PISMA MUŠKARCIMA – II deo

Morate dete da pustite da padne u poslu, da oseti borbu i poraz, gorčinu života i da prepozna težinu Evra ili Dinara koji se sa mukom stiču. A ne da zna da ste vi uvek tu da “peglate” njihove greške, ili hirove

 

Autor: Svetlana Urošević

 

Razvedeni muškarac vodi računa o svim svojim ženama. Koliko god da je razvod bio bolan ili olakšavajući za vas, krenuli ste u novi život. Iako slobodni, od mačo-Balkanca se očekuje da se ne ponaša kao napaljeni tinejdžer koji bi da se udvara svakoj ženi. Shvatite odgovornost prema ženama u vašem životu koje postoje.

Majka. Ako vam je živa i uz to jedini roditelj, živi sa vama ili zasebno. Vreme je da joj vratite pažnju koja je ona posvećivala vama. Majka se poštuje, čuva i voli. Da li ste sigurni da znate sve žrtve koje je podnela da bi vi stasali i odrasli, koliko je sakrila suza od vas, ili odluka da bi bili srećni? Nemojte joj soliti pamet kako ne ume ovo ili ono, pohvalite i sada njeno jelo, iako joj možda ruke drhte pa je stavila malo više soli. I to vaše poštovanje prenesite na decu koja čak i u vašem patrijahartu moraju imaju poštovanja prema starijima.

Bivša supruga. Može biti “rospija”, “nevernica” ili jednostavno bivša. Kako god, ukoliko ste bili u braku gde ste stvorili decu, ne zaboravite da ste pored nje vi postali otac i time uradili jednu dobru i izuzetnu stvar. Probajte da ostanete u toku kako je ona, da li je na pravom putu ili je zastranila, da li možete da joj pomognete i ako je moguće ostanite prijatelj sa njom. Ukoliko je razvod i povod bio loš, vaša je odgovornost da deca ne prolaze taj vaš put i bol. Deca ili dete ne sme da mrzi majku (što važi i za supruge da vode računa, deca se ne okreću ka jednom od roditelja i ona nisu vaše oružje). Ovo je tipična zamka za vas jer obiće vam se o glavu od strane dece kad-tad.

Deca. Da raščistimo: ćerke su za očeve, sinovi za majke, ljubimci, mezimci kako god. Kćerke su stvorene da budu tatine mezimice, što ne podrazumeva da kopirate Crnog Nikolu iz filma “Mi nismo Anđeli 2”. Dovoljno je što ste njen idol, ali ona ima svoju misiju da ode od vas i da pusti takođe da i vi živite svoj život. Bitno je da to i ostvarite. Meni je bitno da su deca živa i zdrava i da ih ima. Deca se ne kupuju poklonima, jer ćete ih razmaziti, uobraziti i stvoriti konkurencijom sutra. Mogu postati ljubomorna jer ste samo vi savršeni, i nećete imati pravo na sreću jer postojite samo zbog njih.

Buduća. Ona koja ulazi u vaš život, zbog koje se osećate ponovo mladi, poletniji i srećniji. Možda će biti sve što ste ikada želeli, a možda će vas i “patosirati” svojim željama. Zavisi od vaše hrabrosti i odlučnosti. Ona vam pruža kartu da zaista imate puno pravo da kažete da pored nje imate drugi život.

Budite svim svojim ženama svetionik koji ih usmerava jedne ka drugoj i postaćete blaženi među njima. One su sve vaše žene, treba da se poštuju i sarađuju jer imaju isti cilj – a to je da vi budete srećni. Ukoliko ostavite nezdrave odnose, svedok ste tome i ćutite, ili im se ne suprostavljajte. Obiće vam se o glavu – samo pustite vreme da radi protiv vas. (Jadni Mačo-Balkanac, koji se pravi pametan!)

