UKRAJINA-GORI-–-STOUN-KAO-DOKUMENTARISTA

„UKRAJINA GORI“ – STOUN KAO DOKUMENTARISTA

Oliver Stoun je pozvao predsednika SAD Donalda Trampa da objavi poverljive dokumente o ukrajinskoj krizi i Siriji. On je istakao da obični Amerikanci prosto ne znaju istinu.

 

Dajdžest tekstova raznih autora

 

Dokumentarni film „Ukrajina gori“, čiji je producent Oliver Stoun, premijerno je postavljen 21. novembra 2016. godine na YouTube, a istog dana je prikazan i na ruskoj televiziji. Stoun je dva puta osvajao Oskara za najbolju režiju igranih filmova „Vod” i „Rođen četvrtog jula”.

Poznato je da Stoun snima igrane filmove političke sadržine, ali je ovog puta producirao jedan dokumentarac. U svom najnovijem ostvarenju on objašnjava ko je po njegovom mišljenju isprovocirao ukrajinski „Euromajdan“. U filmu on između ostalih intervjuiše bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, predsednika Rusije Vladimira Putina i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Vitalija Zaharčenka.

Stounov film je još pre premijere toliko uplašio ukrajinske političare i „revolucionarnu“ javnost, da je Ukrajinac Andrej Nezvani dva dana pre premijere objavio na internetu peticiju u kojoj se traži zabrana prikazivanja ovog filma u Ukrajini. Po njemu su tobože činjenice izopačene, a film može izazvati masovne nerede u Ukrajini.

Film dokumentuje kako je CIA još od 1946. godine intenzivno sarađivala sa ukrajinskim nacionalističkim organizacijama protiv Sovjetskog Saveza – koristeći ih kao kontraobaveštajnu službu. O tome svedoče i dokumenti CIA sa kojih je nedavno skinut pečat državne tajne.

Ukrajinski nacionalisti su samo krajem 1941. godine pobili 150-200 hiljada Jevreja na teritoriji Ukrajine tokom nemačke okupacije, ali su im „jake veze“ kasnije omogućile da posle Drugog svetskog rata pobegnu u Evropu – gde im je CIA pomogla da se sakriju. Na primer, Mikola Lebed, čovek koji je odgovoran za masakre u Volinju, prebačen je u SAD, gde je umro 1998. godine i nikad mu nije suđeno zbog počinjenih zločina – navodi se u filmu. I to nije jedini primer saradnje organa SAD sa nacionalistima.

Ukrajina je 2004. godine postala bojno polje između Rusije i Zapada. Tada je na izborima pobedio Viktor Janukovič, koji je tretiran kao proruski nastrojen kandidat. Međutim, predsednik je ipak postao Viktor Juščenko. On je bio otvoreno prozapadno orijentisan. Njegova žena je svojevremeno bila službenica Stejt departmenta, u vreme Reganove administracije. Juščenko je postao predsednik zahvaljujući mirnom protestu inspirisanom spolja. Međutim, Juščenkova vlada je brzo digla ruke od obećanih reformi i projekta „demokratija“ i počela da „lovi u mutnom“.

Viktor_Janukovič

Viktor Janukovič – svrgnuti predsednik Ukrajine

 

Posle Juščenka, Viktor Janukovič je ipak postao predsednik Ukrajine. On je vodio pregovore sa EU, ali nije se sve odvijalo „po planu“. „Mi smo nade polagali u Međunarodni monetarni fond (MMF). Međutim, tokom cele godine oni su nam nudili varijantu koja je za nas bila neprihvatljiva. Ostala nam je samo Rusija. A Rusija nam je rekla: “Mi smo spremni da radimo sa vama kao partneri, ako vi budete vodili računa o našim interesima,” ispričao je u filmu Janukovič.

 

Rusija je najavila da će u slučaju „evropske orijentacije“ Ukrajine uvesti ograničenja u trgovini sa ovom zemljom, kako bi se izbegla situacija u kojoj bi Evropska unija ušla sa svojom robom na teritoriju Rusije bez ikakvog dogovora.

