REKA-NARODA

REKA NARODA

Balkanski prostori uvek su privlačili mnoge narode sa severa ili istoka. Svi ti narodi i plemena dolazili su i prolazili, ostavili manji ili veći trag, ali dugotrajne državne tvorevine nisu uspostavljali. Sve dok se Sloveni nisu nekako umetnuli u te osvajače i odlučili da zemlja ispod Dunava i Save bude njihova otadžbina.

 

Autor: Vladimir Đurđić

 

Kad se cela priča malo bolje pogleda, vidi se da su podneblja na kojima danas žive Srbi uglavnom pohodili Germani i Azijati – a da li zbog bogatstva ili lepih predela, upadali su još dok su Rimljani bili prisutni i dok se njihovo carstvo delilo. Prvi od značajnijih naroda koji su u ta vremena došli na prostore Panonije i Balkana bili su Goti. Oni su bili istočnogermansko pleme, a prvi put su prešli Dunav u drugoj polovini trećeg veka i u naletu su stigli čak do Makedonije. Ipak, izgubili su od Rimljana u bici kod Niša 268. godine, pa su se brzo vratili preko Dunava ka severu, gde su u današnjoj Ruminiji, a tada Dakiji, formirali državu.

Posle toga opet nastaje uspon gotske moći i 350. godine uspostavljaju kraljevstvo koje se prostiralo od Baltičkog do Crnog mora. Na njihovu nesreću 375. godine su iz istočnih stepa došli Huni, pa su ponovo bili prinuđeni da pređu Dunav, ovaj put ne svojom voljom. 

REKA-NARODA-Atila,-Bič-božiji-u-pohodu

Atila, Bič božiji u pohodu

Huni su došli iz Azije i pod svojim vođom Atilom (koga su od milja zvali Bič božiji) pokorili su veliki deo istočne Evrope. Atila je bio neprijatelj i Zapadnog i Istočnog Rimskog carstva. Na teritoriji današnje Srbije hunski osvajači su pljačkali Singidunum (Beograd), Naissus (Niš), Viminacium (Kostolac)… Car Istočnog rimskog carstva (Vizantija) Teodosije II odlučio je da im se čvršće suprotstavi, ali su Huni prodrli još dublje u njegovu teritoriju – sve do Konstantinopolja. Ipak, bili su prinuđeni da stanu zbog nedostatka opsadne opreme. Ali carevi u prestonici su priznali poraz, plativši danak u novcu, a Huni su krenili dalje na zapad. Posle Atiline smrti 453. godine, hunska država se raspala u pobunama drugih naroda.

Upravo u to vreme, koristeći slabljenje Huna, na Balkan dolazi germansko pleme Gepida. Osnivaju kraljevinu koja zahvata deo današnje severne Srbije. Država nije dugo trajala, a Vizantijsko carstvo, u saradnji sa plemenom Langobarda, koje je tada živelo na prostoru današnje Slavonije i Bosne, i uz pomoć Avara, uspeva da savlada Gepide 567. godine. Kako su Langobardi nastavili ka Italiji, teritoriju Gepida su podelili Avari i Vizantinci.

Avari su pleme iz Azije i narod su turskog porekla. Na ovim prstorima su imali državu koje ja nazvana kaganat i trajala je od 567. do 796. godine. Skoro jedan vek pre Avara na dunavske granice Vizantije počeli da dolaze i Sloveni, takođe u pljačkaškim pohodima. Dok je trajao Avarski kaganat, u Evropi i na zapadu i na istoku su nastale i nastajale druge značajne države, pre svega Franačko carstvo. Na ovim prostorima je 632. godine stvoren Bugarski kanat. Avarski kaganat je podeljen upravo između ove dve države krajem 8. veka. Kada su Avari sišli sa scene, na Balkanu i Panoniji su uveliko živeli drugi narodi ovaj put spremni da tu ostanu vekovima.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.