SAMO-TI-DIJETE-RADI-SVOJ-POSAO

SAMO TI DIJETE RADI SVOJ POSAO

Motiv za nastanak filma „Prva trećina – oproštaj kao kazna“, po rečima rediteljke i scenariste Svetlane Petrov, bila je potreba da se ispravi nepravda prema žrtvama. A nove generacije tako se upoznaju sa strahotama jasenovačkih žrtava

 

Filmsko ostvarenje o stradanju i brutalnim zločinima nad nedužnim stanovništvom, koji su se dešavali u koncentracionom logoru Jasenovac „Prva trećina – oproštaj kao kazna“ uskoro će ugledati svetlo dana. Igrani film koji prikazuje potresnu priču o starcu Vukašinu iz Klepaca i njegovom krvniku, koljaču Žiletu Friganoviću, na jesen će imati svoju premijeru – najpre na festivalima, a potom i u bioskopima.

Sedamdeset godina je trebalo da prođe od ovih stravičnih istorijskih dešavanja da bi ekipa mladih ljudi došla na ideju i realizovala ovakvo delo. Film je urađen u produkciji „Anti cenzura”, a snimala ga je mlada autorska i glumačka ekipa koja kroz film istražuje poreklo zla u ljudima, psihološko stanje i bolesni unutrašnji svet ustaškog koljača.

„Prva trećina – oproštaj kao kazna“ je igrani film zasnovan na stvarnom događaju u kojem je zločinac Žile Friganović 1943. godine zbog opklade za nekoliko časova surovo i mučki zaklao 1,100 Srba. Ono na šta nije bio spreman i što je unelo pometnju u njegov koljački pohod, bila je neverovatna smirenost starca Vukašina Mandrape. Čak ni strašna mučenja nisu mogla da nateraju starca da izgovori „Živio Ante Pavelić“ – na šta je Friganović pokušao da ga primora.

Umesto toga, u trenutku kada se njegov dželat pripremao da mu oduzme život, starac Vukašin je rekao: „Samo ti, dijete, radi svoj posao.“ To je bila kap koja je prelila čašu. Koljač je starcu iskopao oči, raskomadao srce, preklao grlo od uva do uva i nogama ga šutnuo u jamu. Tada je zaustavio svoj krvavi pir, ali nikada više nije imao mira, niti je više mogao da „obavlja svoj posao“.

Motiv za nastanak dela, po rečima rediteljke i scenariste Svetlane Petrov, bila je potreba da se ispravi nepravda prema žrtvama. A nove generacije tako se upoznaju sa strahotama jasenovačkih žrtava.

Film je sniman tokom septembra i oktobra 2015. godine u Pančevu i Banatskom Novom Selu. Glavne uloge su poverene Predragu Koturu, Nenadu Herakoviću, Vladanu Jakovljeviću i Aleksandru Vukeliću. U filmu je dobio ulogu i mladi Borislav Vranješ. Premijera je planirana u za kraj 2016 godine.

Trejler za film „Prva trećina – oproštaj kao kazna“

 

PR tekst: M. Zarić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.