Harry-Potter-danas-napunio-20-godina

Harry Potter danas napunio 20 godina

Prvi roman najuticajnijeg književnog serijala novog doba objavljen je na današnji dan, 26. 6. 1997. godine, a mogao je ostati samo ideja u glavi autorke, tada samohrane majke Joanne Rowling.

 

Josip Dujmović
 
 
Ljubaznošću Josipa Dujmovića
 

 

 

 

Jednako kao što su njena dela bajka za decu i odrasle, život najslavnije današnje književnice, bar u jednom delu, nalikuje mašti.

Kao samohrana majka, koja je u škotskom glavnom gradu Edinburghu živela od socijalne pomoći, priču o Harryju Potteru izmaštala je početkom devedestih i konačno 1995. završila roman Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Harry Potter i kamen mudrosti). Nakon prvog odbijanja, još 11 izdavačkih kuća nije prihvatilo rukopis za objavu (što su, sada znamo, izdavački promašaji svih vremena).

Možda bi odbila i trinaesta, Bloomsbury, da njen direktor nije svojoj osmogodišnjoj ćerki dao da pročita prvi odlomak. A ona je, progutavši ga, odmah zatražila ostatak.

Ostalo je legenda.

 

Harry-Potter-danas-napunio-20-godina-Harry Potter

 

Priča o sirotom engleskom dečaku koji je ostao bez roditelja i na svoj 11. rođendan, saznao da je čarobnjak koji živi u običnom svetu, među “bezjacima”, razvila se u ukupno sedam izdanja. Serijal je do danas prodat u 500 miliona primeraka na 79 jezika, sedmi nastavak ”Harry Potter i relikvije smrti” je u vreme izlaska, u leto 2007. godine, bio najbrže prodavana knjiga svih vremena (u prva 24 sata samo je u Britaniji prodana u 2,65 miliona primerka, o Potteru je snimljeno osam filmova čiji je ukupni prihod 6,5 milijardi dolara… i JK Rowling je od osobe koja nije mogla platiti fotokopiranje svog prvog rukopisa postala prva koju je pisanje pretvorilo u milijarderku.

Od pojave Harryja Pottera, vreme u dečjoj književnosti deli se na vreme pre i posle ovog junaka. Analitičari kažu da je on „spasio čitanje“, da je dečja literatura uzletela i još nije stala i da su knjige za decu jedine potpuno izdržale pritisak digitalnog doba.

Uz to, u jednoj studiji iz 2014. italijanski psiholozi dokazali su da Potter ljude čini boljima, da oni koji ga čitaju imaju manje predrasuda prema manjinskim grupama i veću dozu empatije.

Vratimo se nakratko, prvom izdanju. Pojavilo se u samo hiljadu primeraka. Svi koji ga imaju mogu dobiti delić bogatstva za sebe – na kolekcionarskom tržištu danas vrede i do pedesetak hiljada evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.