ZAŠTO JE VAŠINGTON VEĆ 16 GODINA U RATU

ZAŠTO JE VAŠINGTON VEĆ 16 GODINA U RATU

Predsednik Trump ne kontroliše Vašington. Vašington je kontrolisan od strane vojno-bezbednosnog kompleksa, izraelskog lobija i neo-konzervativaca. Ove tri organizovane interesne grupe imaju prioritet u odnosu na Amerikance koji su nemoćni i nisu uključeni u odluke o sopstvenoj budućnosti.

 

Paul-Craig-Roberts

 

Autor: Dr Paul Craig Roberts

Priredio: Srdjan D. Stojanović

 

 

 

Za 16 godina rata na Bliskom istoku i Severnoj Africi, SAD su protraćile bilione dolara, vršeći neopisive ratne zločine i šaljući milione izbeglica na teret Evropi, dok istovremeno tvrde kako Vašington ne može više da plaća za socijalno osiguranje, ili da finansira nacionalnu zdravstvenu zaštitu kakvu ima svaka civilizovana zemlja.

S obzirom na ogromne socijalne potrebe koje se ne mogu ispuniti zbog enormnih troškova ovih orkestriranih ratova, neko bi se zapitao da li američki narod postavlja pitanja o svrsi ovih ratova. Šta se postiže uz tako ogromne troškove? Domaće potrebe su zapostavljene, tako da vojni-bezbednosni kompleks može da uživa u profitima od rata.

Nedostatak radoznalosti od strane američkog naroda, medija i Kongresa o cilju ovih ratova, za koje je dokazano da su zasnovani na lažima, fascinantno je. Šta objašnjava ovu zaveru ćutanja, neverovatnu nezainteresovanost za suludo rasipanje novca i života?

Čini se da većina Amerikanaca nekako kao kroz maglu prihvata ove orkestrirane ratove kao vladinu reakciju na događaje od 11. septembra 2001. To dodatno doprinosi misteriji – jer je činjenica da Irak, Libija, Sirija, Jemen, Avganistan i Iran nemaju nikakve veze sa 11. septembrom. Ali te zemlje imaju muslimansko stanovništvo, a režimu predsednika Buša i korumpiranim medijima je uspelo da povežu 11. septembar sa svim muslimanima.

Možda će Amerikanci i njihovi „predstavnici” u Kongresu shvatiti o čemu se radi u ovim ratovima, pa se podignu da traže odgovore. Dakle, ovde ću Vam reći zašto Vašington vodi rat u Siriji i šta znači nameravani rat protiv Irana. Jeste li spremni?

Postoje tri razloga za rat Vašingtona, a ne Amerike u Siriji. Prvi razlog ima veze sa profitom vojnog sigurnosnog kompleksa. Vojni-bezbednosni kompleks je kombinacija moćnih privatnih i državnih interesa, kojima treba pretnja kako bi opravdali godišnji budžet koji premašuje BDP mnogih zemalja. Rat daje ovoj kombinaciji privatnog i državnog interesa opravdanje za ogromni budžet – budžet čiji teret pada na pleća američkih poreskih obveznika čiji prosečni porodični prihodi nisu porasli već duže od dve decenije, dok se teret duga koji podržava životni standard znatno povećao.

Drugi razlog ima veze sa neo-konzervativnom ideologijom/dogmom o američkoj hegemoniji u svetu. Prema neo-konzervativcima (koji sasvim sigurno nisu istinski konzervativci bilo koje vrste), kolaps komunizma i socijalizma znači da je istorija izabrala „Demokratski kapitalizam” (koji nije demokratski, niti kapitalistički) kao svetski društveno-ekonomski i politički sistem, a da je odgovornost Vašingtona da nametne amerikanizam celom svetu. Zemlje poput Rusije, Kine, Sirije i Irana, koje odbacuju američki hegemonizam, moraju se destabilizovali i uništiti jer stoje na putu američkom unilateralizmu.

