KAKO-DO-UŠTEDE-BOLJOM-IZOLACIJOM

KAKO DO UŠTEDE BOLJOM IZOLACIJOM

Ovaj tekst je napisan kao odgovor na brojna i česta pitanja koja se čuju među ljudima koji su spremni da izdvoje značajnije sume novca (preko € 1,000) u izolaciju zidova svojih objekata. Oni se pitaju koliki je period, odnosno koliko je narednih grejnih sezona potrebno, da se investicija isplati kroz uštedu u potrošnji energije. Dakle, kakva je računica?

 

Autor: Miloš Zdravković

 

Poslednjih godina bili smo svedoci sve većeg rasta cena energenata. Izuzetak je prošla godina, kada je zbog sukoba velikih sila, politički izazvan nezabeležen pad cena nafte i gasa. Kako za državu, tako i za pojedinca, veliki je problem da planiraju u državnim i kućnim budžetima ta povećanja, posebno ukoliko su novčana sredstva limitirana, ograničena. Povećanje cena energenata (električne energije, gasa, drva, uglja) se najviše oseti u toku zime, kada je potrebno zagrevati prostor u kome boravimo. Svedoci smo sve toplijih leta, kada nam računi za struju zbog upotrebe klima uređaja, odlaze u „crveno“.

Kako bi se udobno boravilo u nekoj prostoriji, propisana zimska temperatura je 21 °C, a za kupatila 22 °C (letnja 26/27 °C). Neki se slažu da je ovo dovoljno, a drugima je ova temperatura hladna/topla za boravak. Međutim, i dalje postoji problem kako zagrejati/hladiti prostor. U ovom tekstu ćemo se pozabaviti gubicima toplote u stambenom i radnom prostoru koji najčešće nastaju na tipičnim mestima – kako bi se moglo reagovati pravovremeno i na vreme uraditi preventivni građevinski radovi u cilju sprečavanja daljeg propadanje objekta i odlivanja/gubitaka energije.

GUBICI-ENERGIJE-U-OBJEKTU-objekat

Na slici su ilustrovani najveći gubici energije u objektima za stanovanje.

Gubici u procentima se mogu izraziti ovako:

  1. gubitak kroz neizolovane zidove objekta oko 30%
  2. gubitak kroz neizolovanu tavanicu i krov objekta oko 25%
  3. gubitak kroz loše izrađene/dotrajale otvore (vrata i prozore) iznosi oko 35%
  4. gubitak kroz neizolovani pod iznosi oko 10%.

Ako smo već ograničeni sa sredstvima koja možemo da uložimo u toplotnu izolaciju, predmet naše intervencije treba da budu zidovi objekta, iako prema prethodnoj analizi oni nisu mesto najvećih gubitaka energije. Ukoliko imate već dobro izolovane zidove, ili su vam gubici energije kroz zidove manji nego kroz otvore objekta, ulaganje u dalje poboljšanje izolacije zidova se može smatrati nepotrebnom investicijom. Da li će se ipak isplatiti ovakva investicija!? Naravno da hoće, bez sumnje, ali će rok otplate biti znatno duži od onoga što čitate u štampi. Jer i dalje se veći deo energije gubi kroz prozore i vrata, samim tim subjektivni osećaj prijatnosti će biti narušen. Ovo je najčešća greška koju ljudi čine, ne konsultujući se sa stručnjacima iz ove oblasti. Dakle, nije rešenje samo povećavati debljinu izolacije – i u ovom delu ne treba preterivati, jer možete izazvati druge neželjene efekte, poput velike kondenzacije, vlage, pojave buđi. Najpre treba proveriti u kakvom stanju su vaši postojeći prozori i vrata. Da rezimiramo: nije loše što neko povećava debljinu izolacije u zidovima, ali to neće dati željene rezultate, pošto se nije rešio glavni problem gubitka energije.

