STAMBENI-SOLARNI-SISTEMI

STAMBENI SOLARNI SISTEMI

Toplotna konverzija solarne energije predstavlja trenutno najzastupljeniji vid korišćenja obnovljivih izvora energije. Solarni kolektori koriste se za zagrevanje sanitarne vode ili kao ispomoć grejanju. Na ovakav način troškovi za toplotnu energiju se mogu smanjiti i do 80 procenata.

 

Autor: Miloš Zdravković

 

Postavljanje kućnog solarnog energetskog sistema je skup i naporan poduhvat. Uz povećanu popularnost solarne energije, obilje proizvoda i proizvođača, pogoršano „zdravstveno“ stanje planete, sve neefikasniju i rizičniju trgovinu fosilnim gorivima, učinili su kućne solarne sisteme dostupnijim. U državama reprezentativnim proizvođačima, izvoznicima tehnologije, kao i zemljama koje vode računa o životnoj sredini, ovi proizvodi mogli bi biti znatno jeftiniji zbog dostupnosti finansijskih podsticaja za solarne energetske sisteme.

Prvi korak je razmatranje finansijskog aspekta ulaganja, kao i dobijanje eventualnih finansijskih povlastica koji proističu iz instalacije i upotrebe obnovljivih izvora energije, odnosno energetske efikasnosti. Generalno, većina zapadnih zemalja je uvela veliki broj subvencija koji podstiču ulaganje u sisteme obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnost. Nažalost, u Srbiji nije takvo stanje. Ono što je dobro jeste da se svest građana i političara polako menja, a sa promenom svesti dolaze i promene regulativnog okvira i mogućih beneficija.

Pisali smo o dimenzionisanju solarnih sistema („Solarno napajanje za početnike“). Ipak, da li je Vaša kuća optimalna za ovakav složen poduhvat? Većina ljudi misli da njihova kuća mora da bude okrenuta direktno ka jugu da bi se iskoristila maksimalna solarna energija. Međutim, većina solarnih panela može da postigne 85% do 95% efikasnosti na istočnim i zapadnim stranama. Ako se pozovemo na ranije napisani članak „Solarno napajanje za početnike“, usvojimo proračune koji su izvedeni, sledeći korak je da obratimo pažnju na nagib krova i ugrađene materijale.

Niži nagibi krovova su obično bolji u „zarobljavanju“ više direktne sunčeve svetlosti (odnosno, kada je sunce skoro direktno iznad glave) u vrelim letnjim danima. Generalno, što je svetlija površina vašeg krova, on će ostati hladniji tokom toplih letnjih meseci. Pošto su solarni paneli nešto manje efikasniji na visokim temperaturama, ovo će pomoći da energetski dobitak bude veći tokom vrelih dana.

Osenčenje je još jedan značajan faktor u planiranju solarnog energetskog sistema. Montaža solarnih panela na krovu je često najbolji način da ih zadržite iznad nivoa gde oni mogu biti u senci drveća ili drugih kuća. Čak i delimično osenčenje panela može drastično smanjiti proizvodnju energije solarnog sistema, tako da može biti neophodno da se iseku ili uklone drveća koja mogu da bace senku na vaš sistem tokom vršnih sati.

Kada ste završili preliminarno kalkulisanje, kontaktirajte nekog lokalnog stručnjaka koji se bavi postavljanjem solarnih sistema. Većina preduzeća će vrlo rado izaći na teren i analizirati vašu kuću kako bi videli koji bi bio najefikasniji tip solarnog energetskog sistema. Posle početnog izviđanja terena, oni će vam sastaviti ponudu i projekat postavke i često će vam pomoći u objašnjavanju svih pogodnosti, ali i mana ovog sistema. Kada govorimo o manama – pre svega mislimo na vreme povraćaja novca kod ovakvih investicija. Najbolje bi bilo da dobijete tri ili više posebnih ponuda tako da znate da za svoju investiciju dobijate optimalno rešenje.

Komponente i instalacija

Solarni paneli su primarna komponenta energetskih sistema i dostupni su u mnogim oblicima i veličinama, tako da mogu da se uklope u širok spektar krovnih površina. Najbitnije razmatranje u izboru solarnih panela jeste količina energije koju fotonaponske solarne ćelije mogu da generišu. Tehnologija, kvalitet i starost doprinose efikasnosti ćelija solarnih panela. Najčešći metod poređenja solarnih panela je razmatranje odnosa cene prema jedinici snage (watt).

Solarni paneli postavljeni na krovnim površinama su najčešći, ali i druge opcije se pojavljuju na tržištu. Solarni crep ili fleksibilni solarni listovi koji se postavljaju na metalne krovove nude dodatna sredstva za prikupljanje solarne energije i generisanje energije. Standardni paneli mogu čak biti postavljeni na stalak koji je na zemlji. Početni troškovi za ove opcije mogu biti veći, ali oni vam ukazuju na načine na koji solarna energija radi za vas, nudeći veći povraćaj ulaganja na duži rok. O dizajnu ili lokalnom prestižu – ne trebamo posebno ni da govorimo.

Solarni paneli su obično pričvršćeni za šine koje su strukturalno povezani sa krovnom konstrukcijom. Dizajn sistema šina treba da bude takav da postavka solarnih panela bude izvedena pod najboljim uglom za prikupljanje sunčeve energije. Električni vodovi, koji se obično postavljaju u kanalima, povezuju solarne panele sa inverterom i šalju solarnu energiju u kućni električni sistem. Treba posebno napomenuti da su azijski proizvođači ovladali ovim tehnologijama, te da kvalitetom odavno ne zaostaju za severno-američkim ili evropskim konkurentima.

