SENZACIONALNE SLIKE ZEMLJE IZ SVEMIRA

SENZACIONALNE SLIKE ZEMLJE IZ SVEMIRA

Kamera na svemirskom brodu NASA “Opservatorija za klimu u dubokom kosmosu” (Deep Space Climate Observatory) je poslala svoju prvu fotografiju osunčane strane Zemlje sa razdaljine od million i šesto hiljada kilometara. Slike Zemlje u boji napravljene Zemaljskom polihromatskom kamerom NASA, koja nosi naziv EPIC, generisane su korišćenjem tri posebne slike da bi se postigao kvalitet fotografije.

 

Priredio: Srdjan D. Stojanović

 

Kamera snima seriju od 10 slika koristeći raličite filtere – od ulravioletnih do skoro infracrvenih – da bi se dobili različiti naučni detalji. Crveni, zeleni i plavi kanali spektra se koriste za ove slike Zemlje.

Administrator NASA Čarls Bolden rekao je da prva fotografija nastala upotrebom ove kamere i tehnike pokazuje jedinstvene i važne prednosti slikanja Zemlje iz svemira. “Kao bivši astronaut koji je imao privilegiju da posmatra Zemlju iz orbite, želim da svi ljudi vide i dožive našu planetu kao jedan integrisani sistem koji reaguje na interakcije. Otkrića ovog satelita u posmatranju Zemlje, razna merenja i rane najave kosmičkih vremenskih događaja koje izaziva Sunce, pomoćiće svakoj osobi da prati stalno promenljivu Zemlju, i da razume kako se naša planeta uklapa u svoje neposredno okruženje i sunčani sistem.”

Zemlja snimljena iz kosmosa

Zemlja kako je izgledala 6. jula 2015. sa razdaljine od milion i šesto hijlada kilometara. Snimak napravljen naučnom kamerom NASA na kosmičkom brodu Deep Space Climate Observatory. Credits: NASA

Ove inicijalne fotografije Zemlje prikazuju efekte sunčane svetlosti razvejane molekulima vazduha, dajući slike sa karakterističnim plavičastim tonom. Tim koji obrađuje EPIC fotografije sada radi na izradi slika koje imaju akcenat na konfiguraciji terena i otklanjaju ovaj “atmosferski” efekt. Kada instrument počne sakupljanje podataka, nove slike će biti na raspolaganju na 12 do 36 sati od kada su zabeležene EPIC kamerom. Ove slike će biti postavljene na posebnu web stranicu do septembra.

“Visoki kvalitet EPIC fotografija prevazilazi sva naša očekivanja u pogledu rezolucije,” kaže Adam Szabo, vodeći naučnik na NASA projektu DSCOVER u Godard kosmičkom centru koji se nalazi u Grinbeltu, Merilend. “Slike jasno pokazuju strukture pustinjskog peska, rečne sisteme i kompleksne formacije oblaka. Biće to pravo blago za naučnike da vrše dalja istraživanja.”

Primarni cilj istraživanja projekta DSCOVR, koje se obavlja kroz partnerstvo NASA, Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA) i Vazduhoplovstva SAD, je da se održavaju kapaciteti za monitoring (praćenje) solarnih vetrova u realnom vremenu – koji su kritična komponenta preciznosti u najavama uzbuna zbog vremenskih uslova i predvidjanja NOAA.

Satelit (svemirska letelica) je lansirana u februaru i nedavno je dostigla planiranu orbitu u prvoj tački nazvanoj Lagranž ili L1, oko milion i šesto hiljada kilometara od Zemlje prema Suncu. Sa te jedinstvene tačke EPIC instrumenti prave fotografije naučnog kvaliteta celokupnog osunčanog lica Zemlje. Podaci EPIC će se koristiti da se izmere nivoi ozona i aerosol u zemaljskoj atmosferi, zatim visina oblaka, odlike vegetacije i ultravioletna refleksija Zemlje. NASA će koristiti podatke za jedan broj aplikacija nauke o Zemlji, uključujući mapiranje prašine i vulkanskog pepela na celoj planeti.

Uz instrumente za proučavanje kosmičkih vremenskih prilika, DSCOVR nosi još jedan NASA senzor – napredni radiometar Nacionalnog istituta za nauku i tehnologiju (NISATAR). Prikupljeni podaci će se arhivirati i distribuirati od strane Atmosferskog naučnog centra u NASA Lengli istraživačkom centru, u Hemptonu, Virdžinija.

Američko Vazduhoplovstvo je dalo Space X Falcon 9 raketu za potrebe misije. NOAA upravlja sa DSCOVR iz Centra za satelitske operacije u Suitlendu, Merilend, a podaci o kosmičkim vremenskim uslovima se procesuiraju u Centru za prognozu kosmičkog vremena, u Bolderu, Kolorado. NASA obavlja koordinaciju svih gore nabrojanih agencija, sa idejom da svi podaci slobodno cirkulišu između institucija širom sveta da bi se dobila nova viđenja i saznanja kako se naša planeta menja.

Za više informacija o aktivnostima NASA po pitanju nauke o Zemlji, posetite:

http://www.nasa.gov/earth

Za više informacija o programu DSCOVR, posetite:

http://www.nesdis.noaa.gov/DSCOVR/

-30-

 

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.