NISVILLE-2016-Joss_Stone

NISVILLE 2016: Jazz zvezde na niškoj tvrđavi

Za vreme četiri avgustovska festivalska dana Niš dobija fizionomiju svetskog kosmopolitskog grada. Da, u Nišu postoje i druge važne kulturne manifestacije. Ali, samo je jedan i neponovljivi NISVILLE.

 

Autor: Srdjan D. Stojanović

 

Već duže od 20 godina u Nišu postoji jazz festival. Ove godine u predivnom ambijentu niške tvrđave biće održano 110 koncerata koje će izvesti 660  izvođača iz celog sveta na 11 pozornica – što je jedinstveni podvig u programskom, produkcionom i organizacionom smislu. NISVILLE će trajati od 11. do 14. avgusta.

NISVILLE 2016-Al_Di_Meola

Al Di Meola

Ono što publiku najviše zanima je svakako program festivala, odnosno imena učesnika. Može se reći, bez preterivanja, da i ove godine NISVILLE svojoj publici predstavlja vrhunska imena – tu su vrhunska imena jazz tradicije, sadašnjosti i budućnosti: Joss Stone, Shakatak, Bill Evans Trio, Williams – Chestnut – White Trio, Al Di Meola i mnogi drugi interesantni i relevantni izvođači iz Kine, Bugarske, Velike Britanije, Rusije, Poljske, Argentine… Domaću scenu će predstavljati između ostalih Milan Petrović Kvartet, Biljana Krstić i Bistrik orkestar, Marko Marković Rubikons Band i domaćini sa već značajnom internacionalnom karijerom – Eyot.

NISVILLE 2016-Milan_Petrovic_quartet

Milan Petrović Quartet

Legendarni američki jazz časopis Down Beat je u opširnom prikazu festivala označio NISVILLE kao „festival koji na najbolji mogući način istovremeno promoviše jazz kao autentičnu američku umetnost, muzičku tradiciju Balkana, ali i posebno spoj/interakciju ta dva stila. Time je Nisville u mnogome doprineo predstavljanju balkanske muzike kao novog svetskog trenda.“

Iz godine u godinu prisustvujemo procesu koji NISVILLE podiže od nivoa lokane manifestacije, preko najvažnijeg u zemlji do jednog od 10 najboljih jazz smotri u Evropi – kako ga je okarakterisao britanski dnevni list The Guardian. I to u konkurenciji manifestacija poput Montreaux Jazz Festivala, North See ili Umbria Jazz Festivala. Grupa entuzijasta na čelu sa osnivačem i direktorom Ivanom Blagojevićem takođe je rasla sa festivalom i sada spada među vrhunske profesionalce i znalce svog posla.

Treba napomenuti da NISVILLE ima preko 70% besplatnih programa – što je svojevrstan kuriozitet. Treba istaći da cena kompleta karata za glavne programe NISVILLE festivala ne prelazi cenu karte za samo jedan koncert inostranih umetnika ne u svetu, već u Beogradu. U ambijentu pitoreskne tvrđave nije potrebno da imate kartu za glavne pozornice, već je dovoljno da večeri provodite u obilasku i ostanku oko brojnih pozornica gde se zapravo gaji kult jazz muzike, žive svirke, jazz filma…

Za ta četiri avgustovska festivalska dana Niš dobija fizionomiju svetskog kosmopolitskog grada. Da, u Nišu postoje i druge važne kulturne manifestacije poput Filmskih susreta ili Internacionalnih horskih svečanosti čija je tradicija duža od jazz festivala. Ali, samo je jedan i neponovljivi NISVILLE. I zato svako ko i malo drži do sebe teba do dođe u Niš i prisustvuje neponovljivom miksu vrhunskog jazza, dobrog raspoloženja i legendarne niške gostoljubivosti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.