ZBOGOM, DRAGA ESMA (8. avgust 1943. – 11. decembar 2016.)

Danas je iz Skoplja stigla tužna vest. Jedina autentična i nesporna kraljica svetske muzike, nezaboravna, neponovljiva, jedinstvena, najhumanija diva i majka sa naših prostora, Esma Redžepova, otišla je u legendu. Ali njeno pevanje, umetnost, humanizam i vedar duh ostaju sa nama. Ostaju nam zauvek “Čaj šukarije”, “Đelem, Đelem”, “Zajdi, zajdi”, “Ciganka sam mala”, “Zašto si me majko rodila”, “Romano Oro”…

 

Autor: Srdjan D. Stojanović

 

Esma Redžepova je bila makedonska, jugoslovenska i svetska pevačica, tekstopisac i humanitarni radnik. Tokom karijere imala je više od 15.000 koncerata u 30 zemalja, od čega više od 2.000 humanitarnih nastupa.

Sa 13 godina je zapazio muzički pedagog, kompozitor i harmonikaš Steva Teodosijevski (1924-1997), posle uspešnog pojavljivanja na takmičenju mladih muzičkih talenata “Mikrofon je vaš”. On je sa Esminim roditeljima potpisao ugovor kojim se obavezao da će je školovati i raditi sa njom na daljem razvoju njenog talenta. Po navršavanju punoletstva Esma postaje životni saputnik Steve Teodosijevskog. Uvidevši da ne mogu da imaju decu, bračni par Teodosijevski je rešio da to ne bude prepreka – oni su usvojili, odškolovali i podigli 47 mališana kao rođenu decu. Od 1960. do 1989. godine su živeli i radili u Beogradu, kada se vraćaju u Skoplje.

Godine 1976. u Gandinagaru, Indiji, proglašena je za kraljicu romske muzike. Ali, pogrešno bi bilo svrstavati Esmu Redžepovu isključivo u romsku muziku. Ona je uvek s ponosom isticala svoje poreklo, ali je u ogromnom opusu koji je ostavila sa Ansamblom Teodosijevski i tokom samostalne karijere, romska muzika samo jedan segment, odnosno sastojak. Taj magični senzibilitet pomešan sa drugim elementima tradicionalnog i zanosnog folklora iz Makedonije i sa Balkana – davao je Esmi autentičnost i originalnost.

2-esme-ksenija-i-srdjan

U domu Esme Redžepove

“Dom humanosti i muzej muzike Esma i Stevo Teodosijevski” je ime koje nosi njihova kuća u Skoplju, a nastala je kao zajednička ideja legendarnog bračnog para umetnika. U tom svojevrsnom hramu ljudske dobrote i umetnosti, imao sam privilegiju da postanem ne samo poštovalac njene muzike, već i prijatelj tetka Esme i njene talentovane i egzotične proširene porodice.

Tokom poslednjih godina, a u saradnji sa posinkom Simeonom Anastasovim koji je kompozitor, aranžer i lider grupe koja je nastavila tradiciju Ansambla Teodosijevski, Esmin repertoar je bitno modernizovan. Zbog svega toga Esma Redžepova je sa pravom smatrana za neospornu kraljicu takozvane „svetske muzike“.

Esma Redžepova je stvorila više od 580 umetničkih dela. Ovo uključuje 108 singlova, 20 albuma, i šest filmova. Zbog svog humanitarnog rada bila je dva puta kandidat za Nobelovu nagradu za mir i primila je veliki broj priznanja za svoj umetnički i humanitarni rad.

Dobila je brojne nagrade, od kojih su najznačajnije:

  • Nagrada UNICEF
  • Nagrada 13. novembar
  • Nacionalni Artist Makedonije (2013)
  • Orden zasluga za Makedoniju (2013)

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.