gasic,-bratislav-mc-bg-081215-foto-vreme-je

SLUČAJ GAŠIĆ: “TEHNIKALIJA” ZAMENE PRIJATELJA

Dve crne limuzine koje su ga dovezle/dopratile do razmeđa Kolarčeve ulice i Terazija uskoro će u udobna sedišta primati, da prostite, neku drugu stražnjicu. Keramičar nastavlja bitku za zaštitu žena, voleći/braneći Stranku, Lidera, Zemlju. I stečeni imetak!

 

Autor: Dragan Banjac

 

„Ne mogu ni da započnem da objašnjavam koliko se osramoćeno i zgroženo osećam. Nemam reči kojim bih mogao da iskažem izvinjenje za svoje ponašanje”, ovako je u utorak, 8. decembra, za novinarske pojmove dosta rano (9:05) otpočeo (troipominutno!) ko zna koju ispovest/pravdanje/izvinjenje gospodin koji se odaziva na Bratislav Gašić. I koji bi, očito je nema sumnje, voleo da mu se i dalje obraćaju sa „gospodine ministre”. Ali to će ostati sanak pusti, pošto mu je šef (kojeg neizmerno voli) najavio smenu.

“U društvu imamo previše slučajeva u kojima se prema ženama ne ophodimo na fer način, previše slučajeva zlostavljanja žena. Veoma mi je žao što je moj gest i postupak doprineo tome na neki način i od danas će moja misija biti da se borim protiv te ružne priče”, rekao je Gašić na konferenciji za novinare u Medija centru istakao(!) da razume „svog prijatelja i premijera” Aleksandra Vučića. „U potpunosti mi je jasno šta stoji iza njegove odluke. Na kraju krajeva svi se mi u SNS borimo za moderniju, lepšu, pristojniju i bolju Srbiju. (I za ministre koji su od pristojnosti daleko koliko i naš šar od Meseca, recimo!)

“Ja sam potpredsednik SNS i volim SNS i Vučića i učiniću sve da svojim radom pomognem svojim prijateljima u SNS”, rekao je nazovi ministar koji je u nedelju (6. decembra u Trsteniku, nakon što je ovaj „stručnjak” obišao tamošnju „Prvu petoletku”) gest novinarke (Zlatija Labović, B92), koja se sagnula da ne bi ometala kolege snimatelje prokomentarisao: „Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu”. U času preslišavanja, izjavu đilkoša na YouTube je već čulo i videlo 657.518 osoba, a prilikom odlaska sa govornice Medija centra neko ga je zalud priupitao o mogućoj ostavci.

Gašićev partijski i (još uvek) „šef na poslu”, srpski premijer Aleksandar Vučić, rekao je da je gaf njegovog obožavaoca naišao na veliku osudu javnosti i njegovu lično, i da posle toga – ne može da ostane ministar odbrane. „Moramo da zaštitimo žene u Srbiji. To je bila loša poruka za sve žene. Jedan ministar ne može to sebi da dozvoli“, rekao je Vučić i potom kiksnuo rekavši da je Gašić njegov prijatelj, jedan od najodanijih ministara, da je dobro obavljao posao… „Gašić je taj posao obavljao bolje od mene (kakva je to mera – prim. D. B.!?), obavljao je posao deset puta bolje od onih koji ga kritikuju“, (a koji nisu bili ministri vojni – prim. D.B) rekao je premijer uz opasku da za takav postupak ne postoji opravdanje.

Vučić je dobro ocenio Gašićevo izvinjenje i ponovo napravio pogrešku (ljudi „uveličani” funkcijom ne vole/ne koriste savetnike!) ističući da je Gašić njegov prijatelj, potpredsednik SNS i „jedan od najodanijih prijatelja”. Teško je dokučiti kome se obraća premijer, izgovarajući ovakve bedastoće. Kako je moguće da za prijatelja ima ovako priprostog čoveka i još ga natakari za stranačkog podpredsednika. O tome će, valjda, jednog dana da položi račune i partiji i građanima, koji ga u nerealno velikom procentu i dalje podržavaju.

