DANNY SCHECHTER (1942-2015)

Danny-Schecter-Tribute

THE NEWS DISSECTOR

Ako postoji svetac novinarstva, onda je to ovaj čovek. Novinar, aktivista, producent. Počeo je još ranih šezdesetih sa pokretom Martina Lutera Kinga za građanska prava, bio na čelu protesta protiv rata u Vijetnamu za vreme studentskih dana u Londonu, zauvek poneo nadimak „News Dissector“ sa bostonskog radija WBCN, borac protiv aparthejda u Južnoj Africi i biograf Nelsona Mandele.

Bio je producent kultne emisije 20/20 na TV mreži ABC, radio je kao producent u vreme osnivanja CNN. Hvatao je Džordža W. Buša u krađi predsedničkih izbora 2000. godine, otkrivao laži o „oružju za masovnu destrukciju“ na osnovu koje je izvršena invazija Iraka, obelodanio sistematsku bankarsku pljačku 2007. pre nego što je 2008. to izašlo na videlo.

Učestvovao u pokretu „Okupirajmo Wall Street“, bio politički komentator kanala „Russia Today“. Producirao je serijal „Amerika država prisluškivanja“… Poznavao Džona Lenona i Joko Ono, prijateljevao sa Alenom Ginsbergom, poznavao Boba Dylana, Brusa Springstina, Najla Rodžersa, Litl Stivena Van Zanta… A za mene je bio lični heroj, moje novinarsko božanstvo, guru, dokaz da takve ličnosti istinski postoje, a nisu samo deo legende. Internet magazin VREME JE sledi vrednosti koje Danny Schecter simbolizuje. Njemu u čast i u najboljoj tradiciji njegovog originalnog stila na ovim stranicama je ustanovljena rubrika “Disekcija vesti”. Jer kako je Danny sa podsmehom govorio o medijima: ŠTO VIŠE GLEDATE, MANJE ZNATE!

Ostavite odgovor