PISMA MUŠKARCIMA – I deo

Kada već koristite fazone iz filmova da Vas obeleže kao osobu, onda ih bar proživite. “Većina ljudi bi radije bili uvereni da su… jadno mizerni, nego da reskiraju da budu srećni“. Možete reći da sam oštra ili stroga, ali samo pravi muškarac shvatiće koliko je ljubavi i volje trebalo da se napiše mali priručnik kako ne treba sve meriti bogatstvom i seksom.

 

Autor: Svetlana Urošević

 

Jutro u Srbiji, toplo vreme, početak septembra – i jedna žena koja piše iskreno vama, muškarcima! A pro po prošlog teksta koji napisah, dobila sam želju da napišem još jedan – kao doprinos normalizaciji muško/ženskih odnosa. Jer ako nas ljubav ne spasi, ništa neće. Moj način pisanja je možda opširan, ali vam predlažem da ga pročitate zbog poente.

 

Dragi Muškarci,

Znam da vam nije lako u ovom 21. veku, naročito pošto je sada izgleda sve moguće i dozvoljeno. Ako nešto imate na dohvat ruke, čak i previše, to je seks – a kada nečega ima previše na tržištu, dolazi do zasićenja, kako tržišta tako i materijala. Zbog svih ovih nenormalnih i nemoralnih pojava moram da reagujem na svoj način. Gde li ste to toliko omanuli?

Pitam vas – jer po nepisanom pravilu muškarac je valjda taj koji vodi igru. Nemoguće da ste toliko izgubili osećaj i hrabrost da se borite za LJUBAV? Ne uzmite za zlo mojoj navalentnosti ali…

Želim ovim tekstom da skrenem pažnju onim muškarcima koji će se pronaći u ovom tekstu. Ponekad ću pisati uopšteno, pa mi je i obaveza da se unapred izvinim muškarcima. Postali ste uglavnom bahati, uljuljkani u one vrednosti koje nama nisu na prvom mestu i umete da nas smatrate “plitkim” bićima, pošto smatrate da nam je bitan samo vaš novac i što sami sebe smatrate zverkom u krevetu. Skoro sam imala prilike da vidim kako se tipičan Balkanac, mačo i opasan tip pretvara u slabića i beži. Šta li mu to treba? Ako već izigravate nešto, onda se bar držite uloge i opravdajte to što vam je između nogu – sinonim za hrabrost. Nemojte ispasti bedni miš, jer je to baš džiberski. Ne znam što se igrate, kad već nemate municije?

  1. Izađite iz stereotipa

Dvadesetprvi vek dozvoljava da stereotip muškarca-Balkanca ostane samo deo mita. Nemojte sebe doživljavati kao “zver”, ratnikom poput Konana ili neandertalca, čak iako vam je onaj organ veliki i mislite da Vam je to jedan od aduta. Ako do nekih godina sazrevanja niste shvatili da je sama veličina nebitna, onda imate problem. Ili čekajte onu koja deli vaše mišljenje – pa se divite veličini oboje. Pokažite svoje kvalitete poput humora, hobija, osećaja za sport, humanost… Veličina i novčanik su rezervisani za sponzoruše, a ne za žene koje znaju šta žele od života i muškarca.

  1. Vratite romantiku

Danas mahom muškarci sede, piju, jedu, vode politiku, proučavaju kvote na kladionicama, razgovaraju mobilnim telefonima tako da svako čuje o njihovim kombinacijama… Ne treba nam ta slika – vratite romantiku, držanje za ruke, osmeh na lice … Želimo da Vas vidimo opuštene, nasmejane i mirne. Budite hrabri i umesto mačizma shvatite da je romantika uvek u modi. Njome pokažite da Vam je dovoljno stalo do žene, pokažite da je ona posebna. I neka bude svoja, sa svim svojim nesavršenostima, a ne kopija nesretnih heroina tabloida, koje vode isprazne razgovore i izveštačeno se smeju i pričaju… Zar vam to zaista ne vređa inteligenciju?

Ukoliko kažete da vam je potrebna sasvim normalna žena, onda se tako i ponašajte. Odvedite svoju damu u prirodu, obezbedite klopu, ćebence i pokažite joj da umete da uživate bilo gde, ali samo ako je Ona pored Vas. Pravite joj društvo ukoliko ima obaveza i postanite deo njene svakodnevnice. Vodite je u bioskop, pozorište, pokažite joj omiljenu životinju u zoološkom vrtu, uradite za nju nešto posebno zbog čega joj neće biti lako da vas ostavi, niti zaboravi. Budite jedan od musketara, a ne njegova sablja sa kojom treba da je probodete, da i to smatrate najvećim uspehom. Budite musketar, vitez, princ… Ili neki drugi junak – samo ne životinja u sezoni parenja. Zapamtite da je princip isti, a one nijanse koje čine razliku – zbog njih vredi živeti, a i umreti!

