NISVILLE 2017 – ESMI ZA ROĐENDAN

NISVILLE 2017 – ESMI ZA ROĐENDAN

Prvi dan muzičkog programa ovogodišnjeg Nisville jazz festivala, 8. avgusta, protekao je u znaku obeležavanja rođendana legendarne Esme Redžepove koja nas je napustila decembra 2016.

 

Srdjan Stojanovic, autor blog strane Vreme je!

 

 

Autor: Srdjan D. Stojanović

 

 

 

Na pozornici kraj spomenika kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću, čije je podizanje i ona pomogla, duh Esme Redžepove je bio prisutan kroz maestralni nastup njenog sastava pod rukovodstvom Simeona Anastasova. Grupa koja neguje uspomenu na Esmu kao pevačicu ima mladu Eleonoru Mustafovsku.

Za sat i dvadesetak minuta svog koncertiranja, Simeon Anastasov sa svojim saradnicima su priredili istinski muzički vatromet sastavljen od kako tradicionalnih pesama iz Esminog repertoara, do standarda romske muzike i savremenih kompozicija koje su primereni sastavu tako naglašenih izvođačkih mogućnosti. Kombinacija iskustva i mladosti je optimalna – dok prekaljeni muzički „vukovi“ daju boju, mlade snage (izvanredna Mustafovska i duvački dvojac) pružaju eksplozivnost i strast.

Orkestar je fenomenalno i sa naglašenim ukusom izbalansiran – svaki član septeta je tehnički virtuozan i pri tome funkcionalan, a nije „gladan“ solo deonica na uštrb zvuka u celini. Preciznost izvođenja je zadivljujuća, čak i u tehnički vrlo zahtevnim segmentima aranžmana – pa to sve publici deluje lako i spontano, a pri tome poletno i nadahnuto.

Teško je reći gde se može svrstati njihova muzika: na prvi pogled ima oblik i boju klasičnog narodnog orkestra koji se u deliću sekunde i zanosa transformiše u izvanredan jazz sastav koji izvodi savremenu muziku. Takva transformacija i prelaženje iz žanra u žanr je svojstven samo izuzetnim grupama koji svojim stilom, umetničkim izrazom i snagom izvođenja prevazilaze stilska i druga ograničenja. Stabilnost takve koncepcije se zasniva na autoritetu lidera Anastasova, koji svojim maestralnim sviranjem harmonike daje poseban pečat – sasvim na suprotnoj strani od svuda prisutnih digitalnih klavijatura kojih jednostavno nema! Upravo je to ono što daje sastavu Esma’s Band posebnu prirodnu i boju, odnosno prepoznatljivost.

Za one koje se interesuju, na repertoaru su bile i klasične kompozicije iz Esminog repertoara poput „Đelem, đelem“ ili „Zošto si me majko rodila“,  ali tu su i pesme poput modernijih  „O Djila“ (Džinović) ili „Gas, gas“ (Bregović). Sam kraj je bio rezervisan za kultnu kompoziciju „Čaje Šukarije“, koja i posle skoro pedeset godina ne ostavlja publiku ravnodušnom, već jednostavno tera na igru i prepuštanje čarima ciganske magije.

Biće interesantno da se vidi gde će karijera odvesti ovu vrsnu skupinu umetnika, koji su duboko ukorenjeni u tradiciji sredine kojoj pripadaju, a istovremeno su otvoreni za muzičke izazove savremene svetske scene – kojoj s pravom pripadaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.