Novac hrana sujete

Danas treba zapamtiti pravilo da novac ne kupuje ljubav. Obično mu pribegavaju moćni i imućni muškarci. Ukoliko ste to radili do sada, onda prekinite i sagledajte realno situaciju. Pre nego ospete salvu na mene da to nije tačno, zadržavam opciju da na žalost živimo u svetu gde skoro svaka klinka ima cenu – od onih jeftinijih koja traži za paklu cigareta, do onih profi dama čije zadovoljstvo košta i par hiljada Evra za noć – jer znanje se ipak plaća.

U Srbiji postoji veliki broj uspešnih muškaraca koji imaju izuzetna primanja, zarade po pozivu ili mejlu od 3.000 Evra, pa i više, ako su na pravom mestu i u pravo vreme… To su muškarci koji ne znaju koliko nekretnina poseduju, čiji odmori podrazumevaju pecanje po belom svetu, skijanje u sred leta, koji imaju privatni avion, vinarije i ostalo… Naviknuti na novac, naviknuti na seks bez emocija, “utovar, zigovanje, ili gimnastiku”, naviknuti da osećanja drže pod kontrolom, da obezbede svoje za par pokolenja – ostaju bez teksta i teško povređeni kada se neko nasmeje tom stečenom novcu koji više donosi štetu nego koristi i koji prava žena odbija uz osmeh.

Novac koji ste stekli je vaš novac, a onaj koji stiče žena je njen. Rado ću podeliti svoj primer da bih pokazala umišljenost pojedinih muškaraca koji misle da im je bogastvo sve. Pre skoro dvadeset godina, kada sam se verila prvi put, spomenula sam mu predbračni ugovor. Baš zbog njegovog imovinskog stanja, jer sam želela da ne diram njegovo, a ni on moje. Tome su me naučili roditelji – da cenim tuđe, ali da ne zavisim od njega. Verenik se skoro naljutio na mene kada je konačno shvatio posle par dana da sam jako ozbiljna. Pristala sam kao kompromis da ga ne sastavimo na papiru, ali sam bila spremna da ga primenim u životu sa njim. Kada sam posle samo par meseci preuzela njegovu firmu radom i učenjem, na način da dugogodišnje mušterije koje je imao dolaze i sa mnom ugovaraju poslove, i kada sam u to vreme od jednog posla uzela 500 maraka za 30 minuta rada – shvatila sam da je gospodinu ipak trebao predbračni ugovor. On je bio ljut, pa je odmah došao u Grocku da se žali mom tati kako sam mu “otela posao”.

Pošto je otišao sam, poput furije, iz priče mojih kod kuće znam da kada je završio histerični monolog o problemu, moj tata ga je upitao šta sam to toliko loše uradila i šta sam uradila sa tim novcem. (Zaboravih da napomenem da sam novac od  naplaćenog posla predala vereniku u ruke.) Verenik je rekao šta se dogodilo sa novcem, a onda se moj tata nasmejao i rekao jednu divnu rečenicu: “Sine, ona je zaradila za Vašu kuću, a ne za nju“. Kako su mi ispričali, trebalo mu je nekoliko minuta da shvati poentu tih reči, pozdravio se i vratio kući. Ja sam već spavala, jer suludo je bilo čekati maminu mazu.

Na moju žalost, od silnog njegovog bogastva, koje mi je stalno nabijano na nos, izgubila sam bebu od samo par meseci. I više mi nije ništa bilo bitno – ostavila sam ga da živi sa svojim bogatstvom i da ga deli sa svojima, jer izgleda da ni dete, ni ja nismo bili deo tog sveta. Bogatstvo je slično izmetu – samo se mušice lepe na njega, dok pčelice dalje rade svoj posao.

Dece nikad dosta

Slušam pitanje koje je postavilo dete ocu, jer ga je interesovalo zašto je sam, zašto nije imalo brata ili sestru, kao i druga deca? Na sve sam bila spremna, ali sam morala kradom da se stresem od jeze kada sam čula odgovor. “Sine, ti ne možeš sada da shvatiš koliko je to dobar komfor“. Slušam i gledam dok mi priča iskustvo iz detinjstva i ne verujem da dobro čujem, niti da sam čula to što sam čula. Od malih nogu dete treba da bude vaspitano kako mu ne treba drugo dete zarad komfora? Znači sin ili ćerka, svejedno, neka bude oba – kao kafa 2 u 1. Ali sve zbog komfora – to je tako i tako će biti! Optimizam ili ludilo? Da li se majka pitala uopšte nešto?

