ROCK-KAO-SUDBINA

ROCK KAO SUDBINA

Juče su u Beogradu održane dve manifestacije sa istom temom i gotovo u dlaku istom publikom. Najpre je u rano popodne u Ateljeu 212 promociju svog novog albuma održala najdugovečnija domaća radionica za proizvodnju rock muzike YU grupa, da bi u večernjem terminu u Galeriji RTS u Takovskoj 10 bila svečano otvorena izložba ROK MUZEJ UŽIVO!

 

Autor: Srdjan D. Stojanović

 

Ono što spaja ove dve manifestacije bio je kult rock muzike, koja ne samo na ovim prostorima polako pada na margine kulturnih događaja. Kroz ova dva događaja rock kultura doživljava ponovnu i zasluženu afirmaciju – ne predajući se lako preovlađujućim talasima novih muzičkih pravaca, stilova i sub-kultura.

Krajem prošle godine YU grupa je obeležila 45 godina postojanja koncertom u Hali sportova na Novom Beogradu, pri tome najavljujući novi album u nastajanju. Završen je pre nekoliko nedelja i juče je zvanično promovisan. Pod naslovom “Eto stojim tu”, predstavlja kolekciju od 11 pesama u poznatom maniru porodične zadruge Jelić – sa svim onim karakterističnim osobinama njihovog stila i prepoznatljivog manira. To je suštinski najbolje što predstavlja autentični rock – od dobrih rifova, duela i unisona gitara, akustike i elektrike, efektnih solaža, bazirano na čvrstom i tečnom ritmu. Nije YU grupa na ovom albumu pokušavala da istraži neke nove avenije, koje de facto u rock muzici više ne postoje, već se samo dosledno držala stilistike i onog što je najbolje u tom pravcu. Njihov originalni doprinos rock muzici je davno definisan i priznat – pa nije bilo potrebe da se bilo šta i bilo kome dokazuje.

U ovoj selekciji pesama izdvajaju se naslovna, zatim uvodna akustična balada “Vodi me kući anđele”, mistična “Ko” i nostalgična “Uzalud”. Ali bez premca svojim šarmom pleni “A banki je 7” u kojoj pored baratanja slide gitarom Žika Jelić šarmantno i šaljivo pripoveda svoju životnu priču rockera od sedam banki. Naravno, tekst za ovu uspelu himnu svih rock veterana koji se ne predaju napisao je Bora Đorđević. Uz tradicionalno izuzetne tekstove Nikole Čuturila (ovog puta ih ima šest), tekstualni doprinos su dali Boban Janković i Bora Đorđević sa po dva i Petar Jelić sa jednim. Glavni kompozitor je Dragi Jelić (jedna u saradnji sa Miodragom Batom Kostićem), dok Žika Jelić je obe svoje kompozicije uradio na tekstove Bore Đorđevića. Najmlađi član porodice Petar Jelić, sem jednog teksta, uglavnom se bavio aranžmanima, uz Dragog Jelića. U sadašnjoj postavi YU grupe bubnjeve svira Igor Malešević. Svojevrstan kreativni doprinos albumu “Evo stojim tu” dali su još producent Saša Habić, majstor tona Oliver Jovanović, uz asistenciju snimatelja Bogdana Brakovića.

Ono što je bilo vidljivo na jučerašnjoj promociji YU grupe je činjenica da ona predstavlja faktor uvažavanja i istinskih emocija od strane kolega svih generacija, jednako kao i od običnih ljubitelja muzike. Sa takvom karijerom, “kapitalom” u pesmama i poštovanjem koje izazivaju, logično je da su pred YU grupom još mnoge godine življena za rock muziku. Vaš izveštač sa ove promocije ima samo 44 godine staža slušanja i praćenja YU grupe, od njihovog davnog koncerta u Nišu 1972. godine – koji je ujedno bio i moj prvi rock koncert u životu.

Rok-kao-sudbina-VladaJet

Beogradski Institut za savremenu muziku je prošle godine pokrenuo projekat pod nazivom ROK MUZEJ, sa ciljem da se sačuvaju od zaborava kreacije svih generacija stvaralaca rock kulture – od autora i izvođača muzike, preko dizajnera, novinara, publicista, do modnih kreatora – jednom rečju svih onih koji su dali neki doprinos stvaranju ove jedinstvene pojave. U svom trećem izdanju pod nazivom ROK MUZEJ UŽIVO! u Galeriji RTS je od 12. do 22. maja otvorena izložba svih vrsta artefakta rocka. U to spadaju originalni instrumenti, studijska tehnika, ozvučenja, scenska odeća, omoti ploča, kolekcija knjiga i časopisa… Delo je Miroslava Cvetkovića, basiste, snimatelja i producenta više značajnih rock grupa, uz pomoć grupe entuzijasta-saradnika. U “Noći muzeja” 21. maja ova izložba će “oživeti” – besplatnim koncertima autentičnih legendi domaće rock muzike na platou ispred Televizije Beograd. Iste noći će eksponate u Galeriji RTS pubilici predstavljati žive legende poput Kornelija Kovača, Vlade Jankovića Džeta, Branislava Marušića Čuture, Dušana Dude Bezuhe i drugih velikih imena.

Antologija_srpske_pesme

Samo dan ranije je Udruženje kompozitora Srbije u svojim prostorijama u Mišarskoj ulici održalo promociju druge sveske u seriji koja predstavlja autore pesama iz “Doba festivala”. Selekciju od 46 najznačajnijih pesama 30 autora sa kraja šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka je izvršila stručna komisija Udruženja sa idejom da se ovim reprezentativnim izdanjem predstave autori i notni zapisi.

Luksuzno dvojezično izdanje (sprski i engleski) grafički je opremio slikar/grafičar Miodrag Bata Knežević, a uvodni tekst koji slika epohu festivala je delo Dr Vesne Mikić. Beleške o autorima je napravila Ruža Rudić. Na promociji je održan prigodni program u kome su uzeli učešće Kornelije Kovač, Vojkan Borisavljević, Beti Đorđević, Rade Radivojević, i Slobodan Marković, uz selekciju mlađih snaga naše muzičke scene. Specijani gosti ove ceremonije bili su Radoslav Grajić i legendarni Đorđe Marjanović. Treća sveska ove edicije će izaći na jesen, a ona će predstaviti autore iz epohe pop i rock muzike osamdesetih i devedesetih godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.