HODOČAŠĆE KAO BIZNIS

HODOČAŠĆE KAO BIZNIS

Hadž ili hodočašće je jedan od pet stubova islama i kao takav je obaveza svakog vernika, pod uslovom da je finansijski i fizički sposoban. Hadžiluk donosi privredi Saudijske Arabije oko 10 milijardi dolara godišnje. Milioni muslimana iz svih sfera života i sa svih meridijana okuplja se u Saudijskoj Arabiji, da poseti sveta mesta i obavi dužnost hadžiluka.

 

Autor: Miloš Zdravković

 

Godišnja okupljanja muslimana sveta postala su unosan biznis poslednjih godina, što se jasno vidi iz velikog novca koji se sliva u privredu već i onako prebogatog carstva.

Mnogi hodočasnici, međutim, vode borbu kako da usklade duhovne potrebe i obaveze sa svojim novčanicima. Mnogi vernici štede i čekaju ceo život da obave svoju versku obavezu, koja zapravo košta mnogo. Sa kakvom važnošću Muslimani širom sveta posmatraju ovaj ritual, najbolje govori rečenica jednog hodočasnika iz Tunisa, izrečena u dokumentarnom programu BBC: “Hvala Alahu što mi je omogućio da uštedim novac za ovo sveto putovanje, ali sam tužan jer to isto ne mogu da priuštim ženi i sinu.

Milioni koji dolaze u Meku svake godine unose milijarde dolara u Saudijsku privredu.

Restorani, putničke agencije, avio kompanije i mobilne telefonske kompanije – svi zarađuju velike svote novca tokom hadža, a vlada to koristi kroz naplatu poreza. Prošle godine desetodnevni događaj generisao je oko 10 milijardi dolara prema informacijama Privredne komore u Meki, a prenosi BBC.

UNOSNE INVESTICIJE 

Privatni sektor takođe uvećava svoje prihode tokom hadža. Te pare ostaju u Saudijskoj Arabiji gde se investira u nekretnine – smeštajne kapacitete. Cene zakupa u Saudijskoj Arabiji najviše su u svetom gradu Meki, rodnom mestu islama. Najam kreveta u hotelima u blizini glavne džamije iznosi 700 dolara za noć, a paprene cene se opravdavaju astronomskim cenama zakupa zemljišta. Hoteli se zidaju na iznajmljenim površinama. O kakvom se porastu posla i cena ovde priča, govori činjenica da je iznajmljivanje zemljišta pre 35 godina, kada su Saudijci počeli da se bave ovim poslom, iznosilo samo 15 riala (3 dolara) po kvadratnom metru, a današnja cena je 80.000 riala (22.000 dolara).

Potražnja je veća od ponude i to je razlog zašto su izgrađene mnoge zgrade i hoteli u srcu Meke poslednjih nekoliko godina, spremnih da prime sve veći broj hodočasnika.

Vekovima stare lokacije drevnog grada su se utopile u luksuz hotela i šoping molova, koji naravno nisu pristupačni za mnoge hodočasnike. Super visoke zgrade pune nebo Meke nezaustavljivim tempom. Vlada kaže da je ovo neophodan korak i strateško opredeljenje, čak i ako izgradnja ide na štetu istorijske i kulturne baštine, koja datira iz doba Izaslanika Muhameda i njegovih saputnika.

Prodaja suvenira u Meki još je jedan vrlo unosan posao tokom hadža. Ne postoje zvanične procene za ovu profitabilnu trgovinu, ali se veruje da donese stotine miliona dolara svake godine. Cena “blagoslovenih suvenira” tri puta je veća u odnosu na originalne cene izvan grada, iako je većina proizvoda kao što su molitvene prostirke i perle napravljeno u Kini.

Ritualni odlasci u Meku, koji reprezentuju jedinstvo muslimana i njihovu pokornost Alahu, odvijaju se skoro već 1.400 godina. Međutim, to itekako košta! Muslimani neće prestati da dolaze na ovo duhovno i komercijalno čvorište, jer jednostavno ne mogu da obave hadž bilo gde drugde. Prema tome, dalja komercijalizacija hodočašća je realnost.

 

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.