Nastavimo dalje… Ukoliko ste razvedeni ili ste udovac – to ne znači da ste “mrtav muškarac”. Ako vodite zdrav život, vodite računa o sebi, onda ne sumnjam da imate i određene potrebe. Iza sebe ste ostavili uspomene, one dobre i loše – jer sve imaju svrhu. Dobre da vam daju volju i veru – one loše da opominju i podsete da se iste greške ne čine dva puta. Imate pravo na novu ljubav, na novi početak i na novi život. Druga supruga je novi život zbog toga što je ona svojevrsni popravni za prvi brak, gde nećete činiti gluposti kao u prvom, za koji, priznajte, da ste i sami Vi delimično krivi. Druga žena treba da vas upozna sa bolno iskrenom životnom pričom koja ne sme da bude u stilu “ja sam nevin, za sve je moja bivša kriva”. Kod pametne žene taj scenario ne prolazi nikako. Ona će da ga odsluša dok ronite “krokodilske suze” i zapamtiće ga. Neće ga komentarisati, ali će zato biti opreznija. Pored druge žene osetićete se nekako življim, srećnijim, opuštenijim, lakšim i verujte, duže ćete živeti. Ona postaje sve ono što niste imali u prvom braku, možda probate nešto novo i uzbudljivije, ali svakako moraćete pratiti igru koju mislite da vodite od početka.

Deca kao kruna te veze, te nove mladosti, novog poglavlja, sasvim su normalna stvar. I tek onda nastupa uzbuđenje, vraća se polet, iako ste sto puta umrli u sebi dok pokušavate da joj opipate puls i osetite da je njoj stalo do Vas. Oni muškarci kojima je očinstvo nešto najlepše što postoji kao dokaz i kruna njihovog postojanja, prvo će se slediti od straha od te ponovne mogućnosti.

Nemojte da se pitate kako. Još gore za Vas je ako to niste planirali, a već se desilo. I šta sad? sve to je normalno – i strah i dete na putu. Kao već ostvareni otac, prva misija je da svom detetu, ili deci iz prvog braka saopštite tu divnu vest – da imate drugu ženu koju volite i da ćete imati novog batu ili seku za Vaše dete ili decu, na način primeren njegovim ili njihovim godinama, uz lepe i pozitivne primere kako to može da izgleda. Možda će vaša bivša siktati i vrištati kad sazna, no ne dajte da njen bes bude oružje protiv vas, niti o tome raspravljate sa njom pred decom. Dete mora da shvati da nije ugroženo, da vas neće izgubiti i da će sutra imati bar nekog svog.

Ali, šta će se desiti ako ste dozvolili da vam dete upravlja životom? Da samim tim svi vaši snovi padaju u vodu. Čudite se ovom primeru? Nemojte! I zamoliću da priznate kako poznajete bar jednu takvu priču iz života. Vratite se na pitanje kako ste dozvolili da se stvari otrgnu kontroli i da pred samim pragom novog života saznate da Vas rođeno dete drži u šaci? Stavlja vas pred izbor “raskini sa tom ženom i biraj – ona ili ja“. Ukoliko ste nesrećnik koga je ovo snašlo, onda ste kao roditelj podbacili gore nego bilo koja žena kada svesno izvrši kiretažu. Ako Vašem detetu nije bitno da vas vidi sretnim, mlađim, zdravijim, već se brine da će vaše stečeno bogastvo u kome je uživalo samo deliti sa nekim drugim bratom ili sestrom, onda žalim slučaj. Patologija je čudo i unapred žalim takvu decu, ali i muškarce koji su dozvolil ovakvu vrstu egoistično-sadističke veze otac-dete. Šta reči o slučaju i kad otac sam podređuje svoj život i svoje odluke detetu? Šta je gore?

