DA LI JE UGROŽEN MONOPOL MMF I SVETSKE BANKE?

DA LI JE UGROŽEN MONOPOL MMF I SVETSKE BANKE?

Novoformirana Azijska infrastrukturna investiciona banka (AIIB) kao alternativa MMF i Svetskoj banci

 

Priredio: Miloš Zdravković
 
U svetlu velike ekonomske krize koja potresa Grčku i evrozonu, skoro neprimetno je kroz medije prostrujala vest da je u Pekingu osnovana Azijska Infrastrukturna Investiciona Banka (AIIB). Banka je osmišljena zbog finansiranja infrastrukturne ekspanzije širom Azije. Procenjeno je da u azijskom regionu u ovoj deceniji postoji finansijski manjak od osam biliona dolara za infrastrukturne projekte, a AIIB će biti deo rešenja za pokrivanje tog manjka. Ono što je posebno zanimljivo je da je Ruska Federacija postala predstavnik Azije (država koja je od vajkada neotuđivi deo Evrope) u novoosnovanom bordu banke, te da je postala treći po veličini igrač u ovom finansijskom projektu koji predvodi Kina. Rusija je dobila 5,92 % glasačkog udela, dok je Kina stekla 20.06 % i Indija 7,5 %. Među zemljama osnivačima su i Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Australija, uprkos protivljenju vlade SAD.

  • Kina ima pravo glasa 20.06% i vlasničkog udela 30.34%
  • Indija ima pravo glasa 7,5% i vlasničkog udela 8,52%
  • Rusija ima pravo glasa 5,92% i vlasničkog udela 7,5%
  • Australija ima pravo glasa 3,27% i vlasničkog udela 4,48%

Ceremonija potpisivanja osnovnog dokumenta o osnivanju Azijsko infrastrukturne investicione banke (AIIB) održana je u Pekingu u ponedeljak 29. juna ove godine. Svečanosti je prisustvovalo 300 delegata iz 57 zemalja osnivača nove banke. Delegati su odredili ukupni akcijski kapital, pravo glasa svakog člana ponaosob, upravljačku strukturu, mehanizam za donošenje odluka, kao i operativne poslovne procedure. Posebno je interesantno i važno napomenuti da Kina nije tražila pravo veta. Po rečima zamenika ruskog ministra finansija Sergeja Storčaka, posle ceremonije potpisivanja, učešće Rusije u AIIB će biti 6,5 milijardi dolara.

Inače AIIB je osnovana na inicijativu Kine u oktobru 2014. Sporazum je potpisan od strane 21 zemlje (sada ih je 57). Početni upisani kapital Banke od 50 milijardi dolara je povećan na 100 milijardi dolara. Osnovni kapital podeljen je na 1.000.000 akcija (Ruski udeo 65.362 akcije) u vrednosti od 100.000 dolara po akciji. (Izvor: CRI – China Radio International)

AIIB će obezbediti sredstva za razvoj putne mreže, telekomunikacija i drugih infrastrukturnih projekata u siromašnijim regionima Azije. U početnoj fazi, AIIB će se fokusirati na stvaranje „Novog Puta Svile“ – sistema trgovinskih puteva koji povezuju tržišta Evrope i Azije.

Stručnjaci smatraju da je AIIB potencijalni rival MMF-u i Svetskoj banci koje su usmeravane od strane SAD. Međutim, direktorka MMF Kristin Lagard rekla je da su MMF i Svetska banka spremne da rade sa AIIB. Poznato je javno protivljenje vlade u Vašingtonu pristupanju američkih saveznika ovom Kineskom projektu. Još 2013. godine kada je Kina obelodanila nameru o osnivanju banke, SAD su počele da ubeđuju svoje saveznike da bojkotuju novu instituciju. Amerikanci tvrde da će nova banka po svoj prilici imati blaže standarde za odobravanje kredita u odnosu na Svetsku banku, te je smatraju instrumentom moći Kine.

Centar svetske politike duže od pet vekova bio je Atlantik, a sada se on seli na Pacifik. Sama činjenica da je Kina oformila jednu ovakvu organizaciju uprkos protivljenju Amerike, te postojanje globalne asocijacije BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), najbolji su pokazatelji. To će doneti tektonske poremećaje u svetskoj politici, a u red globalnih geopolitičkih igrača već su se uvrstili Kina, Japan i Indija, ubrzo će to biti i Indonezija. Rusija je svakako jedan od polova multipolarnog sveta.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.