RODOLJUBIVO UTRKIVANJE

RODOLJUBIVO UTRKIVANJE

Koje, od dva naša, valjda još uvek ravnopravna, pisma više volite odnosno lakše čitate – ćirilicu ili latinicu?

 

Autor: Dragan Banjac

 

Još davno sam (uzmite ovo s dovoljnom dozom rezerve) u „najstarijem listu na Balkanu” pročitao navodnu tvrnju jednog nemačkog pesnika koji je, hvaleći lik i delo Vuka Stefanovića Karadžića, ustvrdio da se ćirilica najlakše čita. Radi se o tome da ljudsko oko lakše i brže do mozga „pošalje” slikovni doživljaj koji imaju jedno pismo (slovo) nego više njih, kakav je slučaj u mnogim jezicima. (Pitati malo bolje lekare i psihologe!)

Skorašnja sporenja na ovu temu urednice Politike i nedeljnika Vreme daleko su od navedenih „naučnih” gledišta. Urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković reagovao je na inicijativu Politike i Večernjih novosti (listova koji su toliko nevolje doneli građanima zemlje Srbije!) da novine koje se štampaju ćirilicom budu oslobođene plaćanja poreza na dodatu vrednost (PDV). Žarković je nakon reakcije urednice Politike napisao da mu je odgovorila „ćirilično, naravno” i da je u pitanju „podmetanje, plačljivi poziv na rodoljubno utrkivanje”.

***

Srpska vlada je obavestila pet stalnih članica SB UN – Kinu, SAD, Rusiju, Veliku Britaniju i Francusku – da ne podržava rezoluciju Velike Britanije o Srebrenici, ali još nije zatražila od Moskve da uloži veto na njeno usvajanje. Premijer Aleksandar Vučić je upozorio da u tekstu „ima većih problema od reči ‘genocid’, da „nema jasne odrednice da Srbija nije počinila genocid, iako se u ranijim presudama navodi da naša zemlja nije odgovorna za tragediju”, da se pominje „desetine hiljada silovanih ljudi, žena, devojaka i dečaka…”

Vučić kaže da je spreman da ide u Srebrenicu, pogne glavu i pokaže kakav odnos imamo prema srebreničkim žrtvama. Zašto da pogne glavu? Treba samo da ode, čak ne treba (kako je govorio) ni Srbiju da pita, koja nikako da raščisti svoju (kolika god da je) krivicu u vezi srebreničkog masakra.

Nismo krivi, nismo učestvovali, ali smo čuvali generala Ratka…

Republika” br. 600-603, 1. jul 2015.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.