OD ZRAČNE LUKE FRANJO TUĐMAN DO ZAHODA ANDREJA PLENKOVIĆA

OD ZRAČNE LUKE FRANJO TUĐMAN DO ZAHODA ANDREJA PLENKOVIĆA

Dalekosežnost Tuđmanove genijalne vizije o dvjesto oligarha u čijim rukama treba skoncentrirati svekoliku gospodarsku i političku moć u Hrvata, a koja nas upravo zapljuskuje iz Agrokora, ovjekovječiti u preimenovanju glavne zagrebačke željezničke postaje: „Glavni kolodvor Ivica Todorić“.

 

Vreme_je-Darko_Kaciga

 

 

Originalno objavljeno u „Glasu grada“ 17. 5. 2017.

 

 

 

Teško mi je prihvatiti jezično odnosno pravopisno pravilo da se imena značajnika po kojima se nazivaju  ustanove, građevine i slično stavljaju u genitiv: Osnovna škola Marina Držića, ili Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, ili Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci i tako dalje. Hajde da se radi o školi koju je utemeljio Držić, odnosno kazalištu koje je osnovao Zajc. Ne, mi danas njima u počast nazivamo odnosne ustanove njihovim imenom. I time one ne postaju njihove i ne odlaze u njihovu slavnu prošlost, nego ostaju naše i dio su naše šugave svakidašnjice.

Jezične boli koje s tim u svezi trpim kulminirale su svojedobnim usiljenim preimenovanjem mosta Dubrovnik. Ali punu (jezičnu) satisfakciju za izgubljeno na dubrovačkom mostu dobio sam nekidan na istoimenoj zagrebačkoj zračnoj ćupriji. Dok se u dubrovačkom slučaju radilo o tipičnom hadezenjarskom silovanju ovdašnjeg mentaliteta odnosno senzibiliteta, u nacionalnoj nam prijestolnici postignut je apsolutni politički konsenzus svih relevantnih političkih čimbenika, u rasponu od tvrdokornih esdepenjara do zadrtih hadezenjara, da lik i svekoliko državno-političko, vojničko-ratničko, povijesno-znanstveno djelo Prvog Hrvatskog Predsjednika apsolutno zaslužuje da se novoupicanjeni velebni zagrebački aerodrom nazove njegovim imenom: „Zračna Luka Franjo Tuđman“ (nema genitiva!)

Obzirom na tu zagrebačku političku jednodušnost, za očekivati je da je ovo na Plesu tek početak trenda, pa da će i glavni sljedbenici Tuđmanova genija po područjima svojih specijalnosti uskoro biti slično nagrađeni.

Tako u sportu, Tuđmanu najdražoj gospodarskoj grani, da se njegova Croatia odnosno HAŠK Građanski odnosno Dinamo nazove imenom njegova najodanijeg sljedbenika: Hrvatski građanski nogometni klub Zdravka Mamića. (Evo primjera gdje je genitiv apsolutno prikladan, jer ovdje se uistinu radi o pripadnosti odnosnog objekta imenovanom subjektu.)

Ili, u kulturi, da se po gospodinu Jakovu Sedlaru, koji u svojim (dokumentarnim) filmovima, poput  zadnjega „Jasenovac–istina“, najplastičnije odražava duh „Bespuća povijesnih zbiljnosti“ i drugih znanih remek-djela Velikoga Vođe, nazove glavna zagrebačka cestovna luka: „Autobusni kolodvor Jakov Sedlar“.

Dalekosežnost Tuđmanove genijalne vizije o dvjesto oligarha u čijim rukama treba skoncentrirati svekoliku gospodarsku i političku moć u Hrvata, a koja nas upravo zapljuskuje iz Agrokora, ovjekovječiti u preimenovanju glavne zagrebačke željezničke postaje: „Glavni kolodvor Ivica Todorić“. Tamošnji zahod povjeriti aktualnom hrvatskom premijeru i retuđmanizatoru svekolikog političkog i gospodarskog života u Lijepoj našoj: Zahod Dr Andreja Plenkovića (kako genitiv ponekad lijepo sjedne!). A glavna čistačica u istom da bude Dr Martina Dalić. U jutarnjoj smjeni. A u popodnevnoj Dr Milorad Pupovac. 

P.S. 1 Ako bi se postavilo pitanje imena dubrovačkog aerodroma, radije bih se ugledao na Beograđane nego na Zagrepčane: Zračna Luka „Ruđer Bošković“ Dubrovnik. A mlađahni Metkovci dr. Božo Petrov i prof.Nikola Grmoja već su zaslužili da tamošnji most ponese njihovo ime. A od mene da „kopi-pejstam“ epigram koji sam im pred ima temu već i godinu i po dana spjevao:

METKOVSKI POUČAK

Balkanski borci protiv korupcije
I apeninski protiv mafije,
Pohrlite u Metković na lekcije
U Boža Petrova i Nikole Grmoje!
 

P.S. 2 Ceterum censeo… U ostalom mislim da treba ukinuti: 1) hrvatsko državljanstvo svima koji ne prebivaju u Hrvatskoj; 2) Ministarstvo turizma; 3) a mostu preko Rijeke dubrovačke vratiti njegovo časno, izvorno ime – most Dubrovnik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.