ALL WE NEED IS LOVE!

ALL WE NEED IS LOVE!

Kada god se nađete u dilemi kako da postupite i izdržite da ne reagujete „na prvu loptu“ – setite se da je ljubav prema detetu uvek pravi odgovor.

 

Ranka_Šarenac

 

Centar za uzajamno vaspitanje ”VidiMe
 

 

 

 

Pažljivom posmatraču neće promaći da pre nego što se čuju i zapadnu za oko vidljivi znaci ljutnje, deca kao i odrasli pokazuju čitav niz neverbalnih signala koji upućuju na to šta predstoji. U prvih 18 meseci života deteta roditelji su maksimalno okrenuti osluškivanju i zadovoljavanju potreba deteta. Uspostavlja se jedan poseban odnos, koji omogućava mališanima da prežive i da dobiju negu koja ima je potrebna da bi napredovali u skladu sa svojim mogućnostima.

Šta se dešava nakon toga perioda? Zašto se ta spontana i životno značajna veza između odraslog i deteta menja tako da odraslima biva sve teže da osluškuju i pogode stvarne potrebe deteta? Sigurno je da se u toku razvoja i pod uticajem raznih spoljašnjih faktora izražavanje dečijih potreba menja, postavljajući stalno nove izazove roditeljima i uzajamnom razumevanju.

Održavanje tog posebnog odnosa uzajamnog poštovanja i razumevanja između roditelja i deteta jedini je način da se ne izgube iz vida potrebe i jednih i drugih. Ukoliko vam promaknu vidljive promene u izrazu lica deteta, mimike, telesne muskulature koja postaje rigidnija kako se ljutnja pojačava i nađete se u naletu besa zamislite da je to beba koja plače. Prisetite se kako je to vaše razbesnelo dete izgledalo ljupko kao novorođenče – i to će vam možda pomoći da se u trenutku ne odate porivu da na bes odgovorite besom.

Vaše prepoznavanje da je pred vama još uvek malo biće koje odrasta i kome ste potrebni da bi regulisalo svoja osećanja, može vam omogućiti da uočite šta se krije iza ljutnje. Prisetite se i ponavljajte sebi kao mantru da ste deci najpotrebniji onda kada se ponašaju najgore. Iza izliva besa, nepoštovanja krije se uplašeno dete koje žudi za ljubavlju i prihvatanjem. Ukoliko vi uspete da ostanete pribrani i da dozvolite ljubavi, koju ste osetili kada je to dete postalo deo vašeg života, da izađe na površinu – vaše srce će vas dovesti na pravi put i pomoći vam da savladate bes.

Roditeljstvo pomaže da se i sami promenite i da kroz ljubav prema svojoj deci pružite i sebi novi kvalitet odnosa u kome ne reagujete, već odlučujete kako da odgovorite na izazove sa kojima se suočavate. Kada god se nađete u dilemi kako da postupite i izdržite da ne reagujete „na prvu loptu“ – setite se da je ljubav prema detetu uvek pravi odgovor.

Sigurno je teško u momentu kada vas vaše dete izluđuje prizvati taj osećaj ljubavi koji vam daje mogućnost izbora i koji vam omogućava da saosećate, umesto da pretite i kažnjavate. Vaša deca su bića za sebe koja ne vole da ih neko kontroliše i da im naređuje, već da sami donose odluke i izraze svoje mišljenje. Kako onda u situacijama kada su te odluke skroz u suprotnosti sa vašim vrednostima ostati u tom stanju ljubavi i emocionalne darežljivosti?

Pokušajte da vidite stvari onako kako ih vaše dete doživljava, pogađajući njegova ili njena osećanja i potrebe u tom momentu. Uporno se trudite da održite odnos koji oni tako žustro u datoj situaciju pokušavaju da naruše. Uložite napor da ostanete mirni, uprkos navali besa koja vas je zadesila tražeći rešenje koje može zadovoljiti i jednu i drugu stranu. Omogućite detetu da se oslobodi sve te gomile uznemirujućih osećanja. Pružite zagrljaj i vaše prisustvo kao sigurnu luku, prisećajući se svega zbog čega volite to vaše neodoljivo biće.

Čini vam se nemoguće da ostanete uzdržani, jer vaša plahovita priroda dovodi do još većeg izliva besa sa vaše strane i mislite da nikakva priča o ljubavi tu ne pomaže. Svesni ste da i sami izgubite kontrolu kada vaše dete plane i da iz te borbe niko ne izlazi kao pobednik. Šta god da ste ikada pročitali na tu temu ne da vam ne pada na pamet nego kao da nikada nije ni bilo deo vašeg iskustva. Ljuti ste i u detetu vidite samo neprijatelja, a nikako ono malo nedužno biće kome ste podarili život.

Udahnite duboko i pomozite vašem telu da iz borbenog stava polako počne da se opušta dajući vam vremena da izaberete između ljubavi i straha od toga u šta se vaše voljeno biće pretvara. Setite se da koje god pitanje sebi postavljate u tom momentu odgovor je samo jedan: ljubav koju možete dati i koja će delovati isceljujući i na vas i na dete. Ovde ne govorimo o uopštenom i nedokučivom pojmu ljubavi već o konkretnim postupcima koje možete preduzeti, a koji će dolaziti iz srca i razumevanja, a ne iz glave i osuđivanja. Čim vi počnete da menjate stav, vaše dete će osetiti i početi polako da iz rigidnog i nepristupačnog ide ka opuštenijem i kooperativnijem odnosu.

Sve što biste želeli da naučite vaše dete i na šta biste želeli da mu ukažete može da sačeka dok i vi i ono ne budete razmišljali „hladne“ glave. U momentu očaja potrebni ste vi i vaša ljubav kao glavni svetionik za brod koji može stići u mirnu luku i izbeći brodolom. Pozivamo vas da nastavite vašu ličnu i porodičnu epopeju ljubavi, ne sumnjajući nikada da li je dosta – jer kada je ljubav u pitanju ne treba da imate meru!

Ukoliko želite da i dalje ulažete vaše vreme i trud u vaspitanje saosećanjem posetite stranicu Centra za uzajamno vaspitanje ”VidiMe” i podelite je sa prijateljima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.