SPOMENIK MILANU OBRENOVIĆU U NIŠU

SPOMENIK MILANU OBRENOVIĆU U NIŠU

Udruženje za negovanje tradicije prve niške gimnazije “Stevan Sremac” pozvalo je svoje članove da podrže inicijativu gradskog Saveta za kulturno stvaralaštvo, na čelu sa arhitektom i humanitarcem Hadži Ivanom Redijem, da se naredne godine u Nišu podigne spomenik kralju Milanu Obrenoviću.

 

Autor: Zorica Milenković

 

Udruženje podržava inicijativu pre svega jer je knez Milan Obrenović ukazom iz 1878. godine osnovao najstariju nišku gimnaziju. Pored toga, članovi udruženja ističu velike zasluge kralja Milana Obrenovića za tadašnji razvoj Niša. Milan Obrenović je smatrao Niš svojom drugom (ako ne i prvom) prestonicom. Zbog svega toga takav spomenik treba da bude adekvatan, odnosno reprezentativan.

Kako saznajemo, Zavod za urbanizam grada Niša nije prepoznao značaj podizanja spomenika kralju Milanu na trgu koji nosi njegovo ime. U toku decembra biće stavljen na javnu raspravu Urbanistički projekat uređenja Trga kralja Milana.

Hadži Ivan Redi

Hadži Ivan Redi

“Samo jasnim stavom nas građana moguće je nešto učiniti da se utvrdi lokacija na trgu i stvori jedinstvena prostorna kompozicija simbola – vojske, naroda i kralja Milana – kojom bi se, pre svega, izrekla naša velika zahvalnost za sve što je učinjeno pre 140 godina”, rekao je Hadži Ivan Redi, inicijator ideje o podizanju spomenika kralju Milanu Obrenoviću i član Udruženja za negovanje tradicije prve niške gimnazije “Stevan Sremac”.

Članovi Saveta za kulturno stvaralaštvo su se jednoglasno složili da bi u avgustu 2018. godine, kada Srbija slavi 140 godina nezavisnosti, spomenik trebalo da „ugleda svetlost dana“. Četiri okruga – Niški, Pirotski, Toplički i Vranjski – tada su pripojeni matici zemlji, a ujedno Niš obeležava 140 godina oslobođenja od Turaka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.