VREME JE ZA NIŠVILLE

VREME JE ZA NIŠVILLE

Od 13. do 16.avgusta u Nišu se održava Nišville Jazz Festival. Za vreme festivalskih dana Niš je na mapi i živi punim plućima – to nije drugi po veličini grad u Srbiji, već svetski centar jedne kosmopolitske umetnosti.

 

Fotografija: Aleksandar Stanković

 

Od džeza se ne živi, ali se za džez može živeti – govorio je moj prijatelj i biznis partner Mihailo Miša Blam, legendarni srpski, jevrejski i svetski kontrabasista, koji već drugu godinu nije sa nama da blagoslovi i aktivno pomogne ovu manifestaciju čiji je patron bio više od dve decenije.

Kako to inače biva u zemlji Srbiji, novac je uvek problem. Da, takva manifestacija košta, ali manje nego slične manifestacije, a daleko manje nego kada država ili njeni predstavnici to rade u ime i za pare poreskih obveznika. Jeste, Nišville je privatni festival, a to predstavlja problem za one koji su navikli da naše pare troše na državne manifestacije. Pa se onda Ivan Blagojević, direktor festivala, svake godine “snalazi”, odnosno moljaka institucije za pomoć, koju ponekad i dobije. Grad Niš je shvatio značaj festivala za svoj imidž i za ekonomiju i daje gotovo pola budžeta.

Na žalost, komercijalni spozori u našoj zemlji ne funkcionišu kako bi trebalo. U normalnim prilikama sponzori bi se utrkivali da budu deo manifestacije poput Nišvilla. Čini se da su oglasne agencije tu krivci – jer bi htele ne da zarade svoju uobičajenu proviziju (normalnih 20%-40%), već da za jedan dinar koje bi doneli klijentu (festivalu) uzmu dva ili tri dinara. Ozbiljni oglašivači (potencijalni sponzori) ne žele (ili ne smeju) da rade bez agencija. Pogodili ste – agencije su obične transmisije politike – dakle opet je “politička podobnost” ili kooperativnost faktor koji odlučuje. Nikakav biznis rezon tu ne odlučuje!

Na svu sreću, uprkos ovakvim okolnostima, Ivan Blagojević i njegov tim uspevaju iz godine u godinu da sastave i realizuju program, a pri tome sačuvaju sopstvenu nezavisnost. Neka alhemija pomoću koje obezbeđuje sredstva za festival ostane tajna, a na Vama ljubiteljima džeza, ostaje da uživate u najboljem događaju takve vrste u ovom delu Evrope i da festival bezrezervno podržavate. Neka svirka otpočne! 

 

Program Nishville festivala

Deo programa Nišville Jazz Festivala

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.