POVRATAK-U-ŠKOLU

POVRATAK U ŠKOLU

Kako će posle duge letnje pauze deca prihvatiti sve ono što ih čeka tokom nove školske godine i kako ćete Vi preživeti nove radne obaveze Vaše dece? Ima li načina da ih nekako pripremite za nastupajuću školsku sezonu?

Ranka_Šarenac

 

 

Autor: Ranka Šarenac

 

 

 

“Hej drugari, samo čas, pričekajte evo nas…” – možda će Vaša deca ovako razdragano žuriti u školu ove godine, a možda i ne. Neki od Vas su verovatno tokom leta podsećali na lektiru ili neke druge zadatke koji su čekali da ih se neko seti pre odlaska u školu. Uporno podsećanje Vaših mališana, a i onih malo starijih školaraca na njihove obaveze ne spada u omiljene letnje zabave.

Ovaj tekst je upravo jedan takav pokušaj popisa ideja o tome kako pomoći školarcima, kako onim novopečenim, tako i već iskusnim veteranima da zakorače zadovoljni u novu školsku godinu. Navedene su ideje koje možete sprovesti u delo uz uverenje da ćete uspeti da smislite još ponešto što se najbolje uklapa u Vaš porodični milje. Kako krenuti do srećnijeg i spokojnijeg prvog dana škole? Uputstvo koje je pred Vama je prilagođeno iz originalnog teksta koji je napisala dr Laura Markham.

 

 1. Svako veče počnite da pomerate vreme odlaska na spavanje malo ranije. Najlakše ćete ovo postići dogovorom da deca čitaju u krevetu pre nego ugase svetlo ili ako su manja da im čitate vi, što u isto vreme utiče i na razvijanje literarnih veština. One što su uspevali da spavaju do podne, počnite da budite malo ranije svakoga dana. Ukoliko je vašem detetu teško da zaspi, uvedite više fizičke aktivnosti u toku dana kao i produženi boravak napolju.

 

 1. Obiđite školu ili makar njeno dvorište sa đakom prvakom. Ukoliko je moguće povedite ga do školskog toaleta da biste bili sigurni da će znati kako da ga koristi kad zatreba. Ako planirate da dete ide samo do škole, vežbajte taj put unapred.

 

 1. Upoznajte prvaka sa učiteljicom. Možete i da ih slikate zajedno i da onda postavite na frižider u visini vašeg deteta kako biste pomogli da počne da je doživljava u što pozitivnijem svetlu.

 

 1. Dogovorite se sa još nekim prvacima iz razreda za druženje pre početka škole. Time ćete pomoći detetu da bude dodatno motivisano da ide u školu i sretne drugare kao i da oseća veću povezanost sa svojim razredom. Ukoliko je moguće, dogovorite i da idete zajedno prvi dan škole.

 

 1. Pripremite vaše dete na ono što ga čeka. Objasnite mu onoliko koliko znate o prvom danu škole, ko će ga voditi, ko će doći po njega, šta će raditi…saslušajte ako ga nešto brine i zajednički smislite rešenja mogućih problema. Neki autori predlažu osmišljavanje rituala pozdrava kojeg ćete se pridržavati prilikom ispraćanja u školu pa i stavljanje slike cele porodice u školsku torbu.

 

 1. Dogovorite se oko promena u porodičnoj rutini. Zajednički osmislite raspored svih članova u vezi novih vannastavnih aktivnosti, pomoći u kući, vremena koje je dozvoljeno za «ekrane» u šta bi spadala televizija, kompjuter, telefon…

 

 1. Dozvolite detetu da samo izabere školske potrepštine. Bilo da se radi o kupovini u prodavnici ili o potrazi u kući za svim onim što je na listi potrebnih materijala, većina dece će uživati u ovoj novoj odgovornoj ulozi.

 

 1. Organizujte prostor za svako dete u kome će moći da drži knjige, školske torbe, materijal…Odredite mesto na kome će raditi domaće zadatke. Za decu nižih razreda bolje da to bude negde u blizini ostatka porodice jer ona baš i ne vole da budu sama kada pišu domaći. Starija deca će tražiti neki svoj kutak.

 

 1. Organizujte papirologiju. Možda zvuči previše, ali će Vam sigurno pomoći kada se školska lokomotiva zalaufa. Dodelite fasciklu različite boje svakom detetu da u nju stavlja formulare koje bude trebalo popuniti i potpisati u toku školske godine. Pripremite porodični kalendar koji će biti dostupan deci.

 

 1. Dozvolite deci da izaberu šta će da obuku prvi dan škole i da pripreme školsku torbu zajedno sa užinom. Najbolje bi bilo da ne čekate veče kada su deca svakako umorna, a možda već i uzbuđena povodom novog početka.

 

 1. Obeležite kraj raspusta malom proslavom. Možete pripremiti specijalnu večeru dan pred školu tokom koje ćete nazdravljati najlepšim uspomenama sa raspusta kao i onome što vas raduje u predstojećem periodu.

 

 1. Na kraju ne zaboravite da se i sami dobro odmorite pred početak škole. Ukoliko se probudite sveže naspavani imaćete dovoljno energije da se nosite sa svim izazovima koji se mogu u zadnji čas isprečiti kao i da ublažite krizne momente. Planirajte da na vreme stignete do škole i na kraju ne zaboravite da uokvirite osmeh na toj «prvi dan škole» fotki.

 

Ako stanujete u Beogradu, pretrpani ste obavezama i svoje dragoceno vreme želite na pravi način da provedete sa svojim detetom, ne trošeći ga na domaće zadatke i vannastavne aktivnosti, idealno rešenje za Vas je Popins Centar.

Za Vas smo osmislili program podrške u izradi domaćih zadataka, časove fizičkog, engleskog jezika, informatike kao i brojne kreativne radionice (ples, muzika, gluma, likovno) trudeći se da deca na zanimljiv i zabavan način mnogo toga nauče uz pomoć kreativnog tima sastavljenog od učiteljice i nastavnika fizičkog, engleskog, informatike, muzike i plesa. Dođite i uverite se!

www.popinscentar.org

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“19″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_slideshow“ gallery_width=“600″ gallery_height=“400″ cycle_effect=“fade“ cycle_interval=“10″ show_thumbnail_link=“0″ thumbnail_link_text=“[Show thumbnails]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.