MARIN-LE-PEN---POVRATAK-NACIONALNE-DRŽAVE

MARIN LE PEN – POVRATAK NACIONALNE DRŽAVE

U vreme kada se Evropa suočava sa ozbiljnim ekonomskim i egzistencijalnim izazovima Marin Le Pen i njena stranka Nacionalni Front nude biračima primamljiv odgovor – stvaranje snažne protekcionističke države koja neće štedeti novca za jaku socijalnu politiku, kako bi se ljudi osećali sigurnije. Ovu poruku šalju i lideri širom Evrope, a sve to potkopava ulogu i značaj Brisela. Očito je da je sve više onih koji misle da „Evropa ima alternativu“.

 

Autor: Milan Dinić (dopisnik iz Londona)

 

Ova godina, po svemu sudeći, mogla bi da bude presudna za budućnost Evropske unije, a time i čitavog Zapada. Sve oči uprte su u Francusku koja prva ide na izbore i u kojoj svi strahuju od pobede Marin Le Pen, vođe desničarske stranke Nacionalni front.

Pošto su kladionice 13. februara znatno podigle šanse za pobedu Le Penove, svi su se dodatno uzrujali. U nedavnom intervjuu za britanski „Telegraf“, Le Penova je objasnila šta ona namerava da uradi kako bi se Francuska rešila EU. A ključ je, tvrdi Le Penova, u rušenju evra koji služi jedino Nemačkoj.

Iako su najnoviji podaci pokazali da su zemlje EU u privrednom usponu i da je ekonomska klima generalno znatno stabilnija, nikada jači politički potresi nisu drmali Evropu. Ekonomija, očito, ni u EU više nije ključni kriterijum za njene stanovnike u merenju kvaliteta života, već su to, primarno, politička pitanja, a pre svih – emigracija i otvorenost ka daljem nadnacionalnom ujedinjavanju.

Ove godine ključni izbori u EU biće u Francuskoj (predsednički), u Nemačkoj (parlamentarni) i Holandiji (parlamentarni). Međutim, na birališta će takođe i glasači u drugim evropskim zemljama u kojima prema Briselu neprijateljski nastrojena desnica ima veliku podršku: Bugarska (parlamentarni), Češka (parlamentarni), Mađarska (predsednički), Slovenija (predsednički).

Prvi na birališta idu Francuzi koji proteklih nekoliko godina prolaze kroz ozbiljnu ekonomsku i društvenu krizu i šokove masovnih terorističkih napada. Upravo su problemi sa islamskim terorizmom i imigrantima doveli do naglog jačanja desnice širom Francuske, zemlje koja je uz Nemačku ključni motor EU. Čini se izvesnim da ako Francuska pokaže da je otišla jasno udesno po pitanju imigracije i integracije muslimana – EU kakvu danas znamo verovatno će se raspasti. Ključni igrač na tom planu biće Marin Le Pen, vođa Nacionalnog fronta.

KO JE MARIN LE PEN
Marin Le Pen rođena je 5. avgusta 1968. u Parizu. Po obrazovanju je advokat. Ima troje dece i razvedena je. Sa 18 godina je postala član Nacionalnog fronta, a predsednik stranke postala je od 2011. godine.
Karijera Marin Le Pen obeležena je nastojanjima da distancira Nacionalni front od otvorenih ekstremno desnih stavova koje je partija imala u vreme njenog oca. Pod parolom „de-demonizacija“ Nacionalnog fronta, sprovela je čistku u partiji eliminišući njene najekstremnije članove, uključujući i rođenog oca.
Njena politika može da se sumira rečima koje je izgovorila decembra 2015: „Nacionalni front je jedina stranka koja brani autentičnu francusku republiku, republiku koja ima samo jedan cilj: nacionalni interes, zapošljavanje Francuza, zaštita našeg načina života, razvoj naše tradicije i odbrana svega što je francusko“.

Ukoliko Marin Le Pen pobedi, očekuje se da se preko noći stvari promene u svetu: francuska diplomatija će se potpuno okrenuti protiv pro-EU politike koju sada vodi, a Pariz će sa Britanijom zatražiti uspostavljanje bilateralnih odnosa i otvaranje pregovora o drugim oblicima saradnje, nezavisno od EU. Brisel će biti pred izazovom: da li da traži način kako da se reformiše u neku vrstu labave konfederacije, ili da potpuno odustane od EU projekta.

