IDEOLOŠKE-KAMUFLAŽE

IDEOLOŠKE KAMUFLAŽE

Agrokor i totalno ponižena i obeznađena Slavonija, da ne nabrajamo dalje, rezultanta su neoustaške politike Tuđman-Sanader-Karamarko-Plenkovićevoga HDZ-a. Tješimo se da je moglo biti i gore.

 

Vreme_je-Darko_Kaciga

 

 

 
 
 
 
 

Ne ustaškom nostalgijom nadahnuti predsjednik Mjesnog odbora Sparagovići, niti ideološki kompatibilni mu načelnik Širokoga Brijega, nego ni manje ni više nego glavom i bradom novoustobočeni gradonačelnik Grada Dubrovnika gospar Mato Franković osobno je dozvolio braniteljima, pa tako i tobožnjiim pripadnicima još od Tuđmana u jeku Domovinskog rata zabranjenih Hrvatskih obrambenih  snaga, kraće HOS-a, da sumorni betonski podzid na ulazu u novomokoško naselje uvesele jumbo muralima znakovlja svojih postrojbi koje su sudjelovale u obrani Grada.

Kao oni su na propisanim obrascima podnijeli i urudžbirali uredno ispunjene zahtjeve, a on im je nakon brižno provedenog postupka izdao traženo rješenje u propisanom obliku s obrazloženjem, uputom o pravnom lijeku, pečatom, potpisom i UR-brojem. A obrazloženje mu je da ako njihovo grbovlje nije smetalo 1991. godine, da ne vidi apsolutno nikakvoga razloga da bi danas ikome i ikako moglo početi smetati.

I još je rekao da su on i njegova gradska uprava legalisti, pa ako nadležna zakonodavna odnosno ideološka tijela hrvatske države donesu propis odnosno mišljenje da se decidirano zabranjuje svaka uporaba ustaškog pozdrava HSP-ove stranačke vojske slučajno nazvane Hrvatske obrambene snage (slučajne kratice HOS), koji slučajno glasi „Za dom spremni!“, baš kao što je glasio i službeni pozdrav Hrvatskih oružanih snaga (koje li slučajnosti, također kratica HOS), nastalih 1944. godine ujedinjenjem Ustaške vojnice i Domobranstva – da će on bespogovorno, kako dolikuje aparatčiku u Mjesnom odboru Sparagovići, primijeniti takav pravorijek, makoliko se možda intimno ne slagao s njegovim duhom i sadržajem.

„Potporu autorima murala HOS-a u Mokošici“ (Glas Grada br.645. od 28.7.17) dalo je nešto što se potpisalo kao HSP AS Dubrovnik, a u što se obično kamuflira najistaknutiji dubrovački ustaša. Ovega puta nam se predstavlja, dakako u množini, kao „pravaši 21.stoljeća“, koji nikada nijesu niti će „dopustiti da se napada HOS i njegovi simboli, između kojih i pozdrav ‘Za dom spremni’“.

Kako je u hrvatskoj politici pravaštvo spojivo s 21. stoljećem otprilike koliko  pluskvamperfekt s futurom u hrvatskoj gramatici, floskuletine (dubrovački: prdoklačine) koje frcaju iz priopćenja toliko su anakrone i kontraproduktivne da se u pravilu kao bumerang vraćaju u glave i tamo skrivene male mozgove autora koji ih lansiraju. Načelno se slažem s tvrdnjom da su u ona epska vremena čak i „pripadnici HOS-a, od prvog do zadnjeg, bili dragovoljci koji su sudjelovali u najtežim bitkama stvaranja moderne Hrvatske države“.

Da, moderne hrvatske države 21.stoljeća, a ne obnove odnosno osvete za katastrofalni poraz ustaške države sredinom 20. stoljeća. Uvjeren sam da većina ovodobnih stvarnih boraca u uniformama HOS-a, zapravo pojma nijesu imali kakva je i čija vojska (bila) HOS, tko su i koliki su idioti bili tipovi poput Rafaela Viteza Bobana ili Jure Francetića, ili čiji je pozdrav (bio) „Za dom spremni“. Onda „određenim društvenim skupinama“, među kojima nijesam mogao ne prepoznati sebe, spočitava „da se ni danas ne mogu pomiriti da je Dubrovnik slobodni hrvatski grad, a Hrvatska suverena, slobodna  i neovisna država.“

A stvar je u tome da se oni ne mogu pomiriti da bi Dubrovnik napokon  stasao u uistinu slobodni hrvatski grad za 21.stoljeće, već ga uz svesrdnu pomoć i razumijevanje vladajućih hadezenjara stalno vraćaju u ustaški pluskvamperfekt, koji ni u ona vremena u Dubrovniku nije nailazio na osobito plodno tlo. Pa je tako najpoznatiji onodobni dubrovački ustaša  bio Imoćanin Ivo Rojnica. I baš on je, inače, za razliku o svojih današnjih epigona, prilično pismen, u svojim čitljivim memoarima žestoko opleo po Rafaelu Vitezu Bobanu, smatrajući ga najvećim krivcem što su Titovi partizani preduhitrili ustaše i prvi ušli u Split nakon kapitulacije fašističke Italije. Tako su se oružano, logistički i kadrovski ekipirali za konačnu pobjedu nad nacistima i njihovim do zadnje širokobriješke odnosno blajburške sekunde rata pseći odanim saveznicima ustašama.

