O ISTORIJI MAGIČNOG GRADA I FESTIVALU KLAPA

O ISTORIJI MAGIČNOG GRADA I FESTIVALU KLAPA

Dokumentarni film MIRNA LUKA ZA TVOJU DUŠU je u stvari moje sećanje na Perast pre četrdesetak godina, kada sam ga po prvi put ugledao, na taj smiraj, na to bezbrižno vreme, na kasnije prispele događaje koje će me doživotno vezati za ovaj besmrtni grad. To je uspomena na meni drage ljude sa kojima sam realizovao Međunarodni festival klapa Perast, a koji na žalost nisu više sa nama – Stanka Montan, Milja Radulović i Miro Braić

 

U petak 26. avgusta u Muzeju grada Perasta održana je promocija filma MIRNA LUKA ZA TVOJU DUŠU autora Boleta Boškovića, renomiranog crnogorskog kompozitora i autora dokumentarnih filmova.

Ovaj muzičko-dokumentarni film je još jedno “landscape” ostvarenje po kojem je Bošković i prepoznatljiv. To je svojevrsna priča o Perastu – gradu sa burnom istorijom, znamenitim obiteljima, ali i priča o vremenu koje nosi sve pred sobom i koje nas uvek posredno podseća na našu prolaznost.

Film je posvećen Stanki Montan, rođenoj Peraštanki, koja je dala neizmerivi doprinos za realizaciju i utemeljivanje Međunarodnog festivala klapa u Perastu, čiji je idejni tvorac i dugogodišnji direktor bio upravo Bole Bošković.

Kompletna realizacija filma je trajala od 2014. godine do sredine 2016. godine. Rađen je u crno-beloj tehnici i traje 25 minuta. Namensku muziku za ovu priliku je komponovao sam autor.

MIRNA LUKA ZA TVOJU DUŠU je moja kratka priča o Perastu, o prošlim vremenima, o našoj prolaznosti, o posebnom odnosu i pripadnosti Stanke Montan ovom gradu – priča Bole Bošković. Pesnik je još davno rekao “život je more”. Svako od nas plovi po mnogim beskrajnim plavim pučinama, na krhkim ili stamenijim brodovima, sa manjom ili većom neizvesnošću, usko ili široko razvučenih jedara, tražeći svoju konačnu, mirnu luku. Neke na tom putu prati mirno more, neke bonaca, a neke i jaka bura – ističe Bošković.

Ti naši brodovi i to naše neizvesno životno putovanje je naša sudbina, naša prolaznost i naše nesvesno potčinjavanje vremenu. Film je ustvari i moje sećanje na Perast pre četrdesetak godina, kada sam ga po prvi put ugledao, na taj smiraj, na to bezbrižno vreme, na kasnije prispele događaje koje će me doživotno vezati za ovaj besmrtni grad. To je uspomena na meni drage ljude sa kojima sam realizovao Međunarodni festival klapa Perast, a koji na žalost nisu više sa nama – Stanka Montan, Milja Radulović i Miro Braić – ističe Bole Bošković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.