OŽIVLJAVANJE-INTIME-NOBELOVCA

OŽIVLJAVANJE INTIME NOBELOVCA IVE ANDRIĆA

U subotu 17. oktobra u Londonu je gostovala jedna neobična pozorišna predstava – Poetski kabare Ivo Andrić. Dvoje glumaca Narodnog pozorišta iz Beograda, Vjera Mujović Prajs i Aleksandar Srećković, uz muzičku podršku kompozitora Radeta Radivojevića u prepunom pozorištu Watermans kulturnog centra pored Temze, izveli su dokumentarno-zabavnu predstavu koja se bavi manje poznatom stranom velikog pisca

 

 

Autor: Srdjan D. Stojanović

 

Već dve sezone ova predstava putuje svetom sa velikim uspehom. Tekst je delo Vjere Mujović, a sastoji se od dokumentarne građe, fotografija i filmskog (video) materijala iz života Andrića, koji uz originalnu muziku njegove epohe i savremene kompozicije Radivojevića otvara mogućnost za nesvakidašnje, nepredvidljivo ali pre svega faktografsko kazivanje o piscu. Maestralna integracija teksta i muzike ostavlja publiku bez daha, a jednu naizgled suvoparnu dokumentarnu temu čini uzbudljivom i životnom. Vrlo interesantno i aktuelno zvuče Andrićevi autentični intervjui na temu politike i države – gde je on govorio o svojim iskustvima ne kao pisac, već kao ambasador. Poznato je da je on službovao u Berlinu za vreme Hitlera, da je bio prisutan po protokolu za vreme potpisivanja Trojnog pakta, ali da je zbog neslaganja sa tadašnjim vlastima podneo ostavku na funkciju i vratio se za Beograd. Odbijao je da prima penziju. Doživeo je ne samo dva bombardovanja Beograda (nemačko 1941. godine i savezničko 1944. godine), već i u Berlinu 1940. Njegova skepsa i rezerve prema Nemačkoj kao lideru Evrope su svojevrstan putokaz za sadašnju generaciju naših političara.

Aleksandar-Sreckovic-i-Vjera-Mujovic

Vjera Mujović Prajs i Aleksandar Srećković

Po rečima glumaca, predstava u Londonu je bila najemotivnija do sada, jer je izuzetno kultivisana i raspoložena publika aktivno reagovala i učestvovala u predstavi. Organizatori gostovanja, Srpsko Društvo iz Velike Britanije, postigli su rekord u prodaji, a time dokazali da za pravi nivo i vrhunsku umetnost ima dovoljno publike. Često po inostranstvu gostuju raznolike družine poznatih glumaca, pokušavajući da igraju na kartu novokomponovanog (kič) ukusa dijaspore. Ispada da bar u Britaniji naši ljudi očekuju da vide i čuju dobre i tradicionalne tekstove i muziku.

Pozorište Watermans, u blizini legendarnog botaničkog vrta Kju Gardens, nalazi se u okviru istoimenog kulturnog centra, koji ima i drugih sadržaja poput bioskopa, galerija, kafea i restorana. U njemu Srpsko Društvo organizuje svoje programe ovakve vrste. Ovom prilikom su u publici između ostalih bili princeza Katarina Da Silva Karađorđević (kći princa Tomislava Karađorđevića) i ambasador Srbije u Velikoj Britaniji Dr Ognjen Pribićević.

Do sredine naredne godine Poetski kabare Ivo Andrić će gostovati u Norveškoj, Švajcarskoj i Nemačkoj, a planiraju se turneje po Australiji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.