EKONOMSKI-I-SOCIJALNI-BEZIZLAZ

Predizborna previranja u Hrvatskoj: EKONOMSKI I SOCIJALNI BEZIZLAZ

Zar smo stvarno osuđeni na postojeći jad od takozvanih socijaldemokratskih stranaka? Zar stvarno ni mi, ni vi, ni itko na Balkanu ne može iznjedriti ništa iole ozbiljno na toj lijevoj odnosno građanskoj odnosno socijaldemokratskoj strani političkog spektra? A onda, ako stvarno nismo, odakle nam pravo omalovažavati ove postojeće?

 

Originalno objavljeno u „Glasu grada“ i preneto ljubaznošću autora

 

Neki dan je na „Autografu“, portalu uvaženoga Draga Pilsela, kao autorsko djelo urednika objavljen tekst programski odnosno „platformski“ naslovljen „Naš prijedlog za obnovu socijaldemokratske politike“.

Evo  abecednog popisa  mahom „lijevo orijentiranih“ hrvatskih javnih intelektualca koji se ispod teksta navode kao supotpisnici toga prijedloga: Babić Jasna, Bartolović Sandra, Beroš Nada, Bilas Sanja, Borić Rada, Borković Goran, Bosanac Danko, Brala Želimir, Buljan Ivica, Čačinović Nadežda, Čerić Vlatko, David Roberta, Dvornik Srđan, Erceg Zoran, Franičević Vojmir, Gabrić Toni, Galić Štefica, Galo Igor, Galo Mirjana, Gazivoda Goran, Grlić Rajko, Gumhalter Branko, Harambašić Hrvoje, Hedl Drago, Jurić Zvonimir, Klasić Hrvoje, Komarić Nera, Kučer Mirjana, Kukić Slavo, Lešaja Ante, Livada Svetozar, Markovina Dragan, Matić Renato, Mesić  Stjepan, Milčić Dijana, Milun Milorad, Nobilo Anto, Nonveiller Lidija, Pavelić Boris, Pilsel Drago, Pintarić Jadranka, Popović Edo, Prodanović  Čedo, Pusić Zoran, Ruđež Božo, Sarnavka Sanja, Svedružić Azra, Škaričić Nataša, Štrok Goran, Teršelič Vesna, Tomić Ante, Topić Lejla, Visković Velimir, Vlajo Koraljka, Vlajo Mila, Vukobrat Boris, Zorić Duško i Zuppa Vjeran.

Na dnu je poziv „javnim osobama i ostalim građanima koji žele potpisati ovu političku platformu“ da se jave na e-mail g. Zorana Pusića, iz čega zaključujem da su on i „Autograf“, tojest Drago Pilsel stvarni koautori rečene „platforme“, a pročitavši je, da se većina potpisnika nije potrudila učiniti isto prije potpisivanja.

„Platforma“ te (ob)nov(ljen)e hrvatske socijaldemokracije počinje tvrdnjom da se „u proteklih šest mjeseci društvo suočilo s pogubnim djelovanjem radikalno desne politike“, koja je „znala što hoće“, pa je u rekordnom roku polučila svoj glavni cilj – a taj je „destrukcija građanskog društva, a jedna od posljedica toga je i ozbiljna šteta za ekonomiju zemlje“. Pa se kaže: „Izaberu li građani još jednom na vlast iste ljude i politike… dovesti ćemo se u situaciju nakon koje u dogledno vrijeme neće biti moguće izgraditi modernu i demokratsku Hrvatsku.“

Zatim se nude „dva temeljna preduvjeta za onemogućavanje takvog scenarija“: a) „stvaranje što šire koalicije stranaka i pojedinaca, uključivši i građansko društvo… koja bi zajednički nastupila na predstojećim izborima“; b) „formuliranje jasnih ciljeva koji bi vodili većoj slobodi, većoj sigurnosti i višem standardu svih građana, ciljeva koji će biti odrednice postupaka jedne odgovorne socijaldemokratske stranke bilo da je na vlasti ili opoziciji“.

Ključni ciljevi te NOVE SOCIJALDEMOKRACIJE „i načelno i u današnjoj Hrvatskoj“ po gospodi Pilselu i Pusiću, jer, ponavljam, vjerujem da je većina ostalih potpisnika postupala „u dobroj vjeri“ i ne čitajući što su to ova dvojica sročila, su:

  1. Zaštita temeljnih ljudskih prava i unapređenje civilizacijskih standarda
  2. Veća socijalna pravednost u društvu
  3. Odgoj i obrazovanje u kritičkom duhu
  4. Mirotvorna politika
  5. Održivi razvoj
  6. Kulturna politika

Međutim, među „temeljnim ljudskim pravima“ ni u primislima nema, recimo, i prava na (pošteno plaćeni) rad; Pod socijalnom pravednošću u današnjem (hrvatskom) društvu ni najeksplicitnijim tumačenju te odrednica se ne može iščitati makar zabrinutost za ekonomski i socijalni  bezizlaz. Ako apstrahiramo direktnu avio-liniju Osijek-Dublin, kako u ovoj „socijaldemokratskoj“ platformi nema traga zabrinutosti za dugoročnu neodrživost sve narkomanskije ovisnosti Dalmacije, pa i cijele zemlje, o trećerazrednom turizmu? Kako nema šanse da bi ovakvu platformu potpisali tvorci (pošteno plaćenih) radnih mjesta, poput na primjer Hvaranina Emila Tedeschija (svjesno zaobilazim Korčulane)? Kao „amen-u-očenašu“ sam siguran da od ove „široke koalicije“ i ovako najavljene „odgovorne socijaldemokratske stranke“ ni na predstojećim, ni na svim slijedećim izborima neće biti ništa!

A za polučenje ovih ciljeva, koji se zapravo svode na „nikad više Hasanbegović“,  dovoljna je i postojeća bijeda od hrvatske socijaldemokracije, čak i dodatno okljaštrena najnovijim Milanovićevim autogolom s radničko-seljačkom (Opće) Narodnom (obrambenom) koalicijom i društvenom (novohrvatski: protukleroustaškom) samozaštitom.

Post Scriptum 1

Na web-stranici splitske stranke „Pametno“, potencijalnog lijevo-socijaldemokratskog pandana desnici definitivno naklonjenom „Mostu“, stoji: „Želimo čuti i Vaše mišljenje. Kontaktirajte nas za sva pitanja, prijedloge, ideje i probleme.“ Kontaktirao sam ih, a oni su mi kao političari od zanata odgovorili da „imamo dodirnih točaka“, ali da su oni preokupirani izgradnjom VLASTITE organizacije stranke. Kako i mi ostali hrvatski građani demokratski pretendiramo, a mi Dubrovčani još i pritenđamo da smo (prosječno) pametni, predložio bih rečenim splitskim pametnjakovićima da stranku preimenuju u skladu s vlastitom predodžbom o sebi samima u „PREPAMETNO“ –  odnosno splitsko-dubrovački PRIPAMETNO. 

Post Scriptum 2

Ceterum censeo… U ostalom mislim da treba ukinuti: 1) hrvatsko državljanstvo svima koji ne prebivaju u Hrvatskoj; 2) Ministarstvo turizma; 3) Mostu preko Rijeke dubrovačke vratiti njegovo časno, izvorno ime – Most Dubrovnik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.