VEČE-ALŽIRA-U-ZRENJANINU

VEČE ALŽIRA U ZRENJANINU

Grad Zrenjanin i Društvo prijatelja Alžira iz Beograda su u petak 3. marta u pozorištu i Narodnom muzeju organizovali predstavljanje te zemlje i njene kulture. Centralni događaj bio je koncert čuvenog muzičara Rede Sike i prijatelja.

 

Priredio: Srdjan D. Stojanović

 

Demokratska Narodna Republika Alžir najveća je zemlja Afrike, arapskog sveta i Magreba i ove godine slavi 55 godina pobede revolucije, jednog od najvećih događaja u istoriji 20. veka, kojom je izvojevala nezavisnost. Jugoslavija je bila prva evropska zemlja koja je priznala nezavisnost Alžira, a od tada se razvija raznorodna saradnja. Kao plod višedecenijskih prijateljskih odnosa, 2002. godine osnovano je Društvo prijatelja Alžira. Ono okuplja mnoge koji su podržali borbu za oslobođenje alžirskog naroda, mnoge poslovne ljude i diplomate koji su radili u ovoj zemlji Magreba, kao i mlade ljude – prijatelje i poklonike kulture Alžira.

VEČE-ALŽIRA-U-ZRENJANINU-pozoriste

Muzičari iz Alžira koji inače žive u Francuskoj – Reda Sika, Mohamed Mehdi Ferhat i Mehdi Laifaui – predstavili su zrenjaninskoj publici kolaž muzičke baštine svoje zemlje, svirajući na etničkim instrumentima. Kroz tradicionalnu i modernu muziku iz raznih krajeva ove ogromne zemlje – pesmu i pomalo priče – uz odabrane fotografije Alžira na platnu u pozadini, priredili su nezaboravno veče.

Iako muzika ove zemlje našim slušaocima nije dovoljno poznata, alžirski umetnici su pokazali da ona u sebi sadrži elemente iz melosa Mediterana, Francuske i Španije – odnosno skala, harmonskih sklopova i fraza koji su univerzalno popularni. Pokazalo se da dobra muzika ne zahteva komplikovanu produkciju, već funkcioniše u jednostavnom i minimalističkom akustičnom ambijentu. Publika koja je ispunila najstariju pozorišnu salu u našoj zemlji uzvratila im je srdačnim aplauzima. 

 

Gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću ukazana je ovom prilikom posebna čast, jer mu je uručen burnus bele boje – odora koju Alžirci smatraju znakom velikog prijateljstva. Zahvaljujući se na poklonu, gradonačelnik je podsetio na istorijsku činjenicu da je nekadašnja Jugoslavija bila prva zemlja koja je priznala nezavisnost Alžira 1962. godine, te da su Alžirci ostali osvedočeni prijatelji, nastavljajući da podržavaju i Srbiju.

„I u najtežim trenucima po našu zemlju, kada su bombe padale na Beograd, 1999. godine, ambasada Alžira je radila i njeni službenici nisu napuštali Srbiju. Naše narode vezuje dugo prijateljstvo, koje traje i duže od ovih 55 godina od kada je Alžir nezavisna država. Mogu samo da se zahvalim na ovoj velikoj časti koja mi je ukazana i našim prijateljima iz Alžira poželim da se što prijatnije osećaju u našem gradu“, poručio je gradonačelnik Zrenjanina.  

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“14″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_imagebrowser“ ajax_pagination=“0″ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

  

Predsednik Društva prijatelja Alžira Marko Jelić rekao je da je Zrenjanin sa zadovoljstvom prihvatio da bude domaćin ovog izuzetnog događaja. „Smatramo da je obeležavanje 55. godišnjice od sticanja nezavisnosti Alžira dobar povod da, uz 15 godina rada Društva prijatelja Alžira, publika u Zrenjaninu dobije sjajnu priliku da pozdravi jednog od vodećih muzičara iz te zemlje, Redu Siku. Alžir, sa preko 40 miliona stanovnika, naš je veliki prijatelj. Želja nam je da kroz ovaj kulturni događaj otvorimo mogućnost i za ekonomsku saradnju“ – kazao je Jelić.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.