAD; Centru za kontrolu pešadijskog oružja u Jugoistočnoj Evropi (SEESAC) i Misiji OEBS u Srbiji. Bila je takođe angažovana na nekoliko projekata Ministarstva nauke, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane RS. Kao istraživač i saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, Institutu za strategijska istraživanja i Instituta Vinča.

Svetlana je magistrirala politiku, bezbednost i integracije na University College London, a usavršavala se na Columbia univerzitetu u Njujorku i univerzitetu u Oksfordu. Diplomirala je Filozofskom fakultetu u Beogradu, na odeljenju za istoriju. U sredu, 28 septembra 2016.godine, trebalo je da brani doktorsku tezu na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, pod naslovom “Uloga Ujedinjenih nacija u izgradnji mira: Slučaj istočni Timor”. 

Svetlanin odlazak je veliki lični i profesionalni gubitak ne samo za porodicu, Centar za istraživanje javnih politika i njegove saradnike, već i za javnost u Srbiji koja je imala prilike da se susretne sa njenim predanim radom. Svetlana ostavlja za sobom muža i dvoje dece, kao i brojne bliske prijatelje i poštovaoce, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Njena iznenadna i tragična smrt ostavlja nas u tuzi i dubokoj žalosti koja se ne može iskazati običnim rečima. 

U sredu,  28. septembra, u 13 časova okupićemo se na Novom bežanijskom groblju da se oprostimo od naše izuzetne prijateljice i drage koleginice Svetlane Đurđević-Lukić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.