SAVREMENO RODITELJSTVO

SAVREMENO RODITELJSTVO

Istraživanja pokazuju da insistiranje na što boljem uspehu u školi, potpuno programirane slobodne aktivnosti (muzička škola, ples, tenis, strani jezik i tako dalje) dovode do razvijanja raznih vrsta psihičkih problema i poremećaja kod dece.

 

Autor: Ivan Smrečnik, profesor sociologije u Petoj beogradskoj gimnaziji

 

Sociolozi savremenu porodicu često nazivaju detecentričnom porodicom jer su u centru pažnje, pre svega, deca, a ne bračni partneri. Evo tri osnovne karakteristike koje odlikuju savremenu porodicu:

 

Demografske

Savremena porodica, u proseku, ima dvoje ili jedno dete pa je i odnos prema deci dosta drugačiji nego u prošlosti, pre svega u domenu psihologije. Zbog malog broja dece, roditelji istu doživljavaju kao nešto dragoceno i razvijaju intenzivan emotivni odnos prema njima. Ova psihološka posledica ima, kako svoje pozitivne, tako i negativne strane.

 

Obrazovne

Proces obrazovanja i sticanja ekonomske samostalnosti produžen je do odraslog doba. Deca ostaju često do svojih kasnih 20-ih ili ranih 30-ih u roditeljskoj porodici, velika su materijalno-finansijska, ali i emotivna ulaganja u decu.

 

Ekonomske

Zbog savremene organizacije rada koju karakteriše sve duže, ali i haotičnije radno vreme (vikendom, praznicima…), roditelji provode sve više vremena van kuće, odnosno, sve manje vremena sa decom. Posledica ove pojave jeste da decu u većoj meri socijalizuju i vaspitavaju društvene ustanove (vrtići, škole), rodbina, ali pre svega mediji (televizija, internet), a sve manje sami roditelji.

 

Socijalno-psihološke

Individualizam i materijalizam kao dominantna savremena vrednosna orijentacija utiče na formiranje i današnjih roditelja. Fokusiranost na lične potrebe, želje i interese, s jedne strane, i sticanje uspeha (shvaćenog, pre svega, u materijalnom smislu) s druge strane, predstavljaju osnovu ovog sistema vrednosti. Posledica ovakvih životnih prioriteta jeste shvatanje deteta kao roditeljskog projekta. Roditelji smatraju da moraju da ulože sve svoje napore kako bi razvili potencijale, potrebe i interese deteta (njegovu individualnost). Zato se često trude da deca steknu što više znanja i veština još u ranom detinjstvu pohađanjem škola jezika, odabirom određenih sportova, itd. U centar pažnje porodičnih odnosa tako se stavljaju pre svega deca, a ne bračni partneri, što dovodi do specifične atmosfere u kojoj se stalno ističe detetova posebnost.

 

POSLEDICE SAVREMENOG RODITELJSTVA

Psihološke posledice – Zbog preterane usredsređenosti roditelja na dete, kod deteta se razvijaju mnoge negativne psihičke karakteristike. Prema rezultatima psiholoških istraživanja, sve je više dece sa egoističkim, pa čak i narcističkim osobinama što je, po istraživačima, negativna posledica isticanja detetove posebnosti od strane roditelja. Takođe, psiholozi uočavaju da preteranu fokusiranost na potomstvo deca doživljavaju i opisuju kao često nepodnošljiv psihički pritisak. Dalje, zaključci istraživanja pokazuju da insistiranje na što boljem uspehu u školi, potpuno programirane slobodne aktivnosti (muzička škola, ples, tenis, strani jezik i tako dalje) dovode do razvijanja raznih vrsta psihičkih problema i poremećaja kod dece.

Društvene posledice – Iako su deca u centru pažnje, paradoksalno je to što usled savremenog načina rada, ali i zbog ličnih, profesionalnih potreba, roditelji provode nedovoljno vremena sa njima. To dovodi do stvaranja površnijih, siromašnijih emotivnih odnosa roditelja i dece, a često i do međusobne otuđenosti. Roditelji, pokušavajući da premoste ovaj problem, ali u skladu sa svojom materijalističkom orijentacijom, smatraju da čestom kupovinom poklona mogu da reše postojeće emotivne probleme, odnosno da, jednostavnije rečeno, stvarima „kupe“ dečju ljubav. Ovakvo ponašanje produbljuje jaz između roditelja i dece. Takođe, činjenica da deca provode dosta vremena bez roditelja dovodi do toga da su prepuštena sama sebi. U takvim okolnostima, socijalizaciju vrše mediji i vršnjačke grupe, što uz prisutno nezadovoljstvo porodičnim odnosima mlade može da odvede na put delinkvencije ili bolesti zavisnosti (narkomanija, alkoholizam i tako dalje).

Gore navedene posledice savremenog roditeljstva ne isključuju postojanje i drugačijih porodičnih odnosa. Određeni broj roditelja razvija iskrene, duboke emotivne odnose sa decom, provodi dosta vremena sa njima, uvek su prisutni kao podrška i aktivno učestvuju u njihovom odrastanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.