Sledeća bitna stavka je inverter. To je komponenta koja pretvara električnu energiju iz solarnih panela u korisnu energiju za kuću, odnosno pretvara jednosmernu struju u naizmeničnu. Inverter je čvor između solarnih panela i kućnog električnog ormana. On sadrži mnoge delikatne elektronske delove, pa je potrebno postaviti ga na suvom mestu. Inverter je obično dimenzionisan u skladu sa izlaznom moći panela, ali on može biti povećan ukoliko želite da dodate još panela na sistem u bliskoj budućnosti. Dobar inverter para vredi – te ovde ne preporučujemo široku lepezu pre svega azijskih proizvođača.

Kako je ovaj članak namenjen adaptaciji postojećeg objekta (mada isto važi i za novoplanirane objekte), podrazumeva se da je on već mrežno povezan na sistem koji (i posle adaptacije) ostaje povezan na gradsku električnu mrežu kablovima koji dolaze u vaš dom. Mrežno povezani sistemi ne zahtevaju da višak energije bude sačuvan u baterijama (baterije su glavni trošak), već se mreža koristi kao baterija. Tokom dana automatski koristite solarnu energiju, a kada proizvodite više energije nego što koristite – možete prodati višak. Da bi ste prodali višak, neophodno Vam je brojilo. Ovde ne govorimo o energetski (strujno) nezavisnom objektu, gde je prisustvo baterija neophodno.

Standardno električno brojilo moraće biti zamenjeno sa mrežno povezanim brojilom koji pokazuje dve cifre. Prva je kupljena snaga, druga je prodata snaga. Većina država tera energetske kompanije da koriste “mrežno merenje” – što znači da vam plaćaju isti iznos za višak energije koju generišete kao i za dodatnu energiju koju kupujete.

Treba napomenuti da postoji posebna tarifa za povlašćene proizvođače električne energije, te ako posedujete istu, ova priča postaje unosan biznis. Ipak, realno gledano, mogućnost da neko fizičko lice, bez „političke podrške“ ostvari takozvanu „feed – in“ tarifu je u domenu naučne fantastike.

Da bi sistem mogao uopšte da funkcioniše, neophodno je predvideti i prekid u radu. Mrežno isključenje je prekidač za isključivanje sistema koji je neophodan za mrežno povezane sisteme. Zbog toga što energija u mrežno povezanom sistemu može da se vrati nazad u električnu mrežu, mrežno isključenje omogućava električnoj kompaniji da ugasi protok energije kako bi zaštitila električare i dozvolila im da rade u bezbednim uslovima prilikom popravki.

Kako je predmet ovog teksta napredna tehnologija, nije primarna cena izrade već tehnološka inventivnost. Nije zgoreg pomenuti i napredno (daljinsko) praćenje jednog ovakvog sistema. Jednom kada se solarni energetski sistem postavi, dobra je ideja imati način da se nadzire koliko energije proizvodi. Većina invertora prikazuje tu informaciju, ali mnogi proizvođači nude bežični monitor koji može biti postavljen na više pristupačnijoj i vidljivijoj lokaciji. Ovi podaci mogu biti poslati i na internet, gde se mogu prikazivati na personalizovanoj stranici koja prikazuje dnevnu proizvodnju struje, kao i istorijski učinak sistema. Zamislite kako na svom smartfonu očitavate proizvodnju Vaše kuće ili poslovnog objekta!

Sistemi solarne energije su prilično trajni i zahtevaju vrlo malo održavanja, a predviđeni rok trajanja je 25-30 godina. Povremeno pranje solarnih panela kako bi se uklonila prljavština i ostaci je obično maksimalni stepen održavanja koji je potreban za solarne sisteme.

Da bi sistem bio potpun, ne možemo izbeći termalne kolektore, odnosno uređaje koji sunčanu energiju pretvaraju u toplu vodu. Ovde treba posebno naglasiti da je ovaj deo sistema najjeftiniji, a da proizvodi najbolje rezultate. Toplotna konverzija solarne energije predstavlja trenutno najzastupljeniji vid korišćenja obnovljivih izvora energije. Solarni kolektori koriste se za zagrevanje sanitarne vode ili kao ispomoć grejanju. Na ovakav način se troškovi za toplotnu energiju mogu smanjiti i do 80%. Četvoročlanom domaćinstvu je za dobijanje tople sanitarne vode potrebno dva solarna kolektora i bojler od 200 litara vode. Ukoliko se kolektori koriste za ispomoć grejanju, sistem je potrebno dimenzionisati tako da površina kolektora bude oko 20% od ukupne grejne površine.Tako je na primer za grejnu površinu od 100m2 potrebno 10 solarnih kolektora. Površina jednog solarnog kolektora je oko 2m2.

Presudan faktor za odabir solarnog kolektora može biti položaj objekta. Najbolja orijentacija za postavljanje solarnih kolektora je jug, a nagib može da odstupa od 20 do 70 stepeni, u zavisnosti od toga u kom godišnjem dobu se želi dobiti najviše energije. Kako god planirali, ovo je svakako sa ekonomskog aspekta jedini isplativi deo sistema, naravno ako nemate povlašćenu „feed–in“ tarifu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.