NOVINARI-I-NOVINARI

“NOVINARI” I NOVINARI

Da li iko u Srbistanu stvarno veruje da histerično, navijačko vriskanje jednog plaćenog maloumnika spada u novinarstvo? I da li nalogodavac tih “novinara” zaista smatra da mu je takva delatnost od koristi? Ovo nije pitanje o kojem bi normalni ljudi trebalo da razgovaraju – to je stvar mentalnog zdravlja naručioca i izvršioca tih zločina protiv istine.   

 

Autor: Srdjan D. Stojanović

 

Pre nekoliko dana desio se incident ispred zgrade u kojoj je održana konferencija za štampu supruge jednog od predsedničkih kandidata, inače novinarke po profesiji. Glavni urednik/vlasnik jedne dnevne publikacije je bio sprečen od strane obezbeđenja da uđe na konferenciju, a takođe se slično provela i ekipa nekada ugledne gradske a sada privatizovane TV stanice.

Evo kako je taj incident izgledao iz perspektive tog „novinara“ i nažalost tvorca javnog mnjenja, odnosno kako je njegovo glasilo izvestilo: 


KOLEGE PODRŽALE INFORMER

Ove medijske kuće su osudile Jeremićev fašizam!

Redakcije Srbija Danas, Telegraf, Srpski Telegraf, Studio B, Politika, Pink.rs, RTV Pink, Pink Crna Gora, Pink BH, Pink Slovenija, 24 online, Novosadska TV i Večernje Novosti u zajedničkom saopštenju osudile su taj „sraman napad“.

Osuđujemo jučerašnji napad na redakciju dnevnog lista Informer jer ista stvar može se sutra dogoditi i pred vratima naših redakcija. Želimo da bez straha dolazimo na posao, a jučerašnjim činom pristalica Vuka Jeremića uskraćena nam je ne samo novinarska sloboda, već i sloboda svakog državljanina Srbije garantovana Ustavom naše zemlje – navodi se u saopštenju. 

Pozvali su predstavnike Evropske unije i diplomatska predstavništva da reaguju zbog ugrožavanja medijske slobode koja je, podvlače, danas na delu u Srbiji. 


 A sada ćemo razmotriti kako je taj incident zaista izgledao. Na konferenciju za štampu pozvani su reporteri novinskih kuća. Za razliku od sličnih događaja koje saziva država i javne istitucije, ovde onaj/ona ko saziva konferenciju ima suvereno pravo da bira one kojima će odobriti prisustvo i uskratiti da izveštavaju. Znači, treba jasno napraviti razliku između konferencije za štampu državnog subjekta koji mora da izvesti zainteresovanu javnost, i privatnog subjekta koji nije dužan da polaže račune bilo kome.

Nikakav Zakon o javnom informisanju ili Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja ne propisuje obavezu nekog da mora omogućiti prisustvo i mogućnost (ne pravo) da izveštava sa njega – pogotovo ako taj takozvani ili samozvani “novinar” svojim nemoralnim i protivzakonitim ponašanjem u prošlosti ne ispunjava kriterijume onoga ko saziva konferenciju.

I nije supruga predsedničkog kandidata bila u krivu što je uskratila prisustvo na svojoj konferenciji za štampu jednom takvom “novinaru”. Ona je sama novinar, a htela je da zaštiti svoju struku od takvih lažnih, štetnih i od režima zaštićenih ljudi. A to bi trebalo da rade organi države koji moraju da se pozabave takvim kriminalnim delovanjem! U bilo kojoj normalnoj državi takvo delovanje sredstava informisanja (namerno izbegavam da to đubre nazovem novinom ili da imenujem “genija” o kome se radi) bi bilo zakonski sankcionisano.

Ali to nije tako u sprdnji od države gde je njegov vrhovni nalogodavac i idol, u vreme Miloševića bio ministar za informisanje, odnosno “čelična pesnica” za ućutkivanje svakoga ko se usudi da razmišlja ili dela drugačije. A sada je došlo vreme kada je nekadašnji glavni cenzor i dežurni progonitelj istine pod tuđom kontrolom, postao tata, mama i vlasnik celokupne srpske države.

Pogledajte dobro i zapamtite imena javnih glasila (namerno upotrebljavam taj izraz umesto nabrojanih novina, radio i TV stanica) koji su se solidarisali sa onim „novinarom“ i njegovom publikacijom sa početka ovog napisa. Zapamtite: To je samo imenik onih koji nisu novinari, odnosno glasila koja ne izveštavaju već propagiraju – javno ili prikriveno. Oni su sramota za novinarstvo. Ne treba ulaziti u motive zašto to rade – već samo to mora da se istakne, kako ne bi povređivali dostojanstvo i zdrav razum svih nas!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.