– Francuska je političko srce Evrope i onog trenutka kada mi budemo napustili evro ceo projekat će pasti – tvrdi Le Penova. U Francuskoj koja je duboko poljuljana i nesigurna u sebe i u to šta se dešava u Evropi i svetu, Le Penova sebe nastoji da predstavi kao temelj stabilnosti i sigurnosti za društvo. Iako najveću podršku za sada ima Fransoa Filon (kandidat desnog centra), istraživanja su pokazala da bi Le Penova u drugom krugu izgubila sa 56:44 odsto, što je vrlo tesno i na ivici metodološke greške u anketama koja iznosi od tri do pet odsto.

– Bregzit je bio moćno oružje za nas. U prošlosti naši protivnici su uvek mogli da govore kako ’nema alternative’, ali onda smo imali Bregzit, pa Trampa, pa Austriju (gde je desničarski kandidat umalo pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora – primedba autora). Čitava jedna tvorevina se ruši. Mislim da će 2017. biti godina velikog povratka nacionalne države, kontrole granica i valuta – kazala je Le Penova.

Sa druge strane, ona insistira da svi postojeći sporazumi moraju da se poštuju, ali najavljuje promene koje se odnose na buduće vreme. Tako na primer, novi legalni imigranti (doseljenici) u Francusku bi morali da čekaju dve godine pre nego što dobiju potpun pristup zdravstvenim i drugim važnim državnim ustanovama.

Nekvalifikovanu imigraciju danas niko neće. To je pokazao Bregzit, to pokazuje raspoloženje javnog mnjenja širom Evrope, a to govori i Marin Le Pen. Ono što nas brine jeste masovna imigracija nekvalifikovanih radnika, uglavnom iz Magreba i Afrike, jer to obara plate u Francuskoj – kaže ona.

Iako zagovara oštri razlaz sa Evropom, ona nije izričita u tome da će Francuska napustiti EU. Ali Le Penova postavlja sledeće uslove: plansko povlačenje evra, kontrola na državnim granicama, pravo za uvođenje carinskih ograničenja, suprematiju nacionalnog prava nad EU pravom. Ukoliko EU to odbije, Le Penova će održati referendum u kome će se Francuzi izjasniti o članstvu u Uniji.

Le Penova je istakla da se nada da će se Italija, Španija, Grčka kao i druge zemlje Unije pobuniti protiv evra pod nemačkim vođstvom. Možda se sve te zemlje okupe oko Francuske i saglase se da rasklope tu strukturu na jedan uredan način, pre nego što se raspadne u haosu.

Program Marin Le Pen i Nacionalnog fronta
• Ukidanje evra i vraćanje nacionalnih valuta
• Kontrola granica i suprematija nacionalnog prava nad EU pravom
• Smanjenje imigracije i uvođenje oštrih mera kako bi se sprečio priliv nekvalifikovane radne snage u zemlju
• Davanje prednosti Francuzima prilikom zapošljavanja
• Izbeglička kriza u Evropi posledica je politike EU koja mora da se promeni. Poslanicima u EU parlamentu Le Penova je reka: „Učinili ste sve da srušite vladu u Siriji… Bacili ste zemlju u stravičan građanski rat, istovremeno optužujući Rusiju koja se, zapravo, bori protiv Islamske države.“
• O EU: „Ja sam jedina koja može da se rve sa EU“, napisala je na Tviteru. Bregzit vidi kao pobedu slobode i najavljuje „Fregzit“.
• Spoljna politika: „Jaka i nezavisna“ Francuska. Savezništvo Francuske, SAD i Rusije je „dobro za mir u svetu“. Reafirmacija „francuskog kulturnog identiteta“.

Prema njenom viđenju, evro je delotvorno oruđe koje koristi Nemačka kako bi stalno sprovodila monetarni ’damping’. To Nemačkoj sasvim odgovara, ali ostali unesrećeni saputnici, ne mogu da prihvate ovu mizeriju zauvek, kako bi promovisali njihovu sreću.

