HAARP,-POPLAVE-I-PRIRODA-INTERNETA

HAARP, POPLAVE I PRIRODA INTERNETA

Upravo su se navršile dve godine od katastrofalnih poplava koje su u ovom periodu pretprošle godine zadesile Srbiju. Internet je i dalje preplavljen brojnim napisima sa objašnjenjima za prirodne nepogode koja dolaze iz sfere naučne fantastike, psihijatrije i mašte. Najčešće spominjan „krivac“ za sve je sada već zloglasni sistem HAARP. Pošto se sve loše stvari u Srbiji najčešće i najlakše pripisuju našim (ne)prijateljima (a nikako našim nestručnim, arogantnim i oholim vlastima), ne čudi da su se na „optuženičkoj klupi“ našli Amerika, NATO, Evropska Unija i drugi („znaju dobro oni koji su“). A nama ostaje, istine radi, da pokušamo da razdvojimo istinu od praznoverja.

 

Autor: Miloš Zdravković

 

Postrojenje HAARP je izgrađeno u Gakoneu na Aljasci radi istraživanja jonosfere – dela atmosfere u kojoj se nalaze slobodni elektroni i joni, koje se prostire od 60 do 1.000 kilometara visine. Transmiteri (predajnici) zajedno sa vertikalno usmerenim antenama emituju uzani snop radio-signala u frekventnom opsegu od 2,8 do 10 MHz velike predajne snage. Kada emitovani radio-signali dospu do jonosfere, deo energije se apsorbuje i intenzitet zračenja je smanjen, pa je hiljadu puta manji od prirodnog elektromagnetskog zračenja koje dolazi sa Sunca. U pitanju je sistem za testiranje prostiranja radio-talasa kroz atmosferu koji su kreirali naučnici sa univerziteta Stenford – popularno nazvan HAARP.

HAARP u Gakoneu na Aljasci

HAARP u Gakoneu na Aljasci

Na Aljasci se nalazi velika antena koja emituje radio-signal, a širom sveta su postavljeni prijemnici sa ciljem da izmere kakav je prijem. To je slično onome što rade radio-amateri više od pedeset godina. Svetski servis BBC (Radio London) emitovao je sa veoma jakog predajnika (na srednjim i dugim talasima) propagandni program tokom drugog svetskog rata (i kasnije), da bi omogućio slušanost udaljenim i porobljenim narodima širom sveta. Da ne bude zabune, HAARP ne emituje nikakav propagandni program. Dizajniran je da se njegovi efekti osećaju tek u jonosferi – dakle na više od 60 kilometara iznad Zemlje – te da ni na koji način ne utiče na zbivanja u troposferi (do 10 kilometar iznad Zemlje), u kojoj se formiraju atmosferske prilike.

Uzroci praznoverja

Teoretičari zavere, koje su putem Interneta i društvenih mreža konačno dobili mogućnost da iznose i propagiraju svoje neutemeljene tvrdnje, kažu da su nepogode koje su zadesile naš deo Balkana navodno izazvali Amerikanci putem zraka emitovanih sa tajno postavljenog sistema HAARP. Ne pominju nepostojanje bedema, prohodnih kanala za navodnjavanje/odvodnjavanje i ostalih tehičkih sredstava i mera koja je (naša) država morala da sprovede da bi sprečila ljudske patnje i ogromnu štetu.

Ovo deluje neverovatno, ali se za diskusiju o ovoj i sličnim temama javlja veliki broj školovanih ljudi, a to onda baca ozbiljnu sumnju na kvalitet našeg obrazovanja kojim smo se nekada ponosili. Ali, vidimo i sami kuda idemo sa lažnim doktorima i magistrima, keramičarima i ostalim stručnjacima koji su na vlasti. A oni dominiraju tradicionalnim medijima.

Ilija i Đura Čvorović

Ilija i Đura Čvorović

Internet, sa druge strane, predstavlja alternativu. Da li je baš tako? Paranoja braće Čvorović („Balkanski špijun“, Dušan Kovačević) ne deluje nimalo smešno, jer Internet zapravo takvim ljudima daje forum (i uslovno rečeno legitimitet) za iznošenje neistinitih naklapanja koja se graniče sa bolešću. Kafanska prepucavanja zamenila je (neograničena) mogućnost dalekosežne komunikacije. Naizgled demokratična priroda Interneta, koji svima pruža mogućnost da kažu svoje mišljenje, u srpskoj verziji se preobratila u njegovu manu i karikaturu. 

Čemu tajnovitost?

Vratimo se, na trenutak HAARP-u. U Srbiji je rasprostranjeno verovanje „da su Amerikanci i NATO“ instalirali nekakav HAARP i kod nas, a moguća lokacija za to je Straževica (brdo kod Beograda), koje je za vreme bombardovanja 1999. godine posebno ciljano. To je jednostavno čista glupost i besmislica. Tajnovitost vlasti o prirodi vojnih instalacija je nešto o čemu se ne diskutuje, sasvim je nepotrebna i prouzrokuje teorije zavere. Radarske, antenske i slične instalacije nisu nikakva tajna za potencijalnog neprijatelja. A „balkanskih špijuna“ u Srbiji nikada ne manjka, svi smo još uvek pod budnim okom sistema ONO i DSZ iz doba druga Tita i njegovih dobrovoljnih aktivista.

Ali ne treba kriviti ni nekakvog ministra-keramičara za nepružanje relevantnih informacija građanstvu, jer bi tako verovatno postupao (iz glupave navike) i visoko obrazovani ministar svake druge zemlje. Kladim se da ni uvaženi Poverenik za javne informacije nikada nije tražio takve podatke od nadležnog ministra.

Ovakve i slične priče ne pripovedaju se samo u Srbiji, već širom sveta. U Rusiji, EU i samoj Americi postoji veliki broj ljudi koji veruju da antene tipa HAARP služe za kontrolu stanovništva, klimatske promene i tako dalje. Naš (balkanski) problem je što smo siromašni, neorganizovani, te nismo izgradili i održavali nasipe, pa su razmere katastrofa izazvane prirodnim pojavama neuporedivo veće nego u razvijenijim zemljama…

Tamara krivac za sve

Treba ipak imenovati glavnog krivca za prošlogodišnje vremenske nepogode. Zove se Tamara. U civilizovanom svetu je odavno uspostavljena praksa da se orkani, cikloni i velike atmosferske nepogode „krste“ (po pravilu ženskim) imenima. Nije jasno čime su to dame zaslužile ovakvu negativnu slavu.

Ciklon Tamara

Ciklon Tamara

Vreme se formira u troposferi, a zavisi od velikog broja parametara – pre svega gradijenata (razlika) u pritisku, temperaturi i vlažnosti vazduha. Troposfera predstavlja najniži sloj atmosfere na visini 0-12 km, a sastavljena je pre svega od vodene pare i aerosola. Kada se u troposferi jave oblasti niskog vazdušnog pritiska (ovo je laičko objašnjenje), može doći do vrtložnog strujanja vazduha od oboda ka sredini, sa tendencijom da se nejednaki pritisci izjednače. Ovako nastaju cikloni. (izvor: „Svet nauke“) Takav je bio ciklon Tamara koji je predprošle godine izazvao pustoš širom Srbije i BiH. Postupajući po navici nespretno sa istinom, vlasti nisu javno objaviljivale Tamarino ime.

Objavljeno 27. maja 2015 godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.