ROCK ISTORIJA U NOĆI MUZEJA

ROCK ISTORIJA U NOĆI MUZEJA

Rock nije samo muzički i poetski izraz, već je simbol slobode, kreativnosti i svih progresivnih društvenih vrednosti. Cilj manifestacije je ne samo institucionalizacija rocka, oživljavanje uspomena na neka lepa vremena, već i podsticanje mladih autora da usvoje i nastave sa ovim specifičnim oblikom izražavanja i komunikacije.

 

Srdjan Stojanovic, autor blog strane Vreme je!

 

 

Autor: Srdjan D. Stojanović

 

 

 

Drugu godinu za redom Radio Beograd 202, Institut za savremenu muziku i Rok muzej su predstavili više od 50 godina staru tradiciju rock kulture u Srbiji. Ova multimedijalna manifestacija je održana u sklopu „Noći muzeja“ u subotu 20. maja, a sastojala je od izložbe rock fotografija iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina, instrumenata, garderobe, tehnike i drugih memorabila – uz dvočasovni koncert koji je bio prenošen uživo iz Studija 6 Radio Beograda. (Snimak možete pogledati na ovom linku)

Koncert je bio „poslastica“ svoje vrste: učestvovali su Nenad Zlatanović (Texas Flood), Magic Bush, Gile i Banana (Električni orgazam), Bestbeat, Branko Marušić Čutura, Aleksandar Lokner sa Slavišom Pavlovićem i All Stars sastav Stari Majstori. Zajednička tema celog muzičkog programa je bila muzika iz šezdesetih i sedamdesetih godina, a svi izvođači su maestralno oživeli uspomene na The Beatles, The Rolling Stones, The Who, T Rex, Jimija Hendrixa i Keitha Emersona.

Živa rock legenda, 77-godišnji Branko Marušić Čutura, uz pomoć mladih saradnika iz grupe 21 Gram je za publiku izveo svoje hitove iz te epohe koji su upravo snimljeni u Studiju 6. Finale je bilo rezevisano za numeru „Aquarius“ iz mjuzikla „Kosa“ koju su izveli Stari majstori uz pomoć hora sastavljenog od mladih poklonika rock muzike i novinara Beograda 202 na čelu sa Vladom Jankovićem Jetom. Deo hora je bio jedan autentični izvođač iz postavke „Kose“ rediteljke Mire Trailovic iz 1969. godine – Aleksandar Gajović, glodur „Ilustrovane Politike“, dok je drugi izvođač iz te epohe, legendarni umetnik i ilustrator Jugoslav Vlahović to pratio iz prvog reda. Akteri su se prisetili da je „Kosa“ bila na repertoaru Ateljea 212 do 1973. godine.

Pažnju brojnih posetilaca privukla je izložba četiri majstora rock fotografije – Radoja Đukića, Zorana Trbovića, Slobodana Sarića i Kamenka Pajića koji su premijerno prikazali oko 60 dela iz svojih privatnih kolekcija rock heroja sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Rok muzej je njihovu autorsku izložbu obogatio sa oko 25 arhivskih fotografija iz šezdesetih i sedamdesetih godina.

Ali, svakao mnogobrojne uzdahe divljenja izmamio je jedan poseban rock artefakt – motor Harley Davidson Electra Glide 1450, svojevrstan simbol rock epohe. Ljubaznošću svoga vlasnika, pasioniranog kolekcionara starih automobila i motora, Dragana Lubarde, Harley Davidson je bio izložen na počasnom mestu – u pročelju hola Studija 6. Uz njega se, odmah ispred zgrade Radio Beograda, našao još jedan tipični rock eksponat – auto Mini Morris 1100 Special iz sedamdesetih godina. Njegov vlasnik, Dalibor Ružić je predsednik srpskog društva za istorijska vozila.

Pošto rock odlikuje to što je u pokretu, program „Rock istorija uživo“ nastaviće se tokom leta u gradovima Srbije, gde će Institut za savremenu muziku i Rok muzej, uz podršku Radio Beograda 202, nastaviti ovu svojevrsnu promociju autentične kulture. Cilj je, ne samo institucionalizacija rocka, oživljavanje uspomena na neka lepa vremena, već i podsticanje mladih autora da usvoje i nastave sa ovim specifičnim oblikom izražavanja i komunikacije. Jer, rock nije samo muzički i poetski izraz, već simbol slobode, kreativnosti i svih progresivnih društvenih vrednosti.

 

Fotografije sa „Rock istorije uživo“ u „Noći muzeja“.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“17″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“2″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“0″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ slug=“Rock-istorija-uživo“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.