ZMIJA_JOŠ_UJEDA

ZMIJA JOŠ UJEDA – Sa koncerta grupe Whitesnake

Nostalgija je bila prisutna, ali s pravom, jer Coverdale i družina zaista imaju pregršt hitova da odsviraju, a publika se sa uživanjem podseća prošlosti i peva zajedno sa njima

 

Autor: Srdjan D. Stojanović

 

U nedelju 22. novembra u beogradskoj hali Pionir pred oko 4,500 posetilaca održan je koncert britanske hard rock grupe Whitesnake. Za nešto manje od dva sata, sastav koji od osnivanja predvodi pevač David Coverdale prošetao se kroz svoj standardni repertoar. Ovog puta izbor je bio dopunjen nekim pesmama grupe Deep Purple iz perioda kada je Coverdale bio član te grupe, a u čast preminulog legendarnog orguljaša Jona Lorda koji je svirao u obe.

Pored pevača koji je neprikosnoveni lider banda, član sa najdužim stažom u sastavu je bubnjar Tommy Aldridge, majstor “starog kovačkog stila”. Od osnivanja sastava 1977-78 do danas je kroz njega prošlo više vrsnih muzičara, a dva člana Deep Purple Jon Lord i Ian Paice su u jednom kraćem periodu takođe svirali u Whitesnake.

Koncepcija koncerta je bila igra na sigurno – za fanove starije generacije, koji su u velikom broju uspeli da na koncert dovedu svoju decu. Nostalgija je bila prisutna, ali s pravom, jer Coverdale i družina zaista imaju pregršt hitova da odsviraju, a publika se sa uživanjem podseća prošlosti i peva zajedno sa njima.

No treba istaći da ovde ne može biti reči o nekom novom, kreativnom i relevatnom materijalu – jer se način prezentacije, koncepcija i produkcija ovog koncerta zasniva na postulatima jedne, tri decenije udaljene ere. Coverdale i saradnici su jednostavno to što jesu – i ne mogu, a i ne trebaju da beže od sebe. Lepo je bilo još jedanput čuti “Ain’t No Love In the Heart of the City”, “Fool For Your Loving No More”, “Here I Go Again” kao i Deep Purple numere “Soldier of Fortune”, “Mistreated” ili “You Keep On Moving”… Prilikom izvođenja ove poslednje pesme, Coverdale je rekao da je njen koautor basista Glenn Hughes, a podsetio je i na preminulog nekadašnjeg gitaristu Deep Purple, Tommya Bolina.

Zanimljivo je napomenuti da je sastav Deep Purple po prvi put gostovao u Beogradu pre tačno četrdeset godina – u postavi sa Paice-Lord-Blackmore-Coverdale- Hughes i to u hali Pionir, prilikom promocije albuma “Stormbringer”. U decenijama koje su potom usledile smo imali prilike da ugostimo najpre sastav Iana Gillana, pa mnogo kasnije u više navrata Deep Purple (u sastavu Gillan-Paice-Glover-Morse-Airey), zatim sastav Blamore’s Night, da bi poslednjih godina sastav Whitesnake redovno posećivao Srbiju, koja očigledno ima veliku naklonost prema muzici iz ove dugotrajne i plodne muzičke radionice.

Na kraju treba reći da produkcija (ozvučenje i svetlo) nisu bili adekvatni – to ne znači da nisu bili kvalitetni. Naime, rock muzika u svetu od glavnog toka sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, postala je manjinska zabava. Koncerti ove vrste muzike, sa izuzetkom nekolicine superstarova, ne privlače velike mase ljudi. Usled toga, produkcija sastava Whitesnake na koncertu u Pioniru je bila prilagođena manjim prostorima od 1,000 do 3,000 ljudi. Jednostavno takva je realnost – zbog naše zemlje, gde je ovakva muzika još uvek popularna, nije isplativo angažovati veliku produkciju za samo jedan koncert na turneji. Ali čini se da je ljubav naše publike prema grupi Whitesnake bezrezervna, pa im ovo neće uzeti za zlo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.