Džeremi_Korbin

KO JE DŽEREMI KORBIN?

Izbor Džeremija Korbina za lidera Laburističke stranke u Velikoj Britaniji je jedno od najvećih iznenađenja u modernoj političkoj istoriji ove zemlje. Izraziti levičar marksističke orijentacije, aktivista, nepušač, anti-alkoholičar, borac za ljudska prava, autor brojnih pamfleta na najkontroverznije teme i nekonformista, u svojoj 66. godini života je doživeo da iskrenost, doslednost i idealizam najzad budu nagrađeni.

 

Autor: Srdjan D. Stojanović

 

Izbor Džeremija Korbina za lidera Laburističke stranke u Velikoj Britaniji je jedno od najvećih iznenađenja u modernoj političkoj istoriji ove zemlje. Izraziti levičar marksističke orijentacije, aktivista, nepušač, anti-alkoholičar, borac za ljudska prava, autor brojnih pamfleta na najkontroverznije teme i nekonformista, u svojoj 66. godini života je doživeo da iskrenost, doslednost i idealizam najzad budu nagrađeni. Ako se tome doda njegov strastveni pacifizam, može se reći da je vodeća partija opozicije u Britaniji dobila originalnog i samosvojnog vođu – nešto što je prava retkost u politici, ne samo u njegovoj zemlji, već bilo gde u svetu.

Sa druge strane treba gledati da su parlamentarni izbori u Britaniji održani u maju ove godine doneli apsolutnu pobedu “Torijevaca”, što garantuje lideru Konzervativne partije Dejvidu Kameronu “mirnu plovidbu” tokom sledeće četiri godine. Upravo je težak gubitak na izborima u maju doveo do konačnog “osvešćivanja” u Laburističkoj stranci i napuštanja dosadašnjih načela formulisanih još u doba Tonija Blera.

Džeremi Korbin je već više od trideset godina poslanik, gde predstavlja deo Londona koji se zove severni Izlington. Strastveni je navijač Arsenala, a jedan od njegovih sinova radi kao trener u fudbalskom klubu Votford. Još kao mladi poslanik je ostao u pamćenju po tiradama protiv “gvozdene lejdi” Margaret Tačer, što se tada malo ko usuđivao da radi. Njegov politički mentor bio je nezaboravni Toni Ben, izabrani poslanik Donjeg doma parlamenta koji je odbio lordovsku titulu i prelezak u Gornji dom – da bi služio svojim biračima.

Džeremi_Korbin_i_Toni_Ben

Korbin (desno) u društvu svog političkog mentora Tonija Bena

Interesantno je kako Korbin, iako politički veteran, uspeo da napravi vezu sa mladim biračima, koji ne pamte njegovu levičarsko-aktivističku prošlost. Jednostavno, čini se da su hipokrizija, pretvaranje, pompa i “preobučeni” konzervativizam, koji su pod parolom “Novih Laburista” prodavali Toni Bler i njegova družina konačno pročitani od svih.

Mešanje Tonija Blera u izbor novog rukovodstva Laburista, koji je rekao da bi izbor Korbina bio dramatičan poraz poput onoga iz 1983. ili 2015. godine, značio raspad stranke i potpuno nestajanje, očigledno je imao potpuno suprotan efekt. Očigledno je da danas Toni Bler, sem u percepciji Aleksandra Vučića, predstavlja potpuno kompromitovanu i nepoželjnu osobu, bez ikakvog poštovanja i uporišta u sopstvenoj zemlji.

Ne treba posebno isticati Korbinov anti-ratni stav, bilo da se to odnosilo na NATO intervenciju protiv SR Jugoslavije, ili Irak i Libiju. Između ostalog je govorio da je rat u Iraku ilegalan, pa će Toni Bler morati da odgovara. Da li će biti izveden pred sud – nije izvesno.

“Džeremi Korbin je svetačka figura koja poseduje enorman integritet. On je jednostavno čovek koji živi u skladu sa ”sopstvenim principima”, rekao je nekadašnji poslanik Laburista Kris Mulin u emisiji “Panorama” BBC-a.

Ali, da bi Vam dočarali pravog Džeremija Korbina, evo i njegovih izbora što se tiče kulture, hobija i hrane.

Kultura: Voli radove irskog pesnika Jejtsa. Omiljeni novelista mu je preminuli pisac Činua Ačebe iz Nigerije poznat po knjizi “Stvari se raspadaju” koja govori o tenzijama između kolonijalizma i tradicionalnih društava. Tečno priča španski i uživa u literaturi Južne Amerike. Omiljeni filmovi su mu “Veliki Getsbi” i “Kazablanka”.

Hobiji: Trčanje, vožnja biciklom (nema automobil) i navijanje za Arsenal.

Hrana i piće: Vegetarijanac koji ne pije alkohol. Prema napisu “Gardijana”, voli restoran Gaby’s u zapadnom Londonu, gde obično jede libanski humus posle demostracija na Trafalgar Skveru.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.