knjige-recenzije

KNEZ MIHAILO – recenzija knjige

Knez Mihailo Obrenović je jedna od najzanimiljivijih figura srpske istorije XIX veka, ne samo zbog političkih dostignuća već pre svega što je potpuno odudarao od predstave klasičnog srpskog vlastodršca

 

Piše: Vladimir Đurđić

Izdavač: Otvorena knjiga; Autor: Dušan Baranin

 

recenzija-knez_mihailo_malaKnjiževnik Dušan Baranin (1903 – 1978) živopisno je predstavio vreme druge polovine života kneza Mihaila od 1848. do 1867. godine. Iako je u suštini reč o romansiranoj biografiji, a pošto je glavni lik vladar u istorijskom romanu, u knjizi je u prvom planu Mihailov buran emotivni život. Sve je tu, od ljubavi u Rogaškoj Slatini koja mu je rodila vanbračnog sina i nekoliko mladalačkih avantura, potom zakonita supruga kneginja Julija Hunjadi i najzad skandalozna veza sa rođakom Katarinom Konstantinović. Dobro ispričan Baraninov roman oživljava vreme, mesta i odnose među likovima od Beča preko Pariza do Beograda. Vidimo način razmišljana ljudi toga vremena, varljivi moral, prevare, neiscrpsnu želju za vlašću kod pojedinaca i kako sve te okolnosti utiču na vladara i njegove odluke koje su u prevrtljivim međunarodnim okolnostima često sudbonosne. Čitalac može veoma dobro da sagleda vreme evropskih revolucija i prevrata i gde se u tom trenutku nalazi Srbija i Srbi van matice! Delo će biti zanimljivo i onima koji vole istoriju i onima koji rado čitaju ljubavne bestselere!

Knjiga je deo Baraninovog opusa koji ima tridesetak romana. Izdavačka kuća Otvorena knjiga je nedavno objavila pet njegovih romana, a „Knez Mihailo“ verovatno spada u sam vrh stvaralaštva ovog srpskog književnika.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.