Savremeni_srpski_politicar

SAVREMENI SRPSKI POLITIČAR

Ako je političar uspešan, postaje ministar, gradonačelnik, ambasador ili pak zamenik predsednika stranke. Opslužuje tajkune, a oni ga „časte“ novcem. Žena mu je najčešće palanačka prostakuša („Pokondirena tikva“)

 

Prevod i adaptacija: Miloš Zdravković

 

Savremeni srpski političar je osoba koja se odlično snašla u tranzicionim vremenima. To je čovek bez kulture i osnovnog obrazovanja, mada poseduje fakultetsku diplomu, izdatu na njegovo ime, sa nekog od mnogobrojnih privatnih fakulteta širom Balkanskog poluostrva. Razlikuje se od seljačine, jer je perfidniji i pokvareniji. Seljačina je brutalan, sirov i neotesan tip.

Prilagodljiviji je vremenu i situaciji. Političar je špekulant koji živi na marketingu o selu. On se ne stidi svog seljačkog porekla. Naprotiv, on svoj seljački pedigre uspešno preprodaje. Mada sa selom i poljoprivrednom proizvodnjom nema više ništa zajedničko, osim što je modernu kuću sagradio u selu – da tatin komšiluk vidi njegov uspeh.

Ako je političar uspešan, postaje ministar, gradonačelnik ,ambasador ili pak zamenik predsednika stranke. Opslužuje tajkune, a oni ga „časte“ novcem. Žena mu je najčešće palanačka prostakuša („Pokondirena tikva“). Kupuje nekretnine po svetu da obezbedi nesposobnu decu, jer negde u malom mozgu zna da fore ne prolazi uvek i da je svaka vlast prolazna. Zna on to odlično, jer je u vreme komunizma veličao Tita. Početkom devedesetih je postao četnik, počeo je da ide u crkvu i slavi slavu…

Obožava Slobu. Kada je „pukao“ Sloba, preko noći postaje obožavalac Đinđića. Podmićuju sve novinare. Voli da se slika. Ulizuje se Koštunici, Tadiću, Dačiću i Vućiću. Svi su mu bliski i dragi. Nosi najskuplje satove i mobilne telefone. Ženama (kakav je on uspešan čovek, ako ima samo jednu ženu) kupuje skupoceni nakit, a deci najmoderniju tehniku. Stan u gradu mu je žešća kičerica. Knjige kupuje na metar, a slike na naramak. Puši tompus, nosi firmirana odela i naravno, vozi skupa kola.

Savremeni srpski političar je predusretljiv, oprezan, prilagodljiv, blagoglagoljiv, sklon sprdanju i neuhavtljiv je. Nikada ne znate šta stvarno misli. On je uvek uz vlast i vešto „kraducka“ državne fondove.

Ozbiljno ga nerviraju tamo neki intelektualci. On ih smatra dosadnim pederima (gubitnicima, koje može da kupi za „siću“), koji stalno nešto trabunjaju. Savremeni srpski političar zna da podilazi Gospodaru. On zna da država mora imati gopodara. Zna i svoje mesto uz njega, ali nikada neće napraviti grešku da preuzme ulogu Gospodara. Ali, prineće svim gospodarima svilen gajtan. To je njegova osveta za služenje.

AKO STE MISLILI DA JE OVA HUMORESKA, PORTRET SAVREMENOG SRPSKOG POLITIČARA, PREVARILI STE SE. TEKST JE ORIGINALNO NAPISAN O ITALIJANSKIM POLITIČARIMA, A SVAKA SLIČNOST NIJE SLUČAJNA. SVI SU ONI ISTI!

 

Izvor: www.ilgiornale.it

 

One Comment

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.