Treći razlog ima veze sa potrebom Izraela za vodenim resursima južnog Libana. Dva puta je Izrael slao svoju cenjenu vojsku da okupira južni Liban i dva puta je njihova hvaljena armija bila isterana napolje od strane Hezbolaha – milicije podržane od strane Sirije i Irana.

Da budem iskren – Izrael koristi Ameriku da bi eliminisao sirijsku i iransku vladu koje pružaju vojnu i ekonomsku podršku Hezbolahu. Ako Amerikaci mogu da eliminišu dobavljače Hezbolaha, izraelska vojska bi mogla da ukrade južni Liban, kao što je to urađeno sa Palestinom i delovima Sirije.

Evo činjenica: Već 16 godina bezbrižna američka nacija dozvoljava korumpiranoj vladi u Vašingtonu da troši bilione dolara preko potrebnih na unutrašnjem planu. Ali umesto toga vlada novac namenjuje za profite vojno-bezbednosnom kompleksu – za neo-konzervativnu ideologiju svetske hegemonije i usluge Izraelu.

Očito, američka demokratija je prevara. Ona služi svima osim Amerikanacima. Šta je verovatna posledica toga što američka vlada ne služi interesima Amerikanaca? Najbolji mogući ishod je siromaštvo za 99 posto stanovništva. Najgori ishod je nuklearna katastrofa. Služenje Vašingtona vojno-bezbednosnom kompleksu, neo-konzervativnoj ideologiji i Izraelu potpuno zanemaruje činjenice.

Interes Izraela za zbacivanje režima u Siriji i Iranu je sasvim u neskladu s interesom Rusije da spreči uvoz džihadizma na svoju teritoriju i u centralnu Aziju. Zbog toga Izrael stavlja SAD u direktan vojni sukob sa Rusijom.

Finansijski interes američkog vojno-bezbednosnog kompleksa da okruži Rusiju postrojenjima za lansiranje raketa je u suprotnosti sa ruskim suverenitetom – kako je to zacrtano u neo-konzervativnoj ideologiji koja teži svetskoj hegemoniji Amerike.

Predsednik Trump ne kontroliše Vašington. Vašington je kontrolisan od strane vojno-sigurnosnog kompleksa, izraelskog lobija i neo-konzervativaca (Pogledati na YouTube kako je predsednik Ajzenhauer opisao vojno-sigurnosni kompleks kao pretnju američkoj demokratiji). Ove tri organizovane interesne grupe imaju prioritet u odnosu na Amerikance koji su nemoćni i nisu uključeni u odluke o sopstvenoj budućnosti.

Svaki američki kongresmen i senator koji se usprotivio Izraelu, poražen je u kampanji za reizbor. To je razlog što kada Izrael nešto želi – to prolazi kroz oba doma Kongresa jednoglasno. Kao što je javno rekao admiral Tom Murer, šef pomorskih operacija i načelnik generalštaba: „Nijedan američki predsednik ne može da se suprotstavi Izraelu”. Izrael dobija ono što želi – bez obzira na posledice po Ameriku.

Admiral Murer je bio u pravu. SAD daju Izraelu svake godine dovoljno novca da kupi našu vladu. A Izrael kupuje našu vladu. Američka vlada je neuporedivo odgovornija Izraelu nego američkom narodu. Glasanje kongresmena i senatora to dokazuju.

U nemogućnosti da se suprotstavi malenom Izraelu, Vašington misli da može da zastrašuje Rusiju i Kinu. Za Vašington dalje provociranje Rusije i Kine je znak čistog ludila. Umesto inteligentnog vođenja politike vidimo oholost i aroganciju – svojstvene budalama.

Ono što treba planeti Zemlji i stvorenjima na njoj su lideri na Zapadu koji su inteligentni, koji imaju moralnu snagu, poštuju istinu i koji su sposobni da razumeju ograničenja svoje moći. Ali Zapadni svet nema takvih ljudi.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.