PREVARA NA KVADRAT

PREVARA NA KVADRAT

Priča o Zakonu o ozakonjenju objekata samo je bedno pokriće za još jednu brižljivo pripremljenu operaciju osiromašenja već isceđenog naroda putem poreza, taksi i akciza.

 

Vreme_je-Dusan_Nelki

 

 

Autor: Dušan Nelki

 

 

 

Evo, prošlo je više od godinu dana od usvajanja Zakona o ozakonjenju objekata koji je pompezno najavljen od strane vlasti. Pomenuti zakon trebalo je da zavede red u stanogradnju i pomogne malom čoveku da postane svoj na svome. Priča puštena u javnost da će se satelitskim snimkom sprečiti nelegalna gradnja i uvesti red, bila je i ostala bajka u koju sad veruju samo naivni.

U sociološkom smislu patologija označava stanje u kome društvo ili institucije odstupaju od svoje normalne strukture i funkcija. A ovde se upravo o tome radi. Otrežnjenje stiže pre ili kasnije – a koliko će to boleti, zavisi od nas samih i količine razočarenja koji smo doživeli.

Biću iskren – i mene su prevarili. Ne smatram sebe velikim političkim znalcem, jer za bavljenje tim zanatom nemam onu neophodnu crtu beskrupuloznosti i samoživosti. Ali sam mislio da sam za sve ove godine stekao osećaj da prepoznam neiskrene i zlonamerne. Pogrešio sam, prevarili su me. Moj prvi napis (GRAĐANIMA LAKŠE – BIROKRATIJI TEŽE: Vodič kroz Zakon o ozakonjenju objekata) bio je u afirmativnom tonu – iskreno verujući u dobre namere zakonodavca i korenitu promenu u odnosu vlasti i naroda. Pomislio sam da se nešto promenilo u tim našim balkanskim glavama i da se mrvice moralnosti i iskrenosti polako počinju probijati na površinu. Pomislio sam da je talog i svakolika prljavština našeg društvenog života polako krenula na dno, tamo gde joj je i mesto.

Satelitski snimak ili njegov veći deo stigao je u Srbiju. Da li je javan? Nije! Da li je dostupan građanima? Nije! Pre mesec dana pokušao sam da pristupim satelitskom snimku i konstatovao da to baš i nije moguće uraditi bez prethodne saglasnosti državnih organa i to po strogo propisanoj proceduri. Podsetiću Vas na tvrdnju da je milion evra dato za satelitski snimak koji je imao samo jednu namenu – zaustavljanje divlje gradnje i zavođenje reda. Satelitski snimak trebalo je da bude javan, jer je i kupljen narodnim parama i za potrebe naroda. Pa koja je to onda namena satelitskog snimka za koji su date pare iz budžeta, ako će običan građanin moći da izvrši uvid u snimak samo naginjući se preko pulta i to u meri koliko mu službeno lice to dozvoli?

Stvarna namena snimka je procena vrednosti nepokretnosti, odnosno priprema baze podataka, za oporezivanje građana za nepokretnosti kojima raspolažu. Snimci su pribavljeni za nadležne stručne službe i nikada nije ni postojala namera da oni budu dostupni javnosti. Priča o ozakonjenju samo je bedno pokriće za još jednu brižljivo pripremljenu operaciju osiromašenja već isceđenog naroda putem poreza, taksi i akciza.

Iskrenost je vrlina koju prvenstveno treba da gaje oni koji imaju mogućnost da utiču na živote drugih ljudi. Političari su ti koji utiču na naše živote. Na istinu se može odreagovati tako što će nam biti draga ili ne, ali se ona kao takva ne može promeniti. Dakle, da je pre godinu dana rečeno da se satelitski snimak pribavlja u cilju oporezivanja i da će uz put biti korišten za ozakonjenje – verujem da niko ne bi imao ozbiljnu primedbu. Ovako ispada da smo mi koji nismo na vlasti samo zamorčići u eksperimentu preživljavanja. Prosečan Srbin, kad dođe u poziciju da dobije makar mrvicu vlasti, na prečac oboli. Dokle bre?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.