UNESCO_NIJE_EUROSONG

UNESCO NIJE EUROSONG

Kod nas je glasanje u Parizu poistovećeno sa Eurosongom, prisećajući se valjda da su nam (i mi njima) najviše glasova davale bivše jugoslovenske republike. A već vidim Ivicu da srpskom žiriju dotura ceduljicu kako će da glasa u Stokholmu sledeće godine

 

Autor: Dragan Banjac

 

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) UNESCO, osnovana 1946. godine sa ciljem da doprinese miru i bezbednosti podržavanjem saradnje među nacijama – obrazovanjem, naukom i kulturom zarad podupiranja univerzalnog poštovanja pravde, zakona, ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda – uskoro će biti brojnija (196) kada joj se narednog meseca pridruži i Kosovo.

Organizacija sa stalnim sedištem u Parizu i pedesetak kancelarija u drugim zemljama sveta sponzoriše brojne projekte i programe, a najpoznatiji su oni posvećeni rezervatima biosfere i program međunarodnog usaglašavanja o očuvanju kulturne i prirodne baštine. Organizacija, rečeno nešto modernijim izrazom, ažurira listu mesta planetarne prirodne i kulturne baštine čije se održavanje smatra bitnim za svetsku zajednicu.

Početkom poslednje dekade oktobra Izvršni savet Unesco podržao je prijem Kosova u organizaciju, i pored halabuke srpskih medija i političara u pokušaju da to spreče. Na kraju je samo četrnaest zemalja bilo protiv – Argentina, Angola, Brazil, Kina, Ekvador, Španija, Etiopija, Rusija, Indija, Maroko, Meksiko, Namibija, Nigerija i Kuba. Isti broj zemalja uzdržalo se od glasanja – Alžir, Bangaldeš, Egipat, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Malavi, Mali, Mauricijus, Mozambik, Nepal, Papua Nova Gvineja, Trinidad i Tobago i Uganda, a predstavnici Tunisa, Turkmenistana i Ukrajine za vreme glasanja odlučili su da odu na kafu ili dremnu u holu ispred sale. Ali, kako procedura nalaže da se „zarezuju” samo glasovi za i protiv predlog koji je formalno podnela Albanija je i usvojen sa 27 glasova podrške.

U nedostatku jake teme ili iznenadno pronađenog narodnog neprijatelja, preko strogo kontrolisanih medija, političari i dežurni kreatori većinskog narodnog mišljenja (zatupljivači inače srpskih nad-mozgova) obrušili su se na dve bivše bratske republike, Crnu Goru i Makedoniju, jer su njihovi predstavnici podržali albansku preporuku. Niko se od naših glavara nije ustremio prema ostalim zemljama koje su glasale za Kosovo – Avganistan, Albanija, Austrija, Belize, Velika Britanija, El Salvador, Ujedinjeni Emirati, Estonija, SAD, Francuska, Gabon, Gambija, Gvineja, Italija, Kuvajt, Dominikanska republika, Nemačka, Tajland, Togo, Čad, Češka, Švedska, Pakistan, Sent Kits i Nevis i Holandija. Bes je bio usmeren samo na bivše “bratske” jugoslovenske republike čijem je razbraćivanju Srbija debelo doprinela.

Premijera Aleksandra Vučića je vest o podršci Kosovu za prijem u Unesco zatekla u Madridu i o tome je na ovom portalu već bilo reči (Komandna odgovornost i pogled u nebo). Vučić je narodu poručio „Glavu gore!” i dodao „ma koliko nam bilo teško, a ja lično bukvalno oka nisam sklopio”. Premijer srpski se izveštio u dodvoravanju naciji i ne samo da oči ne sklapa često (bdi nad zemljom!) nego voli da naglasi kako će čak i u pola dva ujutro (zbog vremenske razlike) imati važan razgovor za dobrobit njegove Srbije.

Vučićev potpredsednik i ministar inostranih poslova Ivica Dačić (koji je i narodni pevac) kazao je da nije iznenađen stavom Makedonije i Crne Gore, ali da je Srbija zbog toga – razočarana. „To je nešto što sigurno u odnosima sa njima moramo da postavimo kao pitanje”, rekao je „ružičastoj TV” i dodao – kako se neko odnosi prema našim interesima, tako ćemo se i mi odnositi prema njihovim. „Ne verujem da ćemo mi glasati za njihove stvari na međunarodnom planu”, kazao je vajni Vučićev ministar. Narod bi rekao i „ostao živ”, jer se tako nešto može sprovesti, ali se javno ne govori. Ali stradija je ovo, sve je moguće, svaki glasić je važan.

Evo i dva komentara sunarodnika koji pre-često naliče eteru. „Zaigraće meca (mečka – prim. D.B.) i njima pred vratima, samo polako”, poželeo je izdajicama bratstva izvesni Pavle Šumadinac. Bilo je (među nekoliko stotina reagovanja istog dana) predloga da Crnogorcima i Makedoncima zabrani školovanje u Srbiji, čak i tako bizarnih – da se odmah izbace „iz zvezda granda, sa farme, iz velikog brata, parova…”, jer „uzeše nam pare i dobiše stanove po Beogradu, a naša deca ne mogu od njih da žive”. Jedna protuva veli da su sve foteljaške funkcije crnogorske, da su „po studentskim domovima  samo oni, jer su direktori Crnogorci”. Genije predlaže da se smene i postave „nekog Srbina, Zvezdana Terzića”, ne znajući da je i on đetić rođen u crnogorskoj iseljeničkoj koloniji u Vrbasu.

„Svako kršenje međunarodnog prava na KiM vratilo se onima koji su dopustili da do kršenja dođe”, rekao je o preporuci za prijem Kosova u Unesco Vučićev megafon Aleksandar Vulin, „mudro” dodajući da je to „težak udarac koji smo očekivali, ali boli”. Za srpskog predstavnika u Unesco (Darko Tanasković) „rezultati glasanja na sednici Izvršnog saveta uverljivo su potvrdili da se planskom i intenzivnom diplomatskom aktivnošću u koju se (kao u ovom slučaju) uključe svi državni i nacionalni potencijali, i u nepovoljnim okolnostima mogu postići konkretni rezultati”, uz nešto opreza – da nije „preporučljivo gajiti optimizam bez pokrića”, ali uveren „da šanse Srbije da spreči prijem Kosova u Unesko nisu male”.

Videćemo na Svetog Iliju ko će kome zabosti čiviju, kaže narodna – a videćemo i rezultat zasedanja Generalne skupštine Unesco, koja će o prijemu Kosova i svemu ostalom razglabati od 3. novembra narednih 12 dana. Mi (i političari i javno mnjenje) kao da vidimo samo svoj interes. U slučaju Crne Gore previđamo da je ta zemlja priznala kosovsku nezavisnost i da Makedonija ima tinjajući problem sa albanskom populacijom povremeno potpomognut i iz okruženja.

Kod nas je glasanje u Parizu poistovećeno sa Eurosongom, prisećajući se valjda da su nam (i mi njima) najviše glasova davale bivše jugoslovenske republike. Unesco, naravno, nije Eurosong, a već vidim Ivicu da srpskom žiriju dotura ceduljicu kako će da glasa u Stokholmu sledeće godine. S jasnom preporukom/naredbom da slučajno ne nagradi crnogorskog ili makedonskog predstavnika.

-30-

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.