Naravno, ne mora biti tačno u vašem slučaju da su vrata i prozori glavna mesta gubitka energije – ovo je samo tipična ili prosečna priča sa ovih prostora. Ukoliko su prozori i vrata skorije postavljeni, ili je vlasnik zaista domaćinski održavao objekat – to nije problem. Na gornjoj ilustraciji se jasno vidi koja su još moguća mesta na kojima se treba pozabaviti energetskom sanacijom. Redosled i način izolovanja u pojedinačnim slučajevima zavisi pre svega od stanja objekta i drugih faktora (recimo finansijska moć investitora). Zbog toga je naša preporuka da se ništa ne radi bez konsultacije sa nekim stručnjakom pre započinjanja bilo kakvih investicija.

Evo konkretnog primera za saniranje kuće od 106m2, sagrađene od cigle (zid debeo oko 40cm, što je iznad prosečan kvalitet gradnje za Srbiju). Pre izolacije, potrošnja gasa je bila najviše 2500m3 po sezoni. Po sadašnjim cenama to je oko EUR 1,100 za jednu grejnu sezonu. Vlasnik objekta je po sugestijama postavio 12cm stiropora na spoljnu stranu zida, izolovao tavanicu sa 15cm stiropora, potrošnja gasa je svedena na oko 1,100m3 po sezoni – što je ušteda od EUR 500 godišnje. Cela investicija za poboljšanje izolacije je iznela oko EUR 2,000. To znači da se isplatila za četiri godine.
Izolaciju treba svakako postaviti na kuću, ali treba biti realan i očekivati da se investicija vrati u roku od četiri do pet godina, naročito ako se sanacija završi na izolaciji zidova, bez promene stolarije.

Na kraju evo nekoliko činjenica koje Vam mogu pomoći u donošenju ispravne odluke u pogledu toplotne izolacije. Fasada se radi jednom u životnom veku objekta – stoga treba izabrati dugovečne i kvalitetne materijale. S obzirom na kvalitet i posebne karakteristike izolacionih materijala (na primer kamene mineralne vune), potrebno je da i ostali materijali u sistemu kontaktne fasade budu kompatibilni i jednako kvalitetni, kako bi se obezbedila dugovečnost celog sistema.

Pored termičke izolacije zimi, treba razmisliti i o termičkoj zaštiti leti, zvučnoj izolaciji, kao i o zaštiti objekta od požara. Zašto je bitan izbor izolacionog materijala? Zato što postoje izolacioni materijali koji pružaju sve gore navedene karakteristike odjednom. Pored toga bitno je da izabrani izolacioni materijal omogućava da vaš zid “diše” – to jest dozvoljava vodenoj pari iz unutrašnjosti nesmetani prolaz kroz zid, štiteći Vaš prostor od prekomerne vlage.

Dobar izbor i stručna ugradnja izolacionih materijala omogućava zimi zaštitu od hladnoće i od brzog hlađenja prostorija posle prestanka grejanja. Spoljna izolacija kuće (stana) je glavni faktor koji obezbeđuje komfor, zadržavajući zimi toplotu unutar kuće. Leti pruža zaštitu od vrućine. Spoljna izolacija  bi trebalo da ima takvu gustinu i strukturu da zadržava veliku količinu toplote u sebi duže vreme, onemogućavajući joj da naglo prodre u unutrašnjost objekta.

Spoljna izolacija  je paropropusna, što znači da omogućava nesmetan prolazak vodene pare iz unutrašnjosti objekta u atmosferu, čime se sprečava rizik od kondenzacije i buđi. Takođe dobar izbor izolacije omogućava odličnu zvučnu izolaciju zidova od spoljašnje buke. Ako Vam je dobra toplotna izolacije glasni komšija ili buka automobila sa ulice više neće biti problem.

Poznato je da kuća zaštićena kvalitetno tretiranom fasadom sprečava neprijatni osećaj negrejanog hodnika ili kupatila, jer temperatura svih prostorija u zgradi ostaje optimalna u svim godišnjim dobima – što osetno povećava komfor i kvalitet života. Uz izvođenje sugerisanih intervencija na izolaciji ostaje samo da uživate u vašem toplom i mirnom kutku uz smanjenu potrošnju energenata za grejanje i hlađenje. Samim tim imaćete i manje račune za energiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.