Slučaj je bio prilika za reakcije dežurnih „društvenih dušebrižnika”. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je Gašićevu upadicu kao nedopustivu i uvredljivu „ne samo za novinarke nego i za sve žene”, navela je u saopštenju. Nesmotren je bio i Rodoljub Šabić, državni poverenik za informacije od javnog značaja, prisvajajući sebi pravo da kaže kako je Gašićeva stupidarija, u slobodnoj interpretaciji, previše i za naše prilike. Veoma cenim Poverenika, pišem ga u bliske ljude, ali otkud mu potreba da imitira Jovu Bakića, ili sličnu družinu da ih ne nabrajam? Kolega Mihailo Medenica se zapitao dan ranije „čemu tolika povika na čoveka s frizurom Travolte iz Borča Grede, sa ‘stajlingom’ Marijane Mateus i manirima Zmaja od Šipova?! Priznajem, ništa mi nije jasno, a Medenica dalje piše da „lik nikada i nije želeo ministarsku fotelju”, da se zatekao se u Nemanjinoj 11, menjajući neke pločice u toaletu, kad je Vučić upao, pogledao ga onako preko pisoara, i vizionarski upitao: „Je li, majstore, kad završavaš sa radovima? Treba mi ministar odbrane.”

Za one koji ne znaju valja pojasniti da većina (za koji dan bivšeg) ministra odbrane, doživljava kao negdašnjeg keramičara, koji je uz stranačku podršku uspeo (san svakog političara) da se obrazuje po ubrzanom postupku. Poznat je i po „aferi helikopter”, radi čega mu nije ni dlaka s glave zafalila, čak je od svoga stranačkog vođe iskamčio indulgenciju, odnosno oproštaj (greha) – proglašen je za nevinog. Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da je Bratislav Gašić poodavno stupio u sukob interesa kada je kao gradonačelnik Kruševca zaključio ugovore sa firmama u vlasništvu njegove supruge i sina. Posle ove tačke neko je trebalo da reaguje, ali takvo ufanje (nadanje) slutim samo kod lakovernih idealista.

Direktorka famozne Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić rekla je medijima nakon ovog otkrića da je doneto prvostepeno rešenje, na koje ministar ima pravo žalbe Odboru Agencije u roku od 15 dana od prijema. U rešenju se navodi da je Gašić kao gradonačelnik Kruševca 2013. i 2014. godine zaključio dva ugovora sa firmom ADD Production (sad recite da građevinski finišeri ne spikaju engleski!), u vlasništvu njegove supruge Irene, i dva sa preduzećem BNZ Higijenik, čiji je suvlasnik Gašićev sin Vladan.

Jednog kolegu bivši zadrigli ministar Mlađan podsećao je na pekara, zamišljao ga je sa „vegeta” kapom. Ovaj Vučićev vojni ministar nalikuje mu na harmonikaša ispod šatre kojem su remeni napravili „pruge” na kaputu, a kad navuče kožnjak onda je, veli, „pljunuti” preprodavac konja. Goropadni Kruševljanin umeo je da odabere stran(k)u, da je još brže promeni, a zli jezici kažu da je, po uzoru na brojne partijske pajtaše – brzo učio, pa se obogatio. Ako gledate recimo englesku Premijer ligu videli ste mnogo puta da tamošnji arbitri jednom, nekad i više puta oproste grubosti nekom igraču i potom sledi žuti karton. Svaki sledeći kiks – out! Gašić je, nema sumnje, trebalo da dobije dosta žutih i nakon što se pogrešaka i praštanja nagomilalo odomah pocrveneo.    

Dve crne limuzine koje su ga dovezle/dopratile do razmeđa Kolarčeve ulice i Terazija uskoro će (čim se za Gašićevo ratosiljanje nađe „tehnikalija”) u udobna sedišta primiti, da prostite, neku drugu stražnjicu. Keramičar nastavlja bitku za zaštitu žena, voleći/braneći Stranku, Lidera, Zemlju. I stečeni imetak! Lično, da sam mu u koži – latio bih se mistrije i „fangle”. Pogotovo što je u međuvremenu cena za postavljanje kvadrata pločica mnogo „skakala“.

2 Comments

 • IBJ каже:

  Gledajući gornju sliku, ali i mereći situaciju u kojoj se našao cenjeni g. Ministar, neodoljivo mi se nameću stihovi legendarnog rokera Ian Andeson-a:

  „Feeling like a dead duck
  spitting out pieces of his broken luck“

  😉

 • Ja каже:

  Ja bih da pitam osobu što se odaziva još uvek na reč „ministar“, koja je cena za lepljenje pločica po kvadratu, možda bih ga angažovala za završetak radova , pošto mu se premijer toliko divi. Svi oni što su služili vojni rok kad im keramičar nije bio ministar, danas su srećni, jer bi inače išli pognute glave.
  Spasi nas bože takvih ministara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.