„Mi smo, naravno, rekli da Ukrajina ima pravo da donese takvu odluku i mi njenu odluku poštujemo, ali ne moramo mi to da platimo,“ rekao je Putin. Ocenjujući situaciju u Ukrajini, ruski predsednik takođe ističe: „Vlasti su se tamo smenjivale, ali ništa se nije menjalo u životu običnog građanina. Jednostavno rečeno, tamo je stanovništvo sistematski pljačkano. To je bila pljačka građana i ukrajinskog naroda. Naravno, ljudi su već postali umorni od te samovolje, od te potpuno sulude korupcije“.

Kako je Stounu ispričao Zaharčenko, Ministarstvu unutrašnjih poslova Ukrajine bilo je poznato da se protesti spremaju za 2015. godinu. Međutim, privremeno obustavljanje integracije sa EU ubrzalo je taj proces. Važnu ulogu u njemu odigrale su građanske organizacije koje finansira američki Nacionalni fond za demokratiju (NED), novinari koji primaju grantove iz SAD, a takođe informacioni TV kanali stvoreni neposredno uoči Evromajdana, kao što su TV Espresso i Gromadske TV.

Naredbu da se demonstranti silom rasteraju izdao je šef administracije predsednika Sergej Ljovočkin – pod izgovorom da na trgu treba postaviti jelku, navodi se u filmu „Ukrajina u ognju“. „Neobična slučanost je što je gospodin Ljovočkin blizak prijatelj mnogih američkih političara,“ precizirano je u filmu. A zatim su prikazane fotografije podsekretara Stejt departmenta Viktorije Nuland, koja kaže da je Amerika od 1991. godine potrošila pet milijardi dolara za podršku demokratije u Ukrajini. „Taj novac je utrošen za podršku ukrajinskom narodu u njegovoj težnji da ima snažnu demokratsku vladu koja bi predstavljala njegove interese“ – rekla je ova zvaničnica Stejt departmenta.

U tom prelomnom trenutku na trg zajedno sa policijom izlaze i ultra-desničarski nastrojeni aktivisti, koji počinju da bacaju kamenje, pale baklje i automobilske gume. Kasnije počinju da primenjuju traumatsko i vatreno oružje.

Na Stounovo pitanje da li je Janukovič osećao „ruku SAD“, bivši predsednik je istakao da je dolazilo mnogo delegacija, ali su sve one stale na stranu demonstranata i time su produbljivale konflikt.

„Ja sam govorio da ne treba govoriti neistinu, da ne treba držati stranu demonstranata i braniti njihova prava, samim tim produbljujući konflikt. Kada demonstranti silom zauzimaju vladine zgrade i institucije, recite da li se to dopušta u bilo kojoj zemlji? Na primer, kada bi ambasador Ukrajine posetio demonstrante u Fergusonu (Misuri) i delio tamo medenjake i piroške, optužujući policajce SAD? Ja smatram da je to nedopustivo u svakoj evropskoj zemlji! A zašto je prema Ukrajini bio drugačiji odnos? Ambasador SAD je stalno primao predstavnike ’Majdana’ u američkoj ambasadi. Mi smo to veoma dobro znali i pratili. Sticao se utisak da u ambasadi SAD postoji štab koji upravlja tim procesom“.

Oliver_Stoun

Oliver Stoun

 

Oliver Stoun je pozvao predsednika SAD Donalda Trampa da objavi poverljive dokumente o ukrajinskoj krizi i Siriji. On je istakao da obični Amerikanci prosto ne znaju istinu. Kada bi on bio Tramp, rekao je reditelj, on bi najpre objavio sve poverljive informacije o Ukrajini i Siriji – jer po njemu upravo odatle počinje novi hladni rat.

Reditelj je rekao da su izjave koje se mogu čuti u Americi o navodnom zauzimanju Krima od strane Rusije, o prisustvu ruskih snaga u Donbasu i uopšte o „ruskoj pretnji” Ukrajini samo bajke. Stoun je istakao da iza toga stoji CIA, koja je od početka sprovodila svoje aktivnosti u Ukrajini.

„To je ludilo. SAD je potreban strah, potreban im je neprijatelj i to ne samo jedan. Mislim da se američka moć gradi na neprijateljima, zato što oni donose novac,” izjavio je Stoun. Već ranije su mediji objavili izjavu Olivera Stouna o tome da Vašington koristi ukrajinski konflikt da ocrni Rusiju i sačuva NATO.

One Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.