Le Penova je ubeđena da nikakve druge reforme neće imati uticaja i da je ključ u napuštanju evra. Dok se ne ukine evro, smatra ona, nijedna od (reformskih) mera neće ugledati videlo dana. – Evro nije valuta. To je političko oružje za primoravanje zemalja da sprovode politike koje donosi EU i koje ih drže na lancu. Pogledajte šta se desilo Grcima kada su rekli ’ne’ štednji, iako su imali pravo na to: likvidnost banaka je odmah ukinuta – ističe vođa Nacionalnog fronta.

Kada je reč o šansama da pobedi na predstojećim predsedničkim izborima, analitičari primećuju da se Le Penova suočava sa dva važna izazova: njen oštar antievropski stav plaši umerene glasače, dok njena anti-islamska retorika brine sekularne struje u Francuskoj, jer bi ona želela da uvuče zemlju u krstaški rat protiv 4,7 miliona muslimana u toj zemlji. Le Penova na to kaže: Možda mi škodi ali koje je drugo rešenje? Da li bi trebalo da lažem i da se pravim da je moguće sprovoditi patriotsku politiku dok još imamo evro?

Na upozorenja vodećih svetskih analitičkih kuća za kreditni rejting da bi zamena evra frankom vodila Francusku u nelikvidnost, Le Penova kaže: Rejting agencije služi velikim i povezanim interesima. Mi ćemo objasniti našim kreditorima da je u njihovom dugoročnom interesu da očuvaju ekonomsku snagu Francuske.

U poslednje vreme postoji trend rasta negativnog stava prema EU među Francuzima. Dok je, recimo, juna prošle godine 48 odsto Britanaca imalo nepovoljno mišljenje o EU, u Francuskoj je 61 odsto stanovništva imalo takav stav. Nasuprot Le Penovoj koja ima odlučujući nastup i gradi sliku o sebi kao o beskompromisnom borcu za Francuze, vodeći kandidati umerene desnice i levice imaju probleme u svom imidžu.

Levica je podeljena oko toga koga će da podrži. Fransoa Filon, glavni čovek na strani umerene desnice koji je uživao ulogu „gospodina koji je čist“, doživeo je težak udarac u javnosti kada se ispostavilo da je svojoj supruzi iz državne kase isplatio 1,5 miliona evra. Le Penova je posebno fokusirana na Emanuela Makrona, pro-evropskog političara i globalistu, bivšeg francuskog ministra ekonomije. Kako kaže, za nju su predstojeći predsednički izbori su borba između „patriota i raspuštenog globalizma“.

U ranijim izborima i umerena desnica i umerena levica međusobno su se podržavale u drugom krugu glasanja, kako bi se izbegla pobeda Nacionalnog fronta. Ovoga puta, kada je globalistička levica razjedinjena, a umerena desnica u povlačenju – čini se da Nacionalni front ima više šansi nego ikad. Uostalom, Le Penova igra i na kartu pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima, kao i na kartu Bregzita.

Na jednom od poslednjih predizbornih skupova koje je održala, Marin Le Pen oštro je prozvala nemačkog kancelara (i kandidata na predstojećim parlamentarnim izborima u Nemačkoj za novi mandat) Angelu Merkel. – Svi idu kod gospođe Merkel i pitaju: Gospođo Merkel, da li je u redu da se uradi ovo? Da li je u radu da se uradi ono? Ja neću! Neću da tražim instrukcije od gospođe Merkel, niti od gospodina Junkera, niti od gospodina Dragija! Neću im se potčiniti!

U vreme kada se Evropa suočava sa ozbiljnim ekonomskim i egzistencijalnim izazovima Nacionalni Front Marin Le Pen nudi biračima primamljiv odgovor – stvaranje snažne protekcionističke države koja neće štedeti novca za jaku socijalnu politiku, kako bi se ljudi osećali sigurnije. Ovu poruku šalju i lideri širom Evrope, a sve to potkopava ulogu i značaj Brisela. Očito je da je sve više onih koji misle da „Evropa ima alternativu“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.