MALI-U-ZATVOR,-SMENA-STEFANOVIĆA---PA-ONDA-IZBORI

MALI U ZATVOR, SMENA STEFANOVIĆA – PA ONDA IZBORI

Današnji dan u političkoj istoriji Srbije biće upamćen za sva vremena. Ekipa novinara KRIK-a, ne samo da je intervjuom sa bivšom suprugom Siniše Malog došla do imena neposrednog krivca za „slučaj Savamala“, već je na taj način razotkrila sistem kršenja zakona, vladavine laži, prikrivanja i bezobzirne pljačke građana od strane vlasti. Premijer će ili odmah reagovati hapšenjem svog rođaka-gradonačelnika Beograda i smenom najbližeg saradnika–ministra policije (inače obojica su znamo kakvi „doktori“) – ili na kocku stavlja sopstvenu političku karijeru.

 

Autor: Srdjan D. Stojanović

 

Da je čovek takvog kova i opredeljenja spreman na sve – moglo je da se pretpostavlja. Međutim, fascinantno je kolika je njegova lična bestijalnost i stepen otuđenja od realnosti. To govori o tome da se radi o čoveku pomračenog uma, teškom sociopati i stoga nepodobnim da se bavi bilo kojom javnom funkcijom. Nisu džabe stari Rimljani rekli „nomen est omen“.

Neprikosnoveni gospodar Srbije, kako sebe vidi Aleksandar Vučić, sada se našao pred problemom za koji teško da može ikome da ponudi rešenje. Ili će odmah narediti hapšenje Malog i momentalno smeniti ministra Stefanovića – ili rizikuje totalni bojkot predsedničkih izbora, koji ne mogu biti regularni pod ovakvim uslovima. Nikakav protok vremena ili zaborav glupavog naroda ne može oprati ovakvu ljagu sa njegovog lica i neuticati na već unapred ukalkulisanu pobedu. A zatim pod hitno treba oduzeti zvanje sudije onom koji je mogao da presudi za klevetu nedeljniku NIN. Sa takvim sudijama i sistemom „reformisanog pravosuđa“ zaista se ne može nikuda stići.

Opozicija konačno ima temu oko koje može i mora pod hitno da se ujedini. To nije ličnost ovog ili onog kandidata, ili program za Evropu ili Rusiju – već je to zahtev za momentalnu demontažu sistema zloupotreba u koje je ogrezla vladajuća Srpska napredna stranka. Ili nema nikakvih izbora! Treba svakako reći da taj i takav sistem vladanja nije od juče, već je uspostavljen posle 5. oktobra 2000. godine da zameni još goru neo-komunističku diktaturu jedne ličnosti, koja dobro znamo gde nas je dovela.

Za više od 16 godina od te vododelnice srpske političke istorije, samo su se razne stranke smenjivale na vlasti, ali nije izgrađen demokratski sistem vladavina institucija, za koji su se navodno zalagale one stranke koje su izvršile promene. Razočarenje građana u aktere takozvane revolucije 5. oktobra, rezultiralo je totalnom restauracijom i dolaskom na vlast degenerisanih izdanaka prethodnog sistema – oličenih u SNS i SPS, dokazanih neprijatelja demokratije. A nedostatak kadrova za preuzimanje vlasti i vođenje države, SNS je pronašao upravo u redovima nekadašnjeg DOS i takozvane građanske opozicije. Ne treba navoditi imena tih „stručnjaka“ – smatram da demokratska i građanska javnost to dobro zna.

Ako Aleksandar Vučić pokuša da na bilo koji način zaštiti Malog i Stefanovića, ili da „kupi vreme“ kroz lažne izgovore za odlaganje političke egzekucije i krivične odgovornosti svoje leve i desne ruke – on će i sam sebe uvući u blato, od kojeg mu spasa nema. Naravno, sve pod uslovom da su njegovi vrli „doktori“ mislili svojim glavama i osmislili tako glupave političke poteze. „Samo kada bi drug Staljin znao šta rade ovi njegovi, sigurno bi ih sve pohapsio.“

I opet u Srbiji se sve svodi na nakaradni izborni sistem. Ne treba da neki Vučić podnese ostavku, već je nužno da se ukine sistem izbora na osnovu koga može da se narodnom voljim manipuliše i da politička elita sama sebe bira – bez odgovornosti narodu. Ne treba da nam „recept za demokratiju“ predlažu i nameću stranci (Evropska Unija, Zapad, Istok, ili Bog zna ko), već treba da ga sami smislimo i skrojimo prema lokalnim uslovima, političkoj kulturi i navikama. Svaki spolja nametnuti sistem odlikuje se vrlinama i manama, za koje ne možemo kriviti strance, već samo nas same što smo to prihvatili. Ako to ne možemo, ili nećemo da uradimo za sebe i svoju decu sada i odmah, zaista ne treba da kukamo nad „zlom sudbinom“.

3 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.