POLITIČARENJE

 

Autor: Olivera Jović

 

Kada ja treba da idem na sastanak/TV emisiju/radio emisiju, kad ja treba da se „bavim“ politikom – niko mi ne sprema doručak! Obično ga ja spremim svima, pa idem k′o neka velika „ribanjka“ (lokalizam za prženicu) ili šta god da je to što sam spremala u studio i pravim se da je sve sasvim OK.

Niko mi ne pomaže da se obučem i odlučim za odgovarajući stajling (obično nosim uglavnom iste stvari od pre nekoliko godina, odnosno one u koje mogu da stanem jer mi se je telo od silnih trudnoća, hormona, štitne žlezde i godine proizvodnje promenilo i izobličilo, što u meni uvek izazove napad ludila pred oblačenje. Naravno, pre nego što se obučem treba da se istuširam, što u 99% slučajeva radim sa publikom – deca inače, ukoliko ne znate, u potpunosti poništavaju pravo privatnosti ili tuširanja nasamo. Ukoliko uspem da navučem čarape i suknju, šminkanje je već mnogo lakše, treba samo izdržati nekih 20 minuta dranja moje ćerke koja je baš u tom trenutku odlučila da sam joj neophodna. Muž uglavnom dođe nešto pred događaj, da me iznervira ili u potpunosti poništi moje samopouzdanje tako što će mi svojim komentarima ukazati baš na one bolne tačke koje i sama poznajem i naravno, obzirom na svoje godine i iskustvo – više ne mogu nikako da ispravim.

Kada ja idem negde, da se „bavim politikom“, moram da organizujem ishranu/oblačenje/zabavu za preostale članove naše zajednice, da objasnim gde šta stoji – a po mogućstvu i da spremim stvari, da se niko ne muči da ih traži. Ukoliko nema spremljenog ručka – majka me pogleda onako: „Kakva si ti samo to žena i domaćica, deca će ti UMRETI od gladi, eto, jer jedan dan nisu imala kompletan spreman obrok“. Da, neretko to i izgovori, ali umotano u otrovnu oblandu prezira.

U međuvremenu iskrsne hiljadu obaveza koje se moraju baš tada završiti, deset ljudi koji me pre toga mesecima nisu zvali baš tada odluči da je super da se ispričamo, a nije loše i da me zakači i neka viroza usput, čisto da se ne opustim. NARAVNO da ja nemam vremena da razgovaram 45–50–55 minuta ni sa kim. Meni je potpuno nenormalno da se telefonom razgovara toliko dugo, da se premeće i ogovara i dogovara bilo šta, bilo kakva politika ili potez, bilo koja bitna odluka. I tako, nakon što uspem da navučem cipele i da u poslednji trenutak pozovem taksi, uspem nekako da stignem na to šta god da je političko događanje. 

Jesam li napomenula da ne stignem nikada da odem do frizera, da se sama šminkam, da se neretko desi da mi je jedini par čarapa pocepan, da se moje najmlađe dete uglavnom drži za mene ko pijan plota kad krenem? Od pripreme za emisiju uglavnom nema ništa, no dobro je što imam sjajno pamćenje i što me moj divni mozak i dalje služi, pa baratam informacijama koje sam pročitala onako, ili kasno noću ili u onih 1-2 slobodna sata dnevno.

Naravno da se osećam baš fenomenalno i raspoloženo za događaj na kojem trebam biti aktivna učesnica.

Kada ON ide negde, s druge strane, ukoliko je događaj u 16:00, spremanje počinje od trenutka kada se probudi. Što znači da pola sata pije kafu, sat vremena razgovara telefonom, pola sata čita mailove, pola sata priča telefonom, ide u kupatilo, obrije se na miru, istušira po potrebi, doručkuje natenane, zatim priča telefonom sat dva, pripremi i odštampa sve što smatra da će biti relevatno za događaj, cipele obriše do visokog sjaja.  Naravno, sve njegove stvari su opeglane i složene, ne mora da brine ima li šta da obuče. Deca nisu problem, o deci ima ko da brine – pa tu sam ja.  Ako stigne da se malo brine o njima, stigne, ako ne – šta da se radi, njegovo bavljenje politikom je bitnije od tih životnih događanja.

Ma mogu ja ovako do sutra, ali nema svrhe. Zato devojke pamet u glavu. Ukoliko želite da budete jako uspešne u onom što radite, ali jako uspešne – zaboravite na decu, porodicu, majčinstvo i seks (osim kao tehničko pitanje kad baš morate). Mislim da sam objasnila zašto.

A postoji i druga opcija. Ona na kojoj radim kada nisam besna i umorna. Ona koju živim. Boriti se. I biti i majka i političarka, inženjerka i preduzetnica. Biti ono što jesi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.