PAKISTAN-–-KAKO-RACIONALNO-RASPOLAGATI-SNAGOM

PAKISTAN – KAKO RACIONALNO RASPOLAGATI SNAGOM

Kao jedina muslimanska zemlja sa nuklearnim oružjem, Pakistan se nalazi u poziciji da mora da balansira između dve rivalske muslimanske zemlje. Saudijska Arabija i Iran se nalaze sa dve strane verske podele na Sunite i Šiite, a Pakistan mora da vodi računa zbog toga što ima mešovito stanovništvo. Pored toga mora da motri na Indiju, svog tradicionalnog rivala.

 

Priredio: M. Zdravković
Izvori: Ruska reč, Russian insider, Express Tribune, Vaseljenska, BHmagazin

 

Nastanak Islamske republike Pakistan 1947. godine, sada šeste najmnogoljudnije zemlje na svetu, je bilo veliko dostignuće muslimana u Britanskoj Indiji. Muslimani su hteli državu u kojoj bi živeli svoje živote u skladu sa svojim verskim i kulturnim tradicijama i gde bi ekonomski prosperirali znatno više nego pod većinskom hinduističkom zajednicom u Indiji. Posleratna Indija se ubrzo našla među vodećim zemljama Pokreta nesvrstanih i postala glavni partner Moskve u regionu. Ta veza je postala još čvršća posle zahlađenja odnosa između SSSR i Kine, koja još uvek ima teritorijalne sporove sa Indijom.

Pakistan takođe ima granični spor sa Indijom oko Kašmira – nastanjenog uglavnom muslimanima. Zbog Kašmira je Pakistan već četiri puta ratovao sa Indijom, a i iz istog razloga se opredelio za zbližavanje sa SAD, a kasnije i sa Kinom. Rezultat tog saveza bila je podrška koju su Pakistan i SAD pružili avganistanskim mudžahedinima za vreme sovjetske intervencije  u Avganistanu, a u novije vreme je to američko-pakistanska saradnja u borbi protiv talibana. Međutim, sa završetkom Hladnog rata počeli su da se menjaju i odnosi u regionu.

Posledično, panislamizam obeležava pakistansku spoljnu politiku. U situaciji gde je islamski svet na raskrsnici i gde se sukobljavaju Iran i Saudijska Arabija sa dijametralno suprotnim viđenjima razvoja, Pakistan doživljava krizu svojih životnih nacionalnih interesa. Saudijskoj Arabiji je Pakistan ekstremno važan partner. Rijadu treba jedan ovako snažan nearapski saveznik, kako bi mogli zadržati sopstvenu hegemoniju u arapskom svetu. Nije tajna da su odnosi između Saudijske Arabije i Pakistana istorijski bliski i vrlo prijateljski. Pakistan se često naziva najbližim saudijskim saveznikom u celom muslimanskom svetu .

Odnosi sa Iranom nisu nikad bili najbolji, ali je Iran ključni pakistanski sused sa kojim ima jake kulturne i verske veze, kao i dugačku granicu u nemirnom području Baludžistana. Pre svega, pakistansko stanovništvo čini 15-20 procenata Šiita, koji održavaju bliske odnose s Iranom. S druge strane, Islamabad uzima u obzir i bliske odnose Irana sa Avganistanom, Indijom i Rusijom. Antagonistički odnosi sa Teheranom stoga pridaju novom i opasnom okruženju u borbi za unutrašnju stabilnost i mir, posebno u vidu terorističkih aktivnosti u Baludžistanu.

Pakistanska vlada je izrazila ozbiljnu zabrinutost oko poslednje eskalacije napetosti između Irana i Saudijske Arabije – kriza nastala zbog pogubljenja šiitskog verskog lidera u sunitski većinskoj Saudijskoj Arabiji. Pakistan veruje u miran suživot i želi rešenje trenutne krize, jer teroristi samo dobijaju na značaju usled neslaganja u muslimanskom svetu. Pakistan je napad na saudijsku ambasadu u Teheranu nazvao “nesrećnim”, te je pozvao na brzo rešavanje spora, a ponudio i svoje posredovanje. Obe zemlje su izuzetno važne Pakistanu, a uspeh u približavanju Rijada i Teherana (uz pakistansku pomoć), dovelo bi Islamabad do rasta ugleda i važnosti u islamskom svetu.

Pakistan prepoznaje prilike koje nudi svetski plan skidanja sankcija Iranu. Veliki potencijali ulaganja, pokretanja privrednog rasta i razvoja biće povoljni za Pakistan. Između ostalog, pokrenuće se iransko-pakistanski projekat gasovoda, koji je obustavljen zbog sankcija. Navaz Šarif je prvi premijer Pakistana koji je u 16 godina posetio Iran i nije sklon zaoštravanju odnosa sa Teheranom. Stoga Pakistan oprezno pokušava da izbegne svoje učešće u saudijskoj koaliciji, nastojeći da se profiliše kao zasebna islamska sila, poput Turske.

Islamabad je do sada bio sklon poboljšanju odnosa sa Iranom, čak i po cenu razočaravanja svojih arapskih saveznika. Pakistan je hteo da postane medijator zavađenih zemalja i time dovede Bliski istok u stanje toliko potrebne stabilnosti. Približavanje Irana i Saudijske Arabije je i strateški cilj pakistanske politike, jer bi se tim približavanjem totalno izolovao Izrael. Ipak, čini se da je ta zamisao daleko od ostvarenja. Saudijci u Pakistanu vide ključnu komponentu svog plana da zauzda Iran, te koriste islamski identitet (obe države su većinski sunitske), toliko važan Pakistanu, da natera Pakistance na akciju protiv Irana (predvodnik i zaštitnik šiitskog sveta).

Naredni koraci Pakistana pokazaće da li je i Modijeva (premijer Indije) nedavna diplomatska aktivnost na Bliskom istoku i odluka Indije da više ne ignoriše muslimanski svet. Ona je deo spoljnopolitičke taktike kojim se Pakistan nada približavanju Nju Delhiju, odnosno to je pretekst za razgovore o privremenom razrešenju pitanja Kašmira. Jer u Indiji bi se zaista mogao desiti veliki ekonomski uzlet, što nije nimalo dobra vest za Pakistan koji ima gotovo 10 puta manju populaciju. Islambad će napraviti sve da Pakistan ne dođe u situaciju da njihov sused i arhineprijatelj ne postane ogromna ekonomska, a samim time i vojna sila koja ima za agendu uništenje Pakistana.

 

 

 

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.