Pre nego što sam sela da pišem tekst, dok sam o temi razgovarala sa prijateljima, čula sam svedočenje osobe koja ima dve ćerke koje su već i same majke, ali nemaju osećaj za oca koji je dao sve što ima za njih. Ne samo novac, već i budućnost – mogućnost da ostari pored žene koju je sreo nakon smrti svoje supruge. Ali surovi uslov dece je stupio na scenu. Morao je tu vezu da prekine i ostane sam. Mislite da ga sad vole, ili brinu o njemu? Sada obe kuju planove o seobi u Kanadu, a on nesrećnik se žali da ako odu njemu nema druge nego pištolj u usta i kraj. Jer šta će mu život, ako one odu?

Drugi slučaj. Muškarac otvoreno kaže ženi da iako je savršena za njega, uslov je da ne mogu imati dece! Jer on joj je dovoljna nagrada, odnosno da to nikako ne bi bilo fer prema njegovom detetu iz prethodne veze. On kao ne zna kako bi to mogao da joj priredi! To je vrhunac egoizma, narcisizma, neosetljivosti za tuđa osećanja… Nemam reči ovo da opišem, jer jednostavno ne znam šta reći, a ne zaplakati od tuge. Da li uopšte postoji definicija ovakvog razmišljanja? Zamislite vi, jer ja ne uspevam da shvatim da neko može ženu tako da uslovi da ne rađa – jer šta će njoj dete kada joj je dovoljan on? On, koji se plaši samoće? A tek obrazloženje! On ne može imati još dece jer je bogat, pa da se ne cepa bogatstvo. Pokleto je to bogatstvo. Blago siromašnima!

Strah da možete ostati sami možda je od vas već tražilo žrtvu ili kompromis na koji niste bili spremni. Ali pristali ste iz straha, pristajete i pristajaćete – jer ne želite da ga pobedite. Povlađivali ste, povlađujete i tek ćete povlađivati! Deca imaju svoj prirodni put i on se ne može izbeći novcem. Novcem možete samo pokvariti decu. Kod roditelja koji ne kupuju ljubav novcem i poklonima, koji su bili mudri da im pružaju samo podršku, znanje, nauk, mudrost, koji su pustili da dete vidi i oseti kako se teškom mukom nešto stiče, koji su im usadili osećaj poštovanja i moralne obaveze koja nije teška niti opterećujuća za njih. Ljubav je utisnuta kroz sve to i vraća se brigom, poštovanjem i negom deteta prema ostarelom roditelju. Nemojte se tešiti da pošto ste sve obezbedili detetu u vidu nekretnina, akcija, vozila i ostalog da vas ono mora voleti.

Ukoliko ste u situaciji, možete da mu samo obezbedite lagodan start u vidu zaposlenja ili imetka. Podržite inicijativu dece koja žele da nađu svoj put, a ne kopiranje vašeg života, već isključivo zdravu želju za ličnim uspehom. Takođe morate dete da pustite i da padne u poslu, da oseti borbu i poraz, gorčinu života, da prepozna Evro ili Dinar koji se sa mukom stiču. A ne da zna da ste vi uvek tu da “peglate” njihove greške, ili hirove.

Ukoliko ste u mogućnosti da dete izvadite iz problema – učinite to samo onda kada dete prizna da je pogrešilo. Deca sa pravom podrškom postaju bogatiji od roditelja, jer imaju motiv i žar. Ako ne nauči da je teško da zaradi ono što Vi imate, dete će Vam zahvaliti jednog dana samo na ostavljenom kapitalu koji se može dobro prodati. Mislite da nema slučajeva gde se prodaje bogastvo sticano generacijama? Jer danas je bogatoj deci potreban samo keš, keš i suvi keš za provod, za putovanja, za njihov ćef.

Za nastavak vaše loze kao i kapitala potrebna je sveža krv. Ko je garant da vaša strana ima više od one druge? I ko garantuje da će kapital stalno da se uvećava? Ili vam to nije uopšte bitno. Deca, na žalost, umeju da se osile usled obasipanja novcem i bogatstvom roditelja, naročito očeva. To može dovesti do patološke ljubomore, gde više nikada neće biti moguće da u njegov život uđe druga žena ili druga deca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.