KOMANDNA-ODGOVORNOST-I-POGLED-U-NEBO

KOMANDNA ODGOVORNOST I POGLED U NEBO

Premijer predlaže da se dignu glave i (po)gleda u nebo, gde smo već decenijama. Tako će se jedino stići do zaključka da je najvažnije da je ON prvi ministar, a Tasovac referent za kulturu. Onaj Boris i nije važan!

 

Autor: Dragan Banjac

 

Upravo ovih dana, zaista ne znam koji put, ali u razumnim razmacima, iščitavam satire Radoja Domanovića. Danga, Vođa, San jednog ministra, Razmišljanja jednog običnog srpskog vola, „Stradija”, Mrtvo more… U svemu tome smo i sve to je oko nas. Pre nekoliko dana (koliko god da je novinar/ka bio(la) homo balcanicus beogradski gradonačelnik se, ipak, poneo u stilu svog prezimena i daleko je od prideva koji su (pri)stajali uz jednog, recimo, Petra i Miloša. Beogradski upravitelj Siniša Mali je nekoliko sati nakon što je novinarku nekakvog, da prostite, budiboksnama medija tretirao „kao smrdljiv sir”, izjavio je da tipovi koji su „trenirali strogoću” nisu od njegovog obezbeđenja (koje, veli, i nema!?) nego – komunalna policija u civilu.

Mali se, nema sumnje, upleo u kučine i na vanrednoj konferenciji za medije nakon incidenta, pojašnjavajući da „civili” ipak imaju (sic!) pravo da oduzimaju novinarima fotoaparate i telefone, brišu snimke… Gosin gradonačelniče, odala Te je kamera, snimljen  je Tvoj usiljeni hod, očito osećanje da si daleko iznad svih nas – da li zato što ste savetovali Velikog, ili zbog debelog konta, možda i zbog ona 24 stana koje „nemate”.

Jedan drugi lik „prislonjen” (kooptiran) uz svemoćnu „nazadnjačku” političku snagu, ovih dana narodu je kašnjenje obnove Muzeja savremene umetnosti objasnio prihvatanjem, sačuvaj nas svevišnji, „komandne odgovornosti”. Ivan Tasovac, vajni ministar (ne) kulture kaže da se ONI nisu pačali u proces javne nabavke, već da je Vlada Srbije obezbedila potreban novac za rekonstrukciju, a da direktor muzeja koji je smenjen (i tenderska komisija) nisu uradili posao koji im je poveren. Nije nego! Ministar Tasovac građanima poručuje da će morati da sačekaju „još par meseci” kako bi mogli da vide postavku Muzeja, dodavši (kao jagodu na torti, recimo) da ne postoji osoba koja više od njega čeka trenutak kada će posetioci videti radove najznačajnijih umetnika sa prostora bivše Jugoslavije.

O istupu neposlušnog predsednika SANU (Vladimira Kostića), uz dosta docnje, oglasio se i bivši srpski predsednik Boris Tadić, koji je za „Nedeljnik” izjavio da je ova „histerična i primitivna reakcija pojedinih predstavnika vlasti samo iskaz straha od preuzimanja odgovornosti za svoje odluke u vezi sa Kosovom”. Bivši „ja kao predsednik Srbije” naveo je da Kostić kao intelektualac, s vrhunskim naučnim delom iza sebe, s pravom smatra da predsednik SANU ne sme da ostane nem na izazove ovog društva. „Po mom mišljenju, on samo konstatuje faktičko stanje, do kog je dovela ova vlast i za koje je ova vlast odgovorna. Nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, uspostavlja se vladavina pravnog sistema Republike Kosovo na čitavoj teritoriji KiM i Kostićev zaključak u odnosu na takvu realnost je legitiman“, ocenio je Tadić. Gde si bio do sada, građanine Tadiću?!

Ali, ON zaboravlja šta je radio osam godina! Kaže „iako je Briselski sporazum u trenutku potpisivanja bio posledica političke nužnosti, građanima Srbije treba otvoreno reći kakve su faktičke posledice takvog sporazuma”. Kaže da upravo o tome govori Kostić (umesto predstavnika vlasti), koja bi trebalo da mu bude zahvalna, a ne da ga brutalno napada. „Što se mene tiče, esencijalno pitanje srpskih nacionalnih interesa na Kosovu jeste pitanje identiteta i ljudskih prava građana srpske nacionalnosti i za mene je to pitanje važnije i od pitanja granica“, kaže nazovi lider svoje sklepane partije SDS.

Ima još. „Građani Srbije, glavu gore”, poručio je premijer Aleksandar Vučić povodom ishoda glasanja Izvršnog saveta UNESCO o prijemu Kosova i ocenio da na toj sednici nije ništa izgubila Srbija, već oni koji su žurili da nam pokažu kolika je njihova snaga i sila. „Moja poruka građanima Srbije je ‘glavu gore’, ma koliko nam bilo teško, a ja lično bukvalno oka nisam sklopio, istakao je srpski premijer Aleksandar Vučić u izjavi novinarima u Madridu, gde je (22. oktobra) boravio na konvenciji Evropske narodne partije. Mi smo, kaže, pokazali da smo se časno i odgovorno borili za interese svoje zemlje i interese svoga naroda i dobili smo veoma veliku podršku. Kao što vidite, uspeli smo i da jedan deo zemalja ne glasa za članstvo Kosova u Unesku, a da za članstvo glasa manji broj zemalja od očekivanog”. „Rekao sam ‘glavu gore’ zato što je pred Srbijom svetla budućnost i samo mi možemo da budemo ti koji možemo sebi nešto da oduzmemo, a to nam ne pada na pamet!”.

Premijer predlaže da se dignu glave i (po)gleda u nebo, gde smo već decenijama. Tako će se jedino stići do zaključka da je najvažnije da je ON prvi  ministar, a Tasovac referent za kulturu. Onaj Boris i  nije važan!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.