  1. Zaboravite „Gimnastiku“

Ako vam je do vežbanja i sklekova na jednoj ruci, onda vežbajte kod kuće, u parku, gde god, ali nikako u krevetu. Mi volimo vaše zgodno i razvijeno telo, uživamo u njemu, ali… Lično sam jednog tipičnog mačo-Balkanca skoro izbacila iz kreveta, jer sam ostala u čudu šta on to radi. Pa nisam sumo rvač! Ako sebe smatrate opasnim tipom i imate iza sebe uspeh i novac, to vam ne daje za pravo da ženu i krevet koristite za utovar, zigovanje ili šta god. Krevet je, hteli vi to ili ne, Hram ljubavi – sem ako u njemu nisu dva skota bez osećanja. Priđite ženi nežno i budite isti, uostalom setite se tipa iz “Pedeset nijansi sive“. Žena će dopustiti da budete grubi sa njom samo jednom, ali posle toga odlazi – a Vi gledajte šta Vas je snašlo. Naravno imate i onaj tip žena koje vole žestoko, no unapred saućešće za takav osećaj.

Ukoliko niste vični, tojest niste nikada vodili ljubav (gde li vam samo prošođe godine?), a imate ponuđeno – progutajte sa vršnjakom ponos i prepustite se ženi da Vas vodi preko tog puta. Uživajte! Ukoliko i pustite koji uzdah nije strašno, čak iako vrisnete – jer to nam daje podstrek da budemo još ženstvenije. Zar niste maštali celog života da imate ženu, savršenu ljubavnicu, od koje vam podilaze žmarci kada se samo setite kako vam prilazi, kako vas dodiruje i ljubi? I normalno je da prija i ne plašite se. Pustite nas da vam udelimo kompliment ako nam se svide vaše oči, koje gore požudom i željom, od koje se nama zavrti u glavi i postajemo nežnije, lepše i ženstvenije… Ni slučajno nemojte porediti tu boju sa nekim glupostima. Pustite da vas uhvatimo za ruku, jer nam je dovoljno da se osetimo da nekome pripadamo.

  1. Kukavica nije Balkanac

Balkanac kao tip muškarca je hrabar, svestan svojih kvaliteta, ličnosti, karaktera i tu nije mesto kukavici. A šta Vi radite? Na rečima junaci, na delu postali ste bre ko devojčice…

Sada je moderan način prekida veze putem SMS poruke, e-mailom, možda čak i bilbordom… Još gore je što ste sebi prvo dali slobodu da tražite pauzu od veze. Odrastite i budite hrabri! Ako Vas je žena videla već u ulozi mačo tipa, zamislite razočarenje kada shvati da ste joj napisali “Hajde malo da pauziramo – osećam se bezvoljno”. Pauza? Bezvoljnost? Nije vam dobro, možda ste rešili da okrečite kuću ili popravite auto?

Kada oseti da se vezuje, kukavica se plaši da gubi slobodu, ili možda ima neku drugu osobu koja diriguje njegovim životom. Ako je tako, onda ste vi još beba koja zavisi od drugih. Neki frajeri takozvanu pauzu koriste da ziguju sa strane, pa onda pokušaju da se vrate “pauziranoj”, jer ona im je sigurna. Samo pitanje je šta će kod nje zateći. Ne plašite se tuče, skoka sa planine, već osećanja da vam ona prija i da se vezujete za nju! I povrh svega tražite pauzu i da se ona ne ljuti na vas? Treba li vam možda i sokić ili pelena?

U svakoj vezi saznajete kroz razgovor ono što vas zanima – opušteno, ne navalentno. Kada već shvatite da se neke stvari prećutkuju, onda malo preberite po mislima šta ste sami izlupetali kao Maksim. Ukoliko u vezi naiđete na problem, znajte da se svaki problem rešava razgovorom u četiri oka – ne tri – već četiri. Iskreno, bez foliranja, ukoliko želite da ga rešite i pređete na sledeći nivo veze. Za pametne partnere postoji rešenje: kompromis i dogovor. Kada ste umeli da prelazite nivoe Super Maria ili Word Craft, onda prelazite i ovde. Nekad sam problem i nije problem koliko sama intonacija. Zato ne činite situaciju težom vašom nervozom i podignutim glasom. Mi nismo gluve, nismo nerazumne, ako smo već tu – onda se potrudite da vas razumemo. Nagrada je za vas veća, jer kada vas je Super Mario obuhvatio rukama i približio lice da bi Vas nežno poljubio, najnežnije na svetu?

Druga vrsta razgovora je ona koja prija nakon vođenja ljubavi, kada je nežno milujete, ljubite, a ona podrhtava od uzavrele strasti i užitka koji ste joj priredili. Ne treba postavljati pitanje koja je ocena ili kakvi ste bili (u kojoj ulozi) – niste na olimpijskim igrama, pobogu! Uputite joj nežne reči poput “koža ti je poput svile; volim da te dodirujem nežno; ne mogu da prestanem da te mazim; volim tvoj miris kože”. Nećete ispasti smešni – mi žene možemo samo to da vidimo u filmovima, ili da čitamo u romanima. Nagrada za svaku od nas je da nam to šapnete ili kažete nežno. Reči su se izgubile u komunikaciji. Budite bar tako džentlmen. Obaspite ženu nežnošću i ne kvarite nam užitak čim kročite van kreveta.

– Nastavlja se –

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.