Imađinavam se kako su Paraga, Đapić, Paradžik, Prkačin i ekipa, primjenjujući visoke demokratske standarde koje im je namro neprikosnoveni Poglavnik, upriličili široku javnu raspravu o nazivu splitskoga zdruga njihove stranačke vojske i kako su se budući splitski heroji Domovinskog rata ogromnom većinom opredijelili baš za Rafaela Bobana rečenoga Vitez.

Pa kažu: „S druge strane, najosjetljivijem dijelu hrvatskog društva (ma što pod tim mislili, opaska D.K.) rasprava o pozdravu ‘Za dom spremni’ nametnuta je kako bi se prebacila pozornost sa stvarnih problema koje muče sve hrvatske građane poput iseljavanja mladih, Agrokora, INE i sl.“ Ne, ne znaju to prepoznati ni oporbeni štreberi, ni u SDP-u, ni ovi koji su se oglasili susjednim priopćenjem („Zabranite fašističko znakovlje na ulazu u Mokošicu!“) i potpisali kao „HNS podružnica Dubrovnik“, radi se o tome da su problemi poput iseljavanja mladih, Agrokora i INA-e izravna i logična posljedica vladajućeg neoustaškog političkog mainstreama predstavljenog, između ostalog, u relativiziranju povijesno pregaženog i vojnički poraženog nakaradnog režima iz kojega potječe pozdrav „Za dom spremni“.

Dakle, ako je naš Ljubo jamio, neka  je – jamio je u svojoj Hrvatskoj za koju je svoju krv lio u svom Domovinskom ratu; ako je i jamio, važno je da je naš, dosta su ovu napaćenu zemlju pljačkali oni preko Drine. Ili, svi vi, pa i vi Mostovci, što upirete prstom u gospodina Ivicu Todorića, čistokrvnog  hrvatokatolika i najvećeg dobrotvora u povijesti šestinske crkve u čiju parokiju spadaju Kulmerovi dvori, ali i grob Oca Domovine i pravaštva Ante Strarčevića, koga zazivate? Duhove Jovice (Drobnjaka) i/ili (Dušana) Todorovića? Umjesto Agrokora, vi bi bando jugonostalgičarska srbokomunistička da nam se vrati Genex i da hrvatske devize opet jednosmjerno poteku put Beograda…

Agrokor i totalno ponižena i obeznađena Slavonija, da ne nabrajamo dalje, rezultanta su neoustaške politike Tuđman-Sanader-Karamarko-Plenkovićevoga HDZ-a. Tješimo se da je moglo biti i gore. Da su kojim još nesretnijim slučajem nezavisnom državom Hrvatskom (NDH) zavladali „pravaši 21.stoljeća“ –  imađinavam se kako im đusto neđe ovijeh dana kompletna vlada na čelu s Poglavnikom Dr Pavelom Antićem, doglavnikom za bogoštovlje i obrazovni ku(ku)rikulum Budom Milakom, zaglavnikom za zatvorski i logorski sustav Artukom Andrijevićem i Dr Antom neSUGJEnim ministrom vanjskih poslova, bježi glavom bez obzira pred razjarenim masama hrvatskog naroda i ničice u Vašingtonu pada na koljena pred božanstvenoga Donalda Trumpa tražeći njegovu zaštitu od jugokomunističke udbaške bande koja stoji iza harange kojom su ni krivi ni dužni izloženi, bezuvjetno mu predajući Hrvatsku na njegovu milost i nemilost.

Čemu, gospodo iz „HNS podružnica Dubrovnik“, ako takvo nešto još uopće postoji, talijanizam, a zapravo u hrvatskom slučaju eufemizam „fašizam“, kad imamo puno adekvatniji domaći termin „ustaštvo“, odnosno do kraja precizno „kleroustaštvo“?

A lijepo bi bilo i da nam se predstavite, da znamo koji su to preostali HNS-ovci u Gradu. A još više me kopka, ma ima li zapravo u Gradu, osim notornoga Kulišića i, evo, Frankovića, još koji deklarirani (neo)ustaša? A da nije Hercegovac. Niti Imoćanin.   

P.S. Ceterum censeo…uostalom mislim da treba ukinuti: 1) hrvatsko državljanstvo svima koji ne prebivaju u Hrvatskoj; 2) Ministarstvo turizma; 3), a mostu preko Rijeke dubrovačke vratiti njegovo časno, izvorno ime – Most Dubrovnik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.