REVULUCIJA-U-RAZVOJU-MIKRO-OBJEKTIVA

REVOLUCIJA U RAZVOJU MIKRO-OBJEKTIVA

“Pametni” telefoni, kamere i naočare bi mogli uskoro biti radikalno transformisani zahvaljujući novorazvijenom super tankom objektivu. On je 10 puta tanji od širine ljudske kose i milionima puta tanji od današnjih objektiva fotoaparata.

 

Priredio: Srdjan D. Stojanović

 

 

Pronalazak je razvio Radžeš Menon, profesor elektronike i kompjuterskog inženjeringa na Univerzitetu u Juti, sa timom kolega. Njihov rad je citiran u članku objavljenom prošle sedmice u jednom časopisu za naučna dostignuća. Proboj je posebno značajan jer su naučnici ranije verovali da je nemoguće napraviti ultra-tanka optička sočiva za kamere i druge uređaje, zbog načina na koji se boje svetlosti moraju prelamati kroz njih.

Naši rezultati ispravljaju široko rasprostranjeno verovanje da ravni, difraktivni objektivi ne mogu da se koriguju istovremeno za sve boje spektra,” rekao je Menon u saopštenju za štampu. “Umesto da objektiv bude zakrivljen, on može biti ravan, tako da to daje nove mogućnosti dizajniranja sistema za dobijanje slika, poput onih koje imate u mobilnim telefonima.”

Da bi kamera “uhvatila” sliku, ili da se vaše oko fokusira na sliku kroz okular, razne boje moraju proći kroz objektiv i zatim da se sjedine u jednoj tački kako bi ih zabeležio senzor kamere ili zenica oka. U ovom trenutku, kamere obično koriste više krivih sočiva da bi se fokusirale sve boje svetlosti u jednu tačku. Brojna sočiva su potrebna, jer boje drugačije “savijaju”, a sočiva su dizajnirana tako da bi se osiguralo da sve boje dolaze u isti fokus.

Sadašnji proces se zasniva na konceptu prelamanja – ali Menon i njegov tim su uspeli da se fokusiraju na različitom principu – difrakciji. Kroz ovaj proces, svetlo je u interakciji sa mikrostrukturama objektiva i “savija se”.

“U prirodi, to se vidi kada gledate krila nekih leptira. Boja krila je od difrakcije. Ako pogledate dugu – to je iz difrakcija,“ rekao je Menon. „Ono što je novo je da smo pokazali da je zaista moguće putem inženjeringa “saviti” svetlosti putem difrakcije na takav način da sve različite boje dolaze u fokus na istom mestu. Lljudi su verovali da to nije moguće.”

Rezultat je bio ravan objektiv, poznat kao „super ahromatični objektiv“. On može biti 10 puta tanji od širine ljudske dlake, ili milion puta tanji od savremenih objektiva. Može biti napravljen od bilo kog providnog materijala, kao što su staklo ili plastika.

Stvaranje toga nije bilo lako – bilo je potrebno da istraživači koriste posebne algoritme za izračunavanje geometrije sočiva, tako da različite boje mogu da prođu kroz njih i da se fokusiraju u jednoj tački.

Rezultat bi mogao biti revolucionaran za izgled i težinu uređaja kao što su “pametni” telefoni, foto-aparati, kamere i naočare. “Pametni” telefoni bi mogli doći sa moćnim kamerama koje ne zahtevaju da se objektiv izvlači iz tela telefona, kako sočivo trenutno radi kod iPhone 6S.

Ali razvoj takođe može imati dodatne dalekosežne koristi, uključujući upotrebu za medicinske uređaje, u kojem tanji i lakši endoskopi mogu da zavire u ljudsko telo. Takođe, može da obezbedi dronove i satelite sa lakšim kamerama, jer je smanjenje težine na tim uređajima često kritično.

Menon veruje da istraživanje njegovog tima može da se primeni u praksi tokom narednih pet godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.