NEMAČKA HOĆE DA ISTERA GRČKU IZ EVROZONE-Janis Varufakis

NEMAČKA HOĆE DA ISTERA GRČKU IZ EVROZONE

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis tvrdi da Nemačka želi da Grčka napusti evro kao valutu

 

Autor: Janis Varufakis

 

U autorskom tekstu koji je napisao za londonski Gardijan, Varufakis daje svoje viđenje nemačkih želja i tvrdi da je njihova najveća želja Grčka bez evra. Međutim, najveći razlog za grčki izlazak iz evrozone je slanje poruke Francuskoj.

„Posle ekonomske krize 2008. godine, Evropa nije znala šta da radi. Treba li da pripremi temelje za bar jedno izbacivanje kako bi osnažili finansijsku disciplinu? Treba li pripremiti temelje za federaciju? Do sad, nije učinjeno ni jedno. Nakon meseci pregovora, potpuno sam uveren da nemački ministar finansija Volfgang Šojble želi izbacivanje Grčke iz evrozone kako bi Francuzi prihvatili njegov model disciplinovane evrozone“, piše Varufakis.

Varufakis zapravo želi da kaže da Nemačka pokušava da uveri druge članice evrozone da svi dugovi moraju biti otplaćeni, bez obzira na ekonomsku cenu. S druge strane tu je Francuska koja smatra da je dopustivo oprostiti deo duga koji je nemoguće otplatiti. Grexit bi naterao Francusku na prihvatanje nemačkih zahteva za finansijskom disciplinom.
 

Dečje shvatanje matematike

 

„Cinični transferi neotplativih dugovanja na teret poreskih obveznika doveo je do toga da su Grčkoj nametnute rekordne mere štednje. Prihod države, iz kojeg se otplaćuju svi dugovi, je pao za četvrtinu upravo zbog tih mera štednje. Potrebno je shvatanje matematike na nivou osmogodišnjeg deteta da shvatite kako taj proces ne može dobro završiti „, piše Varufakis.

Čitajući novi predlog kojeg su Grci poslali međunarodnim poveriocima, čini se da će nastaviti sa programima štednje protiv kojih su se borili mesecima. Na kraju krajeva, skoro dve trećine Grka je glasalo protiv novih mera štednje.

Varufakis u kolumni tvrdi da su mu evropske vođe jasno dale do znanja da postoje samo dva moguća ishoda pregovora; nastavak mera štednje ili napuštanje evra. On je uveren da je grčki izlazak iz evrozone ono što je Nemačka htela, ili još uvek želi. Međutim, napuštanje evra i korišćenje nove valute nije ni jednostavan, a ni preterano poželjan potez. Uzevši za primer Irak, kad je vojska SAD-a pomagala u distribuciji novih novčanica pa je opet proces trajao 18 meseci i čak su 3 štamparije učestvovale.
 

“Paket” pomoći od 50 milijardi evra

 

Grčki parlamentarci su u subotu raspravljali i usvojili predlog Aleksisa Ciprasa u kojem traži 53,5 milijardi evra kako bi se pokrila grčka dugovanja do 2018. godine, preispitivanje postavljenih finansijskih ciljeva i restrukturiranje dugoročnog duga zemlje. Ono što ostaje za videti je koliki otpis duga će tražiti. Jedino što su rekli iz grčkog ministarstva finansija jeste da traže da grčki dug postane dugoročno održiv i otplativ.

To znači da je Grčka tačno tamo gde je bila pre nekoliko meseci kad je Siriza preuzela vlast. To znači da je Grčka tačno tamo gde su bili pre nekoliko godina, kad su započeli s primanjem finansijske pomoći.

Plan za Evropu - iz pakla: Volfgang Šojble

Plan za Evropu – iz pakla: Volfgang Šojble

Rešenje grčke krize već sada poprima obrise daleko najbitnijeg događaja u istoriji EU. Rešenje će ili ujediniti Evropu ili će doći do kraha sna o ujedinjenoj Evropi.

U tekstu koji će u celosti biti objavljen u četvrtak 16. jula u nemačkom dnevniku Die Zeit, Varufakis kaže sledeće: “Pet meseci intenzivnih pregovora izmedju Grčke i Eurogrupe nisu nikada imale šansu da uspeju. Osuđeni da vode u ćorsokak, njihova svrha je bila da utru put za šta je Dr Šojble (nemački minister finansija) odavno odlučio da je “optimalno”, mnogo pre nego što je naša vlada (Siriza) izabrana: Grčku treba izbaciti iz Eurozone da bi se disciplinovale zemlje-članice koje se opiru njegovom specifičnom planu za restruktuiranje Eurozone.”

  • Ovo nije teorija.
  • Kako ja znam da je izlazak Grčke važan deo plana Dr Šojblea za Evropu?
  • Zato što mi je to rekao!

Nisam ovaj članak pisao kao grčki političar koji je kritički raspoložen prema ponižavanju naših razumnih predloga od strane nemačke štampe, odbijanju Berlina da ozbiljno razmatra naš skromni plan restruktuiranja duga, krajnje politizovane odluke Evropske centralne banke (ECB) da uguši našu vladu, ili prema odluci Eurogrupe da upali “zeleno svetlo” ECB da zatvori naše banke.

Ovaj članak sam napisao kao Evropljanin koji posmatra sprovođenje određenog Plana za Evropu – Dr Šojbleovog plana. I postavljam dva jednostavna pitanja (za dobro informisane) čitaoce Die Zeit:

  • Da li je to zaista Plan koji vi odobravate?
  • Da li smatrate ovaj Plan dobrim za Evropu?

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.