ANTITERORISTIČKI MANEVRI SMETAJU EU

ANTITERORISTIČKI MANEVRI SMETAJU EU

Brisel pre svega ne želi da se u Srbiji pojave ozbiljne antiterorističke jedinice

 

Autor: Dmitrij SEDOV, Fond Strateške Kulture

 

Bolje bi bilo da Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, ne dolazi u Beograd. Samo što on tamo stigne, u Briselu počinje loše varenje želuca. A to nije nimalo poželjno, jer će Brisel uskoro postati roditelj/staratelj usvojenog Beograda. Kakav će mu to biti otac sa lošom probavom? Pretvoriće srećni period srpske evrokonfirmacije1 u sušto mučenje. Cepidlačiće po svim pitanjima redom. Prosudite sami.

Nedavno je Brisel sa svojom ljubavnicom s druge strane okeana, odlučio da objavi rat svetskom terorizmu, jer je to dobra prilika da se zaradi još neki dodatni dinar. Sve je urađeno po preporukama iz udžbenika O´Henrija sa naslovom “Kraljevi i kupus”. Sećate se kako se u tom udžbeniku opisuje način kako da se Aboridžini nateraju da kupuju obuću? Treba noću po putu razasuti trnje i ujutro naterati bosonoge domoroce da se protegnu do prodavnice obuće. Eto tako. Po celom svetu su oni nabacali trnja u vidu Bin-Ladena, Abu-Bagdadija i ostalih strašila i Aboridžini su potegli k njima radi pomoći. Istina, neki su, poput Rusije, odlučili da se obuju u sopstvene sandale, kod nas je, navodno, sopstvena koža čvršća.

Tu se zabrinula i naivna Srbija: kako to da svi kupuju novu obuću, jedino ja hodam u izanđalim cipelama. Hoću da se zaštitim od trnja! I bacila se prema Rusiji sa kojom može da razgovara ne samo uz pomoć prstiju, nego čak i rečima. I oni su taj posao započeli prošle godine. Sproveli su prve antiterorističke vežbe. Treba reći, skromne. Sa srpske strane ukupno 200 ljudi je uzelo učešće. To se naravno nipošto ne može porediti sa količinom bodlji koje je Brisel, zajedno sa ljubavnicom, nabacao u Makedoniji i Sandžaku. No, svaki početak je težak… Treba reći da se početak dopao i Srbima i Rusima i oni su odlučili da taj interesantni posao nastave već u 2015. godini.

Ali, tu se već Brisel iznervirao i rekao: čime se to vi bavite? Da li ste vi uopšte svesni šta činite? Ne smete da vežbate sa Rusima! Mi očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama pred EU i procesom prisajedinjenja.

 

Maja_Kocijančić

Da li shvata šta priča – Maja Kocijančić, portparol Evropske Komisije

 

Ove reči izgovorila je zvanična devojka iz Brisela, koja se zove Maja Kocijančić. Ona doduše nije pojasnila da li su se Srbi obavezali da neće vežbati borbu protiv terorizma u procesu prisajedinjenja. Ili su se možda obavezali da ne vole Ruse zato što Ukrajina ubija svoje građane. Devojka nije ništa pojasnila, ali je rekla da ne treba vežbati sa Rusima ni na kakvim antiterorističkim vežbama. Doduše, zasad nije pretila sankcijama. Očigledno čeka povoljan trenutak.

Ja čak mislim da Brisel ne frustrira toliko stara sklonost Srba ka prijateljstvu sa Rusima. Pa šta da se radi, neka odstupanja od normi ne mogu se lečiti.

Najverovatnije Brisel pre svega ne želi da se u Srbiji pojave ozbiljne antiterorističke jedinice. Uostalom, od njih se ne može očekivati ništa dobro. Zamislite da izniknu u Sandžaku ili, spasi Gospode, počnu da guše albanski kriminal. Koji se tako lagodno oseća u današnjoj Srbiji. Ne zaboravite da taj kriminal hrani istinske patriote Kosova, koji će, ako zatreba, za Brisel i glavu da daju. Naravno, tuđu.

Tako da Srbe podsećaju: vi uopšte ne ulazite u EU kako biste zaštitili svoje pravo na nacionalni život. O tom pravu će se pobrinuti i bez vas. Vaše mesto je – pokraj čučavca.2

 

1 Konfirmacija – Protestantski obred prvog pričešća, u ovom slučaju – jedna vrsta overe “evrozrelosti” (prim. prev.)

2 Aluzija na krilaticu iz čuvenog sovjetskog filma «Džentlьmenы udači»: “Dečice, a zar vam se ne čini da je vaše mesto oko čučavca?” (prim. prev.)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.